kapat
16.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Bu krizler bizi takıntılı yaptı!


Doktorlara göre Türkiye'deki son ekonomik krizin yarattığı işsizlik ve endişeli bekleyiş saplantılı davranış bozukluğunu 2 kat artırdı
Ellerinizi günde 20 defa yıkıyorsanız, 10 defa duş alıyorsanız, kapıları, muslukları dakikada bir kontrol ediyorsanız dikkat edin, siz bir obsesifsiniz. Psikiyatristler Türkiye'de son 6 ayda bu davranış biçminin 2 kat arttığını söylüyor.

Ekonomik kriz, işsizlik, doların yükselmesi, borsanın düşmesi derken binlerce kişi endişenin yaratmış olduğu bu rahatsızlığın pençesinde. Ekonomik kriz ve işten atılmalar obsesiflerin kafasında "Çocuklarımı nasıl okutacağım? Nasıl geçineceğim?" sorusuna neden oluyor. Çıkış bulamayan bu insanlar da hareketleriyle tepki vermeye başlıyor.

İşini kaybetme korkusuna kapılan bir obsesif günde en az 10 defa istifa etmeyi düşünüyor. Hatta istifa mektubunu bile hazırlıyor. Kafasındaki tek düşünce ise 'Kovulmadan ben ayrılayım!'

İçinizde bir sıkıntı varsa, üretim düzeyiniz çok düştüyse, sürekli endişelilik hali varsa, aşırı kilo kaybettiyseniz ya da kilo aldıysanız, yaptığınız işi aşırı derecede onaylatma ihtiyacı duyuyorsanız bilin ki sınırdasınız ve profesyonel yardıma ihtiyacınız var.

TEDAVİ 2 YIL SÜRÜYOR
Obsesyon rahatsızlığının tedavisi uzun süre ve emek istiyor. Uzmanlara göre en az 2 yıl sürüyor. Hatta psikolojik olmasına rağmen bulaşıcı bir rahatsızlık. Anne ve baba yaptıklarıyla çocuklarına örnek oluyor ve çocuklarının da bu rahatsızlığa yakalanmasına neden olabiliyorlar. Tedavinin 2 aşaması var. Birincisi ilaç ile. İkincisinde ise takıntının üzerine gidilerek kişinin bu takıntıyı aşması sağlanıyor. Örneğin kirlenme duygusundan günde 20 defa elini yıkayan hastanın elleri kirletiliyor ve yemek yenmesi isteniyor

DOKTORLAR NE DİYOR?

Psikiyatrist Doktor Özkan Pektaş: "Dünyayı onlar yönetiyor!
İşini mükemmel yapmak isteyen, her işin en iyisini yapmak isteyen ve yapan insanlara obsesif denir. Korkunç mükemmeliyetçilerdir ve sorumluluk sahibidirler. Hatta dünyayı obsesif insanların yönettiği söylenebilir. Hayatları kontrol üzerine kuruludur. Krizden sonra obsesyon rahatsızlıklarının 2 kat artığını söyleyebilirim. Hatta önceden tedavi ettiğim bir çok hastam tekrar gelmeye başladı.

En fazla Yahudi ve İslam toplumlarında görülür. Çünkü bu iki dinde de insanlar korku ve endişe üzerine eğitiliyor.

Psikiyatrist Doktar Özkan Kobak: Temelinde endişe yatar
Ekonomik krizden sonra obsesif davranış bozukluklarında ve panik atakta 2 kat kadar artış gözlendi. Çünkü bu iki rahatsızlığında ana temelinde endişe yatıyor. Hasta, saplantılı düşünceleri nötürlemek ve endişelerinden kurtulmak için tepki gösteriyor. Obsesyon birkaç şekilde görülebiliyor. Bunlar, sürekli kontrol, simetri, temizlik, dini... Dini inancı olan bir kişi aklında "Ya Allah yoksa?" diyerek kendini günahkar hissediyor ve bu takıntısından kurtulamıyor.

ÖGE DEMİRKAN

www.sigortam.net
www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır