kapat
16.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.borusanmakina.com
 

Otoda vergi basitleşsin


TOBB ile hükümet arasındaki sektör kurulu toplantılarının ikincisinde otomotivciler, oto satışlarında vergi sisteminin yalınlaştırılmasını istedi
TOBB tarafından geçen hafta başlatılan Sektör Kurulu Toplantıları'nın ikincisine Otomotiv ve Yan Sanayi Sektör Kurulu ile devam edildi. TOBB Birlik Merkezi'nde saat 13.30'da başlayan toplantıya Devlet Bakanları Kemal Derviş, Tunca Toskay, Maliye Bakanı Sümer Oral ve ekonomi bürokratları katıldı.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıda, TOBB Otomotiv ve Yan Sanayi Sektör Kurulu tarafından hazırlanan bir rapor sunuldu.

Türk sanayisinin tarihinin en ciddi çöküşü ile karşılaştığı vurgulanan raporda, 2000 yılında yüzde 95 artışla 340 bin araç ithal edildiği ve 5 milyar dolar döviz harcandığı belirtilirken, son 5 yılda ithal edilen her bir milyon adet araç için bundan sonra her yıl, 600-800 milyon dolarlık yedek parça ithal edileceğine dikkat çekildi.

İLGİNÇ ÖNERİLER
Raporda ayrıca otomotiv sektörü ile ilgili öncelikli önlemler konusunda önerilerde de bulunuldu. Bu öneriler arasında, otomobil satış vergileri sisteminin basitleştirilmesi amacıyla özel tüketim vergisi yasa tasarısının öncelikle TBMM'den geçirilmesi, motorlu taşıtlar vergisinin özel tüketim vergisi tasarısı paralelinde otomobilin silindir hacmine göre alınarak, yaş ağırlıklı değerlendirmenin kaldırılması istendi.

VERGİ İNDİRİMİ
Kullanılmış ticari araçlar ve tarım traktörlerinin satışında KDV oranının otomobilde olduğu gibi yüzde 1'e indirilmesi vurgulanırken, 1600 cc ve 1600 cc'den küçük otomobillerde satış vergilerinin yüzde 52'den yüzde 25'e indirilmesi talep edildi.

İç pazarda gerileme rekoru
Otomotivcilerin raporuna göre, toplam motorlu taşıt sayısı yüzde 64 artış ile 659 bin adete ulaşırken, ithalat yüzde 95 artarak, 340 bin adet oldu. Raporda, toplam otomobil üretiminde ihracat dikkate alınmadığında, yüzde 84 gerileme yaşandı. Raporda bu üretim düzeyinin son 12 yılın en düşük değeri olduğu belirtildi.

www.sigortam.net
www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır