kapat
16.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.borusanmakina.com
 

'Kamu borçları bu yıl ertelensin'


DYP eski milletvekili Sedat Aloğlu, reel sektöre destek için somut önerilerini sıralarken, "Kriz yılı 2001'de ödenemeyen kamu borçları ertelenmeli" dedi
Kriz sonrası zor durumda kalan reel sektör, önünü görebilmek ve çarkları yeniden döndürebilme arayışlarını sürdürüyor. DYP eski milletvekili Sedat Aloğlu reel sektöre ışık tutacak, önünü görmesini sağlayacak somut öneriler sundu. Bunları yıllardır dile getirdiğini söyleyen Aloğlu, "Yabancı otoriteler bu önerilerin aynılarını ortaya koyduklarında kıymete biniyor" dedi. İşte, Aloğlu'nun ortaya koyduğu somut öneriler:

* Kamu bankalarının küçülme programı ertelenmelidir. İstihdam, üretim, döviz kazandırıcı özellikleri olan kuruluşların finansmanı devam ettirilmelidir.

* Karşılıklar kararnamesi yetersizdir. Değiştirilmeli ve rahatlatılmalıdır. Gerçekçi olmayan kredilerin 5 sene içerisinde tamamen tasfiye şartı değiştirilmeli %0 veya %0 gibi bir orana indirilmeli, tasfiye dönemi uzatılmalıdır.

* Bankaların kredi erteleme ve faiz indirimi yapmak durumunda kaldığı olaylar için faiz subvansiyonu yapılabilecek bir fon oluşturulmalıdır.

* Kurum ve kişilerin banka ve finans kurumlarına özellikle gayrimenkul teminatlarını yabancı para üzerinden tesis edebilmeleri için yasal düzenleme yapılmalıdır.

* 2, 3 ve 4. maddelerdeki işlemler tüm vergi, resim, harç v.b. ek maliyet unsurlarından istisna tutulmalıdır.

* Kriz yılı 2001 de ödenemeyen kamu borçlarına erteleme sağlanmalıdır.

* Deprem bölgesinde depremden zarar gördüğü kanıtlanmış gerçek ve tüzel kişi mükelleflerin kamu yükümlülüklerine ek kolaylıklar sağlanmalı ve erteleme yapılmalıdır.

* Deprem bölgesindeki kuruluşların ertelenmiş sigorta primlerinin tahakkuk tarihinde gider kaydedilmesi sağlanmalıdır.

* Deprem bölgesinde afet nedeni ile 1999 yılında öngörülen yatırımlarını gerçekleştiremeyen kuruluşlara gecikme faizi uygulanmadan 2002 yılı sonuna kadar ek süre tanınmalıdır.

Yatırım indiriminde stopaj sıfırlanmalı
* Yatırımları teşvik için yatırım indiriminde stopaj oranı sıfırlanmalıdır.

* Bürokrasi ile tüzel kişilerdeki yönetim kurulu üyeleri ve yöneticilerin, ihmal ve suistimal dışında, sorumluluklarının daraltılması için değişiklik yapılmalıdır.

* 2001'de vadesi gelen ihracat taahhütlerinin vadesi 2002'ye ertelenmelidir.

* Üreticilerin yaptıkları vadeli hammadde ve ara malı ithalatında KKDF kesintisi yüzde 0 olarak uygulanmalıdır.

* Şirketlerin iktisadi kıymetlerinin rayiç değerle yeniden tesbitine imkân sağlanarak, değerleme artışının vergisiz olarak sermayeye eklenmesi hususunda düzenleme yapılmalıdır.

* KDV oranları düşürülmeli, üretim maliyetlerini etkileyen vergiler indirilmelidir.

www.sigortam.net
www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır