kapat
16.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.borusanmakina.com
 

İnatlaşma yok


'Dolar çıkacak' diyenler artınca, Hazine bir yıllık dövize endeksli, cazip faizle tahvil satacağını açıkladı. Karamsarlara iyi bir alternatif sunuldu, piyasayla inatlaşmak yerine işbirliği yapılacağı sinyali verildi
Hazine, doların daha da yükseleceğine inananlara "Hodri meydan" dedi. Dövize yönelik spekülatif ilginin arttığını gören Hazine dün sürpriz bir atak yaptı. Hazine piyasa ile inatlaşmak yerine, piyasanın eğilimlerine cevap verecek dövize endeksli ihale açtı. 20-21 ve 22 Ağustos tarihlerinde halka arz yoluyla satılacak dövize endeksli devlet tahvilleri 1 yıl vadeli, 3 ayda bir yüzde 2.75 faiz, yıllık faiz oranı ise bileşik bazda 11.5 olacak.

Hazine, aynı tarihte yıllık bileşik faizi yüzde 92.5 olan 58 günlük (dönem faizi yüzde 11) Hazine Bonosu satacak. Böylece cebinde parası olan vatandaşa iki yol sunulmuş oldu. Eğer dolar yıl sonu itibarıyla Hazine'nin senaryoları içinde kalırsa, dolar tahvili alanların beklentileri boşa çıkacak. İyi senaryoya göre ise yıl sonunda doların 1 milyon 305 bin lira olması bekleniyor. Ancak yatırımcı kötü senaryolara inanıyorsa Hazine'nin dolara endeksli tahvili iyi bir yatırım olacak. İhale aynı zamanda vatandaş kaynaklı efektif döviz talebinin de önünü kesecek.

ÖDEME TL İLE YAPILACAK
Tahvil alan yatırımcılar, satın aldıkları miktar kadar dolar ya da 14-18 Ağustos 2001 tarihlerindeki Merkez Bankası dolar satış kurlarının basit aritmetik ortalamasından hesaplanan kur üzerinden, TL olarak yatırabilecek. Sözkonusu kur, 17 Ağustos 2001 akşamı ilan edilecek.

Bu tahvillerin itfa tarihi 19 Ağustos 2002, senetlerin kupon dönemi 91 gün olacak Dönem faizleri 19 Kasım 2001, 18 Şubat 2002, 20 Mayıs 2002 ve 19 Ağustos 2002'de yapılacak. Dövize endeksli tahvillere ilişkin tüm ödemeler (anapara, faiz) TL olarak yapılacak. Ödemelere esas teşkil edecek döviz kuru, ödeme tarihinden 1 iş günü önceki tarihte sabitlenecek. Kur, bundan önceki 5 iş günü süresince Merkez Bankası'nın dolar satış kurlarının basit aritmetik ortalaması olarak belirlenecek.

Senetler 1.000 ABD doları ve katları şeklinde sayılacak. Üç gün süresince ihraç edilebilecek senetlerin kupon ödemelerine baz teşkil edecek nominal değer 1.000 dolar olarak belirlendi. Her iki tür senet de üç gün boyunca satışa sunulacak. Satışa aracılık edecek banka ve aracı kurumların listesi ise 17 Ağustos 2001'de kamuoyuna duyurulacak.

TL İSTEYENE BONO
Hazine, aynı tarihlerde yine halka arz yolu ile 58 gün vadeli bono da satacak. Hazine'nin 58 gün vadeli senetlerinin valör tarihi 20 Ağustos 2001 ve itfa tarihi 17 Ekim 2001 olarak belirlendi. Senetlerin dönem faizi yüzde 11, yıllık basit faizi yüzde 69 ve yıllık bileşik faizi de yüzde 92.5 olarak belirlendi.

DOLAR 1 MİLYON 515 BİNDEN DÖNDÜ
Döviz piyasasında "sinir harbi" yaşanıyor. Hafta başından bu yana hızlı bir çıkışın yaşandığı döviz piyasasında dolar dün 1 milyon 515 bin liraya kadar çıktı ve bu seviyelerden gelen satışlarla gerileyerek günü 1 milyon 485 bin liradan kapattı. Dün 60 milyon dolarlık döviz satış ihalesi düzenleyen Merkez Bankası ortalama 1 milyon 493 bin liradan satış yaptı. Bu noktadan sonra dövizde yukarı doğru hareket sertleşmeye başladı. 17 Temmuz'da 1 milyon 500 bin liraya kadar çıkan kur 1 milyon 515 bin liraya tırmandı. Ancak bu noktada sonra satış geldi. Bono faizleri ise yüzde 96 seviyesinde günü tamamladı. İMKB endeksi ise yüzde 3.5 artışla 9 bin 233 puandan kapandı.

TOBB'dan suçlamalara yanıt

Doları biz tetiklemedik
Dolardaki hareketlenmenin nedenlerinden biri olarak gösterilen "TOBB döviz alımı yapıyor" iddialarına yanıt geldi. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Balduk, Eximbank eliyle ihracatçı KOBİ'lere kullandıracağı 100 milyon dolar nedeniyle, kuruluşa yöneltilen ''dolar kurunu yükseltiyor'' eleştirilerini reddetti. Balduk, Odalar Birliği'nin haziran sonunda ve bu ayın ilk haftasında 25 milyon aldı diye doları Odalar Birliği'nin tetiklediğinin öne sürülmesinin son derece saçma olduğunu belirterek, ''Bunu diyebilme cüretini nasıl gösteriyorlar. Böyle bir mantık olabilir mi?'' diye sordu.

Balduk, şu ana dek söz konusu krediyi sağlamak için 19 Haziran 2001 tarihinde 1 milyon 250 bin liradan 10 milyon dolar, 7 Ağustos 2001 tarihinde de 1 milyon 363 bin 950 liradan 10 milyon dolar olmak üzere toplam 20 milyon doları İş Bankası'ndan aldıklarını, Denizbank'ın Gaziosmanpaşa şubesinden de 7 Ağustos tarihinde 1 milyon 364 bin liradan 5 milyon dolar aldıklarını, böylece toplam 25 milyon dolar satın aldıklarını bildirdi.

Nasıl çıktıysa öyle inecek
Döviz kurlarında geçen hafta başlayan dalgalanma, Merkez Bankası tarafından yakından izleniyor. Merkez Bankası yetkilileri, TL'nin aşırı değer kaybettiğini, bugün gelinen 1.5 milyon liralık seviyede kalmasının mümkün olmadığını belirtti ve "Çıktığı gibi inecek" mesajı verdiler. Bu kur rejiminde Merkez Bankası'nın "ağabey rolünü oynamayacağını" belirten banka üst düzey yöneticileri şu değerlendirmede bulundu:

"Piyasa duymak istediklerini duyuyor. Sabit kur rejimi olsa ağabey orada olacak. Ama bu rejim öyle değil. Bunu defalarca söyledik. Peki, Merkez Bankası piyasada hiç mi yok? Hayır. 60 milyon dolarlık ihaleler var. Bunu herkes biliyor. Ama bunun dışında gelişmeler de oldu.

Örneğin, geçen Cuma, 'Merkez Bankası müdahale etti', önceki gün, 'Neden müdahale etmedi?' dediler. Geçen Cuma müdahale etmedik, ettiğimiz düşünüldü. Önceki gün müdahale etmedik zannedildi, halbuki müdahale ettik. Piyasa iyi algılamıyor bunu. Çünkü başka satıcılar da var." Merkez Bankası yetkilileri, şöyle devam etti:

"Dün, kur yukarı gitti, ama aralarında yabancıların da bulunduğu bir grup banka ciddi satıcı duruma geçti. Merkez Bankası ne kadar bu işin dışına çekilirse piyasanın o kadar kendiliğinden oluşma şansı var. Müdahale ettikçe insanlar, (kur müdahale ile duruyor, aslında yukarı gidecek) diyor. Gidiyor. Oysa bir süredir piyasada yokuz."

"Sonbahar sendromu diye bir şey de yok. Zaten sendromun içindeyiz" mesajını veren Merkez Bankası yetkilileri, sözlerini şöyle tamamladı: "Bankaların hepsinin bol bol dövizi var. Açık pozisyonlarını kapattık. Hazine, borç takası yaptı. Dövize endeksli kağıt çıkardı. Kötü durumda değiller. Güven sorunu hala var. Bugünkü gelişmeyi endişe verici görmüyoruz. Sendikasyonlar da kuru ara ara tahrik ediyor."

www.sigortam.net
www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır