kapat
14.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )

Bağ-Kur ve SSK borçlarına 18 taksit avantajı

Vergi borçlarına sağlanan 18 eşit taksitte ödeme kolaylığı, ardından SSK prim borçlarına ve son olarak da Bağ-Kur prim borçlarına getirildi.

Getirilen kolaylığın bir başka avantajı da, taksite bağlanan SSK ve Bağ-Kur primi ile bunlara ait gecikme zammı ve faizler ile buna bağlı diğer alacakların, yıllık yüzde 3 yani aylık yüzde 0,25'lik bir faizle ödenecek olması

Bağ-Kur primleri
Bağ-Kur'un, birikmiş prim alacağı yaklaşık 5 katrilyon lira olarak ifade ediliyor. Bu alacağını tahsil edemeyen Kurum'a, her ay ortalama 175 trilyon lira, bütçeden yardım yapılıyor.

Birikmiş Bağ-Kur primi borcu olanlar, 31 Temmuz 2001 tarihine kadar olan borçları için, 31 Ağustos 2001 Cuma akşamına kadar, bir dilekçe ile başvurmaları gerekiyor. Bu dilekçede, Bağ-Kur sigortalısı çok zor durumda olduğunu belirterek, 31 Temmuz 2001 tarihine kadar birikmiş tüm prim borçlarının tecil ve taksitlendirilmesini talep edecek. Tecil edilen bu borçlara, yıllık yüzde 3 tecil faizi uygulanacak.

Bir milyar liranın üzerinde borcu olan Bağ-Kur sigortalılarının, ayrıca teminat da göstermeleri isteniliyor. Taksit ödemeleri normal olarak Eylül 2001'de başlıyor. İsteyenler, ödemeyi Ağustos 2001'den de başlatabilecekler. Bu durumda, Ağustos ayı için tecil faizi uygulanmayacak. Taksitlerin ilgili ay içinde mutlaka ödenmesi gerekiyor. Aksi halde, ödeme kolaylığı iptal ediliyor ve her ay için yüzde 10 faiz uygulaması ile icra ve haciz uygulaması başlıyor.

SSK primleri
SSK'nın, birikmiş prim alacağı yaklaşık 2 katrilyon lira olarak ifade ediliyor. 2001 yılının ilk 6 ayında bütçeden SSK'ya, 430 trilyon TL yardım yapıldı. Bu izleyen aylarda, artarak devam edecek. Bu arada, SSK prim borcu bulunanların, birikmiş prim borçlarını yıllık yüzde 3 tecil faizi ile 18 ayda ödemelerine olanak sağlayan ödeme kolaylığı ile ilgili başvuru süresi uzatıldı.

2001 Nisan ayı sonuna kadar (2001 Mart ayı prim dahil) süresinde ödenmeyen SSK borçlarını tecil ve taksitlendirme kapsamında 18 ayda ödemek için 31 Mayıs 2001 tarihine kadar başvuranların, ilk taksit ödeme süreleri daha önce 13 Temmuz 2001 tarihine kadar uzatılmıştı. Buna rağmen beklenen ilginin gösterilmemesi üzerine, bu kez başvuru süresi 15 Ağustos 2001 tarihine kadar uzatıldı.

Buna göre, 15 Ağustos 2001 tarihine (bu tarih dahil) kadar başvuranlar, SSK prim borçları için ödeme kolaylığından yararlanabilecekler.

www.sigortam.net


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır