Sipahioğlu Pepsi'den kaça vazgeçecek?
İki yıl önce 360 milyon dolar değer biçilen bir şirketin bugünlerde 100 milyon dolara satın alınmak istendiğini duyunca ne düşünürsünüz? Ne kadar iyi yönetilmiş olursa olsun, yaşanan krizler değerleri bir bir silip süpürmedi mi?
'Varlıklarımız yarıya indi' diyen Sabancı'yı haklı çıkartacak, hatta daha da fazla fakirleştiğimizi gösterecek gelişmelerden bahsediyorum.
İş aleminde son zamanlarda, 1964'ten beri Pepsi Cola'yı üreten, şişeleyen, pazarlayan ve dağıtan Melih Sipahioğlu'nun, Pepsi'yle ortak olduğu Furuko Meşrubat Pazarlama'daki hisselerini satmak üzere olduğu konuşuluyor. Sipahioğlu, 'Henüz kesinleşen bir şey yok' diyor. Bizim duyduklarımıza gelince. Sipahioğlu ve ortağı Asım Şengör, Furuko'yu, Pepsi Cola Bottling'e 100 milyon dolara satmak konusunda sona yaklaşmış. Pepsi Cola Bottling'in, Pepsi'nin yüzde 40'ına sahip olduğunu da hatırlatalım. Sipahioğlu'nun bankalara 30 milyon dolar kadar borcu olduğu söyleniyor. Satıştan elde edilecek gelirle borcun kapatılacağı, geri kalan 70 milyon doların yaklaşık 21 milyon dolarını şirkete yüzde 35 oranında ortak olan Şengör'ün, 49 milyon dolarını da Sipahioğlu'nun alacağı, iş aleminde yapılan sohbetlerden duyduklarımız.
Nitekim Melih Sipahioğlu da satışı düşündüğünü inkar etmiyor. Sipahioğlu'na Pepsi Cola Bottling ile el sıkışmak üzere olup olmadığını sordum. Henüz böyle bir şeyin olmadığını ancak görüşmeler yaptıklarını söylemekle yetindi.
İş dünyasında konuşulan 100 milyon dolar konusunda ise yorum yapmak istemedi, sadece 'Sabancı varlıklarımız yarıya indi demişti. Ben dörtte bire indi diyorum" demekle yetindi. Hatırlayanlar olacaktır. Tamek Holding'in de sahibi olan Sipahioğlu, Pepsi'yi üreten şirketini 2 yıldan beri satmayı düşünüyor. Bu konuda ciddi olduğunu da şirketin değerini belirlemek için Arthur Andersen'a bir araştırma yaptırarak ortaya koymuştu. Sipahioğlu, bu şirket için o zamanlar kaç milyon dolar istiyordu dersiniz? Tam 360 milyon dolar.
Furuko Meşrubat'a yüzde 22.8 oranında ortak olan Pepsi, Türkiye'deki operasyonun yüzde 100 sahibi olmayı aslında hiçbir zaman gizlemedi. Belli ki doğru zamanı beklediler. İşin üzücü tek bir yanı olabilir. O da , 41 yıldır içecek sektörünün içinde olan Sipahioğlu'nun büyük emekler vererek Pepsi'yi pazarda iyi bir konuma getirmesine rağmen, sebep olmadığı krizler yüzünden şirketinin değer yitirmesi. Tıpkı diğer şirketleri gibi Pepsi de darbe üstüne darbe yedi.
Amerika'ya gitmeyecek
Sipahioğlu, 'Saçlarım aklaştı. Bugün kriz, yarın devalüasyon' diyerek bıkkınlığını dile getiriyor. Onu çileden çıkaran söylentinin ise 'Şirketini satıp Amerika'ya yerleşecek' lafı olduğunu yine dertleşirken öğreniyorum. "Niye gideyim ki Amerika'ya. Ben bu ülkenin çocuğuyum" diyor kızgınlıkla. Bugünlerde hangi şirketin patronu olursa olsun iş, şirketin talipleriyle pazarlığa geldi mi soğuk terler dökülüyor. Sipahioğlu da haklı olarak "Senin naktin devalüasyonla yerlere düşerse, neyin pazarlığını yapabilirsin? Bizi bu hale devlet getirdi. Krizi çıkartan biz garipler değiliz ki" diyor.
Biliyor ki, yarın bir devalüasyon daha olursa ve şirketin değeri 100'e düşerse istediği kadar 'Benim şirketimin değeri 300'dür' diye ısrar etsin. İşe yaramayacak.
Sipahioğlu'nun şirketi kaçtan satmaya çalıştığını bilmiyoruz. Pazarlık masasında neler konuşulduğunu da. Yakında herşey yolunda giderse ve satış gerçekleşirse zaten Pepsi bir açıklama yapacaktır. Biz pazarlık masasında olan ve her zaman olduğundan çok daha fazla şansa ihtiyacı olan işadamlarına 'bol şans' dilemekle yetiniyoruz.
|