Vergi numarası olmayana su bile yok!
1 Eylül'den itibaren tüm bankacılık işlemleri için vergi kimlik numarası gerekiyor. Eğer bankanıza numaranızı götürmezseniz, vadesi dolan mevduatınızı bile yenileyemeyeceksiniz
Türk halkı olarak bir özelliğimiz var. Yumurta kapıya dayanmadan bir işi yapmayız. Bu özelliğe sahip olanlara duyurulur: 1 Eylül 2001'den itibaren tüm bankacılık işlemlerinde vergi kimlik numarası sorulacak. Bu konuda daha önce defalarca haber yapıldı. Son aylarda taşıt veya gayrımenkul alım satımı yapan kişiler de 'mecburen' vergi kimlik numarası sahibi oldu. Ancak 1 Eylül 2001'den itibaren numaralı hayat tamamen günlük yaşamımıza girecek. Çünkü bankalar da bu tarihten itibaren size vergi kimlik numaranızı sormakla yükümlü olacak. Yani bu işi tamamlamak için neredeyse 20 gününüz kaldı!
PARA ÇEKEMEZSİNİZ!
* Benim bankada mevduat hesabım var. Şu anda param vadeli olarak bağlı. Vadesi 5 Eyül'de dolacak. Bu hesabım için numara almam gerekli mi?
Evet. Daha önce açılmış ve çalışan hesaplarınız için bankanıza vergi kimlik numaranızı götürmeniz gerekiyor.
* Götürmezsem ne olur?
Örneğin mevduatınızın vadesi 5 Eylül'de doldu, yenilemek istediniz, numaranız yoksa, banka bunu yapamayacak. Sadece mevduat değil, yatırım fonu, hisse senedi, bono almak, repo yapmak için vergi kimlik numarasına ihtiyaç duyacaksınız.
* Paramı çekebilir miyim?
Şimdilik evet. Ama Mart 2002 sonundan itibaren numarası olmayan, hebasındaki parayı da çekemeyecek.
* Her ay 300 milyon lira kira ödüyorum. Bunu da eft veya havale yoluyla yapıyorum. Numara gerekecek mi?
Hayır 5 milyar liranın altındaki havale veya eft işlemleri için numara sorulmayacak. Ancak üzerindeyse gerekiyor. Hem de sadece sizinki değil, alıcının vergi kimlik numarası da gerekli!
ATM DE İSTEYECEK
* Ben artık eft'lerimi internetten veya telefondan yapıyorum...
Hiç farketmez. Bankalar buna göre hazırlık yaptı. Ayrıca ATM'lere de vergi kimlik numarası için ekleme yapılacak.
* Döviz havalelerinde de numara sorulacak mı?
Beş milyar lira muadili döviz havaleleri için de numara gerekecek. Banka sadece yurtiçine değil, yurtdışına para yollarken de bunu sormak zorunda. Ayrıca yurtdışından havale geldiğinde de, parayı alabilmek için kimlik numaranız gerekiyor.
* Bir kez kimlik numaramı verdim. Her işlemde yeniden vermem gerekecek mi?
Hayır. Bir kez verdikten sonra banka bu numarayı kayda geçecek. Ondan sonra mevduat, repo, yatırım fonu, bono alım satımı, hisse senedi işlemleri gibi tüm yatırım araçları için yükümlülüğünüz tamam. Eğer başka banka ile çalışmak isterseniz, yeniden numaranızı verip, hesap açacaksınız.
* Başka hangi işlemlerde vergi numarası gerekiyor?
Örneğin bankaya tahsil etmesi için çek verdiniz. Leasing, faktoring, sigorta işlemi yapacaksınız, yine gerekiyor. Paranız bir özel finans kurumunda ise yine numaraya ihtiyacınız var.
MUAF OLANLAR VAR
* Hangi işlemler için vergi kimlik numarası sorulmayacak?
Elektrik, su, doğalgaz, telefon, kablolu televizyon faturası, çevre temizlik vergisi, öğrenci sınav harcı ve öğrenci kredisi ödemeleri gibi işlemlerde numara verme zorunluluğu yok.
Ayrıca sadece emeklilik maaşı ödemeleri için kullanılan banka hesapları için de muafiyet tanınmış.
Numara nasıl alınıyor?
Nüfus cüzdanı ile bir vergi dairesine gitmeniz gerekiyor. Özellikle otomasyona geçen vergi dairelerinde işlem çok basit. Memur bilgisayara girip, numara alıyor. Size paso gibi bir kart veriyor. Tüm işlemin süresi 3-5 dakika sürüyor. Tabii ki kuyruk yoksa!
Eğer son iki yıl içinde taşıt, gayrimenkul alıp sattıysanız veya beyanname doldurarak vergi verdiyseniz, zaten bir numaranız vardır. Vakflar Bankası bu kişilere kredi kartı büyüklüğünde, plastik vergi kimlik kartı dağıtıyor. Pek çok kişi kimliğini ve kartını aldı. (Sadece numara yetmiyor. Bazı durumlarda kartınızı göstermeniz gerekiyor.)
Kimlik numaranızı biliyor, ancak isminize kart düzenlenmemiş ise veya nereden alacağınızı bilmiyorsanız, www.vakifbank.com.tr adresine girin ya da bir şubeye gidin. Başvuru formunu doldurabilir, kartınızı hangi şubeden alabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer daha önce numara aldınız ve hatırlamıyorsanız, ya bir vergi dairesine gideceksiniz, ya da www.gelirler.gov.tr adresinde bulunan 'internet vergi dairesinin' içine tıklayıp, kontrol edeceksiniz. (Şansınız varsa!) Vergi dairesinden karton kart alanlar, daha sonra Vakıfbank'tan plastiği ile de değiştirebilir.
Döviz büfesi de soracak
* Diyelim ki döviz büfesinden dolar alacağım. Burada bir zorunluluk var mı?
Eğer 3 bin doların altında işlem yapacaksanız, sorun yok. Diyelim ki 20 bin dolar almıştınız. 1 Eylül'den sonra TL'ye çevirmeye karar verdiniz. Döviz büfesinin size vergi kimlik numarası sorması gerekecek. Zaten şu anda döviz büfelerinde 2 milyarın üzerindeki işlemlerde kimlik sorma zorunluluğu var.
* Üç yaşındaki çocuğumun adına hesap açacağım. Çocuğuma da kimlik numarası almak zorunda mıyım?
Evet. Hem onun için, hem de velisi sıfatına sizin vergi kimlik numaranıza ihtiyaç duyacaksınız. Ayrıca vekaletname ile işlem yapanlar açısında da aynı durum geçerli olacak.
Kaçaklar yakalanacak
Vergİ kimlik numarası tüm gelişmiş ülkelerde kullanılan bir sistem. En önemli amaç, kayıt dışı ekonomiyi kayda almak. Numaralı hayatla bir kişinin gelir ve harcamaları takip edilebilecek. Tüm vergi daireleri otomasyona geçeceği için, ileriki yıllarda geçmişe dönük olarak hareketlere bakılabilecek. Örneğin bir kişinin harcamasıyla geliri arasında uçurum ortaya çıkarsa, Maliye Bakanlığı bunu tespit edebilecek. Bu sistemin arzu edilen 'vergiyi tabana yayma, vergi kaçağını azaltma' çabalarına katkı sağlaması bekleniyor.
|