|
|
|
Borsadan pardon!
Borsa yönetimi, Kepez ve Çukurova Elektrik ile ilgili davalardan yeni haberdar olunca, 24 saat önce aldığı kararı değiştirdi. İki şirketin tahtası ise açılmadı
14 bin yatırımcı dün Kepez ve ÇEAŞ'ın yeniden Gözaltı Pazarı'nda işlem görmesini beklerken "Danıştay'ın ÇEAŞ'ın dağıtım sözleşmenin iptali ile ilgili kararını" son anda elektronik posta ile öğrenen İMKB yönetimi, 'kapalılık haline devam' dedi. "Kimyamız bozuldu" diyen yatırımcılar ise İMKB yönetimini "bilgisizlik" ile suçladı.
Olaylar şöyle gelişti. Geçtiğimiz Salı günü İMKB yönetimi ÇEAŞ ve Kepez'in borsada işlem sıralarının tekrar açılacağını duyurdu. Bu iki şirket hakkında hukuki süreç başlatan Elektrik Mühendisleri Odası ise hemen devreye girdi. Odanın Hukuk Danışmanı Avukat Gökhan Candoğan, önce SPK, ardından İMKB'ye elektronik posta ile Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu'nun "ÇEAŞ'ın sözleşmesinin iptali yönünde daha önce verilen ret kararının bozulduğunu ve ÇEAŞ'la yapılan sözleşmede kamu yararının bulunmadığını içeren" son kararını tüm gerekçeleri ile gönderdi. Önceki gün öğle saatlerinde söz konusu e-mail'i alan İMKB, davanın taraflarından Enerji Bakanlığı'na ve ÇEAŞ'a başvurarak konuyla ilgili bilgi istedi. Enerji Bakanlığı tarafından İMKB'ye gönderilen yazıda söz konusu kararın varlığı doğrulandı. Bunun üzerine İMKB Yönetim Kurulu toplanarak iki şirket için verdikleri kararı değiştirdi.
İMKB'nin bu kararı 1.5 yıldır tahtaların açılmasını bekleyen toplam 14 bin kişinin borsa hayallerini de yarım bıraktı. En sert yorum Borsa Yatırımcıları Derneği'nden (BORYAD) geldi. BORYAD Başkanı Ali Bahçuvan ve Başkan Yardımcısı Veli Serdar Vilyoni imzasıyla yapılan açıklamada, iptal kararının "yatırımcının psikolojisini" bozduğu öne sürüldü. Ardından ise Başkan Osman Birsen'e yüklenilerek şöyle denildi:
YATIRIMCI İSYANDA
"Yatırımcıyı oyuncak gibi gören bu hareketi, İMKB Yönetimi ve Başkanı Osman Birsen'in konular hakkında ne kadar ''acziyet ve bilgisizlik'' içinde olduğunu kanıtlıyor. Borsanın tarihindeki en kötü günleri yaşamasına neden olan, yatırımcının yüzde 72'sinin borsaya yatırımı tavsiye etmediği bir ortamda, İMKB yönetimi ve başkanı, sorunlara hiçbir çözüm yolu bulamamıştır. Kriz ortamında bile İMKB yönetimi, borsada açığa satış işlemlerini engelleyememiş, zaten güçsüz olan borsada SPK açığa satış tebliğine uygun olmayan hareketlerde bulunan aracı kurumlar ödüllendirilmiştir.''
|
|
|
|