kapat
04.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Taht kavgaları


Milli Görüş hareketi Osmanlı'daki Fetret Devri'ni aratmayacak taht kavgaları yaşıyor. Herkes Erbakan'ın mirasından pay kapma peşinde
FP'nin kapatılması, AİHM'nin de RP'nin kapatılmasını haklı bulmasının ardından Milli Görüş hareketinde tam bir "Fetret Devri" başladı. Yenilikçiler istifalar ile sarsılırken, Saadet Partisi'nde ise bir "Yeniçeri İsyanı" gibi Genel Başkan Recai Kutan'ı değiştirme girişimi başladı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, üçüncü parti için kolları sıvarken, yenilikçiler beklenmedik şekilde Mehmet Ağar'la kapıştı.

"AKŞENER AJAN MI?"
Afyon'da kurucular kurulu toplantısı yapan yenilikçiler, DYP'den transfer edilen Meral Akşener'in istifası ile şok oldu. Kamuoyunda esen rüzgarı arkalarına alarak dört eğilimi birleştirecek bir yeni oluşum gerçekleştirmeyi planlayan yenilikçiler "Akşener partiyi yıpratmak için içimize sokulmuş bir ajan mıydı?" sorusunu sormaya başladı. Yenilikçiler, Akşener için "Mehmet Ağar, Bekir Aksoy ve Bülent Orakoğlu'nun partiye gelmesini reddettiğimiz için bizden koptu" yorumu yaptı. Moralleri bozulan yenilikçilerden yeni kopmalar bekleniyor. Akşener de dün yaptığı açıklama ile yenilikçilere sert çıktı.

SAADET KAYNIYOR
AİHM'in RP ile ilgili kararının ardından, Erbakan'ın siyasete dönme umutları sönünce, Saadet Partisi'nde yönetim değişikliği talepleri yeniden alevlendi. SP'de Recai Kutan'ın yerine İstanbul FP eski İl Başkanı Numan Kurtulmuş'un genel başkan olmasıyla ilgili taleplerin artması üzerine devreye Erbakan girdi. Erbakan bu taleplere kulak tıkayarak, Kutan'ın Genel Başkanlığı'nda ısrar edince SP yönetimi, Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş'u yeniden İstanbul'a atama kararı aldı.

GÖKÇEK UMUTLANDI
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de yeni bir cephe açtı. SP'de siyaset yapmayı düşünmediğini belirten Gökçek, yenilikçileri de eleştirdi. Gökçek yenilikçilerin FP'nin devamı gibi göründüğünü söyledi ve "Yenilikçilerin kurucularının yüzde 90'ı eski FP, Milli Nizam, ve RP'lilerden oluşuyor. FP'nin yeni versiyonu. Yeni partiler FP'nin devamı olursa halktaki heyecanı doğmadan öldürür" dedi.

ÜÇÜNCÜ PARTİ İDDİASI
Gökçek, "3. parti kurmayı düşünür müsünüz?" sorusuna "Bu soruya önümüzdeki günlerde karşılık verelim" yanıtını verdi. "Böyle bir oluşumda, Ağar var mı?" sorusuna da "İsim üzerinde durmak istemiyorum" dedi. Ağar, Aksoy ve Orakoğlu'nun yenilikçi partinin kurucular arasında yer almaması nedeniyle ayrıldığı iddia edilen Akşener'in Melih Gökçek ile birlikte mevcut oluşumdan ayrı bir parti kuracakları öne sürülüyor.

AFYON'DA HÜSRAN
Afyon'da yeni parti için tüzük yazan, Recep Tayyip Erdoğan, Akşener'in istifasını değerlendiren, "Kendi tercihidir. Meral kardeşimin tercihine saygı duyuyorum" dedi. Tayyip Erdoğan, "Akşener'in ekip talebi mi var?" sorusuna işe şu yanıtı verdi: "Bazı özel talepleri varsa, onları bilemem. Bu bir tercihtir. Henüz daha kurumsallaşmamış, programı, tüzüğü kesinleşmemiş bir oluşumdan bu saatte ayrılmasını, doğrusu ben de anlayamadım. Kendi tercihini yapmıştır, hayırlı olmuştur. Telefonda dedim ki, 'Bu saatte bu oluşumdan ayrılmanızı doğru bulmuyorum. Eğer söyleyecekleriniz varsa, gelirsiniz onları burada kendi içimizde anlatırsınız. Burada dertleşiriz.' Ama kendileri 'benim tercihim böyledir. Size başarılar diliyorum. Bugüne kadar olan hukukumu aynen koruyorum' dedi.

ZENGİN: RİYAKÂR TAYYİP
Saadet Partisi Genel İdare Kurulu üyesi ve İstanbul Milletvekili Bahri Zengin, yenilikçi oluşumun lideri Recep Tayyip Erdoğan'ı ağır bir dille suçladı. "Revizyonist" dediği Tayyip Erdoğan'ı ayrıca 'riyakârlıkla' suçlayan Milli Görüş'ün güçlü ismi Bahri Zengin, takiyyenin bir yere kadar makul sayılabileceğini belirtti. Zengin, "Size yönelik tehdit ve tehlike yokken itibar kazanmak için görüşlerinizi saklarsanız bu riyadır. Değiştim diyorsa delil göstersin" dedi.

AKŞENER SERT ÇIKTI
DYP'den istifa ederek büyük umutlarla Erdoğan önderliğindeki yeni oluşumun saflarına katılan Kocaeli Milletvekili Meral Akşener'in "Yenilikçilik" macerası bir ay sürdü. Yenilikçilerden istifa eden Akşener, Erdoğan ile telefonla vedalaştı ve yollarını resmen ayırdı. Ayrılış gerekçesini, "Hareketin düşündüğü ve hayal ettiği Türkiye vizyonuyla örtüşmemesi" ve "milleti devleti kucaklama, siyasetin önünü açma, Türkiye'yi geleceğe hazırlama hedefini samimiyetle gerçekleştirme imkanı bulamayacağı" olarak açıklayan Akşener, "şimdilik bağımsızım" dedi. Akşener, eşi ve oğlu ile dün moral bulmak için Bodrum'a tatile gitti.

AĞAR FENA KIZDI
Elazığ Bağımsız Milletvekili Mehmet Ağar ise yenilikçilere katılmak istediği ancak, Erdoğan tarafından reddedildiği iddialarını sert bir dille yalanladı. Erdoğan'ın kendi zaaflarını örtmek için dedikodu üretmeye başladığını söyleyen Ağar "Hangi tosun bunu söylüyorsa çıksın karşıma. Erkekçe karşıma gelsin de söylesin bakalım, söyleyebiliyor mu? Benim yenilikçi harekette yer almak gibi ne bir talebim ne de bir görüşmem oldu. Kimse kendi zaafiyetini kapatmak için, moral çöküşünü durdurmak için böyle dedikodular üretmesin. Bülent Orakoğlu da kim? Hayatımda selam bile vermediğim, yanımdan bile geçmemiş bir adam."

TAYYİP ERTELEDİ
Bu tartışmaların ardından yenilikçi partinin kuruluş çalışmaları da ertelendi. Afyon toplantısının kapanış konuşmasında partinin kuruluş çalışmaları için önlerinde 15-20 günlük süre olduğunu söyleyen Erdoğan "Bu kadar kısa sürede bitirilemeyebilir. Ama biterse de uzatalım diye bir şey yok. En az hata ile nihayete erdirelim. Gerek vizyonu ile gerek misyonu ile beklentilere cevap vermesi gerekir. O yüzden aceleci olmamak gerekir. Hassas olması temel taşların iyi oturması gerekiyor" dedi. Erdoğan, milletvekillerinin kurucular arasında yer almayacağı mesajını da vererek "Milletvekilleri kurucu olmasa da yasa gereği kurucular kurulunun doğal üyesi olacak. Listemizi İçişleri Bakanlığı'na verince çok daha güzel bir fotoğraf ortaya çıkacak" diye konuştu.

Fetret Devri 12 yıl sürdü
OsmanlI Devleti'nde 1402'deki Ankara Savaşı'ndan sonra Yıldırım Beyazıt'ın şehzadeleri arasında taht kavgaları çıktı. Bu taht kavgalarının sürdüğü 12 yıllık dönem (1402-1413) tarihe Fetret Devri olarak geçti.

Yıldırım Beyazıt'ın savaşı kaybetmesi üzerine, Osmanlı Devletinin Anadolu kesiminde bazı topraklarını eski beylerine geri veren Timur, Bursa yöresiyle Rumeli yakasını da yendiği padişahın oğluna bıraktı. Ankara Savaşı'ndan hemen sonra Çelebi Mehmet, valisi olduğu Amasya'ya çekilirken, kardeşi Süleyman Çelebi de Rumeli'ye geçti. Osmanlı Devleti'nin güçsüz duruma düşmesine yol açan Fetret Dönemi'ne son veren 1. Mehmet (1413-1420) oldu. 1.Mehmet, Türk birliğini yeniden sağlayarak bir anlamda devletin ikinci kurucusu oldu.

ERBAKAN, SAADET İÇİN YORUM YAPTI

Eşi görülmemiş bir coşku ve heyecan var
Kapatılan Refah Partisi'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan, Saadet Partisi'nin büyük bir coşku içinde teşkilatlanmaya yurt genelinde devam ettiğini söyledi. Tatilini Balıkesir'in Edremit İlçesi'ne bağlı Altınoluk Beldesi'nde geçiren Erbakan, cuma namazını Ayvalıburun Camisi'nde kıldı. Gazetecilere açıklama yapan Erbakan, Saadet Partisi'nden istifalarla ilgili bir soru üzerine, "Bunların hepsi boş sözler, Saadet Partisi görülmemiş bir heyecan ve coşkuyla bütün yurt sathına yayılmaktadır. Şu bir hafta içinde 81 ilde teşkilatlarını kurmak için canla başla hamlelerini yürütmektedir" diye konuştu.

"AİHM YANILGI İÇİNDE"
AİHM'nin RP ile ilgili kararı için İngiliz, Avusturya ve Güney Kıbrıslı hakimlerin bile 'böyle karar olmaz' yorumu getirdiklerini savunan Erbakan, "Türk hakimin aleyhimizde karar vermesi normal karşılanabilir, ama AİHM bir kurum olarak ilk kez böyle bir yanılgının içine düşüyor olabilir, en kısa zamanda bunun düzeltileceği muhakkaktır" dedi. Erbakan, camiden ayrılırken bir grup, "Mücahit Erbakan" sloganı attı.

Hüseyin ÖZALP-Şebnem HOŞGÖR

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır