|
|
|
20 milyon için öldü
Eğer 20 milyon liralık kaçak akım rölesi olsaydı, bankamatikten para çekerken elektrik çarpmasından ölen Mustafa Saygılı yaşıyor olacaktı
Bursa'da bankamatikten para çekerken elektrik çarpmasından ölen Mustafa Saygılı'nın başına gelen feci kaza, bankamatiklerin güvenliği konusunda tartışma başlattı. ATM ve bankamatik teknolojisi uzmanları, ATM'lerin güvenliğinin öncelikle topraklama sisteminin doğru yapılmasına bağlı olduğunun altını çiziyor. ATM'lerdeki kaçak akım röleleri ise makinenin içinde sigorta görevi görüyor. ATM'lerde kaçak bir akımı oluştuğunda otomatik olarak atan röleler, kaçak elektriğin tüm makineyi sarmasını engelliyor.
KISA DEVRE SİSTEMİ BOZUYOR
Böylece de bankamatiği kullanan kişinin çarpılması engellenmiş oluyor. Kaçak akım roleleri, ATM makinelerinde 30 miliamperlik bir elektrik kaçağı meydana geldiği anda devreye girmekte. İnsan hayatı ise 50 miliamper elektriğe kadar direnç gösteriyor. Ancak kaçak akım rolelerinde bobin yanması, kısa devre veya kilitlenme gibi bir arıza oluştuğunda sistem işlemiyor ve makineyi kullanan kişi kaçak akıma maruz kalabiliyor. ATM makinelerinin bakımının düzenli olarak yapıldığını belirten uzmanlar, Bursa'daki münferit kazanın da ancak böyle bir durumda meydana gelmiş olabileceğini belirtiyor.
SÜREKLİ BAKIM GEREKİYOR
Uzmanlar, ATM'lerde güvenliğin yağmur veya başka hava şartlarına değil, gerekli bakımların yapılmasına bağlı olduğun vurguluyor. Dün olay yerinde inceleme yapan ve bankamatikte kaçak akım rolesinin bulunmadığını gören Bursa Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Emir Birgün teknik bakım ve donanım iyi yapılmamışsa, elektriğin tehlike arzedebileceğini söyledi. Kaçak akım rölesinin maliyetinin 20 milyon lira olduğunu ifade eden Birgün, TEDAŞ'ın yüksek gerilim hatlarında olduğu iç tesisatlarda da topraklama ölçümü yapması gerektiğini belirtiyor.
|
|
|
|