|
|
|
Körlere mikro umut
ABD'li iki bilimadamının geliştirdiği silikon çipler sayesinde körlük tarihe karışıyor. Göze yerleştirilen minik çipler ışığı beyne aktararak körlerin karşılarındaki insanı tanıyacak kadar görmelerini sağlıyor
Amerika'nın Illinois eyaletinde geçen ayın sonunda gerçekleştirilen 3 ameliyat, körlük tedavisinde dönüm noktası oldu. Görme yeteneğini tamamen kaybeden 59 yaşındaki ikiz kardeşlere ve 75 yaşında bir başka hastaya silikon çipler takıldı. 2 saat süren operasyonlar sırasında önce hastaların gözlerinin beyaz bölümünde iğne deliği büyüklüğünde 2 delik açıldı.
HASTALAR BİR GÜN SONRA TABURCU EDİLDİ
Bu deliklere yerleştirilen minik bir alet sayesinde o bölgeye tuzlu sıvı dolduruldu. Ardından retinada iğne deliği büyüklüğünde delikler açıldı. Bu deliklerden enjekte edilen sıvıyla retinanın bir bölümü alındı ve retinanın alt bölümünde silikon çipin yerleştirileceği boşluk açıldı. Operasyonun son bölümünde silikon çip yerleştirildikten sonra göze hava pompalanarak retina tekrar kapatıldı. İki gün sonra gözdeki hava kabarcığı kendiliğinden boşaldı, yerini gözün kendi ürettiği sıvılara bıraktı.
Operasyonları silikon çipin mucidi Alan Chow liderliğindeki bir ekip gerçekleştirdi. Ekipte Chow'un yanı sıra Gholam Peyman ve Jose Pulido adlı doktorlar yer aldı. Operasyonlardan 1 gün sonra 3 hasta da taburcu edildi. Hastaların gözlerinin silikon çipleri tamamen kabul ettiği ve durumlarının çok iyi olduğu bildirildi. Yapılan testlerde hastalarda yan etki görülmedi. Hastaların 1 ay içerisinde tekrar görmeye başlamaları bekleniyor.
İLK 3 AMELİYATTA YÜZDE 70 BAŞARI
Yerleştirilen çipler retinadaki ışığa duyarlı fotoreseptörlerin hasar görmesinden kaynaklanan körlüğün tedavisinde kullanılıyor. Gereken enerjiyi göze gelen ışıktan alan çipler, çalışmak için kablo ya da batarya gibi şeylere gerek duymuyor. Çiplerin üzerindeki mikroskopik hücreler retina hücrelerinin işlevini görerek ışığı elekronik sinyallere çeviriyor. Çip takılan hasta normal insanlar gibi göremiyor. Ancak karşısındaki insanların yüzlerini ayırt ederek tanıyabiliyor. Çipler ilk olarak geçen yıl benzer durumdaki 3 ayrı hastaya takılmıştı. Geçen yıl takılan hastalarda yüzde 70 başarı oranı yakalanmıştı. 10 yıldır silikon çip konusundaki çalışmalarını sürdüren Doktor Alan Chow, kapılarının bütün hastalara açık olduğunu belirtti ve ekledi: Optiobionics'in internet sitesindeki formu dolduran gönüllüler arasından seçilen birkaç hastayı yakında ameliyat edeceğiz...
Toplu iğne başından küçük
Silikon çipin büyüklüğü 2 milimetre. Yani toplu iğne başından bile küçük, defter yaprağından dahi ince. Çipin üzerinde 3 bin 500 adet mikroskobik hücre ve her hücrenin üzerinde çok sayıda elektrod bulunuyor. Bu elektrodlar, ışığı retinadaki "sağlam" hücrelere iletiyor.
Dünya 2006'da "aydınlanacak"
Gerçekleştirilen ameliyatlarla körlüğün tedavisi sürecinin ilk bölümü tamamlanmış oldu. Bundan sonraki süreçte ameliyatların sonuçları Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi'ne (FDA) rapor edilecek. FDA çalışmaları tatmin edici bulursa, hastalar üzerindeki denemelere devam edilecek. 5 yıl içinde ameliyat tüm dünyada yapılmaya başlanacak. Optiobionics tarafından üretilen çipler Chicago kentindeki Rush-Presbyterian-St.Luke's ile Central DuPage hastanelerinde hastalara takılıyor. Bilgi için internet adresleri şöyle:
Optiobionics: https://www.obtiobionics.com
DuPage Hastanesi: https://www.cdhs.org
St.Luke's Hastanesi: https://www.rush.edu
|
|
|
|