|
|
 |
| |
|
2003'e kadar yasaklı
Erbakan ve kapatılan RP yöneticileri için Türkiye'nin koyduğu 5 yıllık siyaset yasağına itiraz AİHM tarafından incelemeye bile alınmadan reddedildi
AİHM, Erbakan ve diğer parti yöneticilerine getirilen 5 yıl siyaset yasağını 'demokratik toplum açısından vazgeçilmez sosyal ihtiyaç' olarak değerlendirdi ve bu konudaki başvuruyu incelemeye dahi gerek görmedi. Bu durumda Anayasa Mahkemesi kararına göre Erbakan 23 Şubat 2003'e kadar siyasi yasaklı olmaya devam edecek. AİHM, daha önce Türkiye Birleşik Komünist Partisi, Sosyalist Parti ve Özgürlük ve Demokrasi Partisi'nin kapatılması ile ilgili davalarda hep Türkiye'nin aleyhine karar verirken ilk bir parti kapatma konusunda Türkiye'ye destek verdi. AİHM, bu partilerin barışçı ve demokratik sisteme bağlı oldukları, şiddeti desteklediklerini dair delli bulunmadığı için kapatılmalarını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı bulmamıştı. Oysa RP'nin kapatılmasının şeriat ve cihat söylemlerinin şiddeti çağrıştırmasına bağlanması AİHM'in eski içtihatlarının bir devamı olarak yorumlandı.
Hukukçular, "şimdi kapatılan FP'nin durumu ne olacak sorusu için" de, son kapatılmanın RP'den farklı olduğunu belirterek "Her iki davanın koşulları farklıydı. RP'de şiddeti çağrıştıran sözler bulunmasına rağmen FP'de türban yanlısı eylemler önemliydi. Bu açıdan AİHM'in FP davasında farklı bir karar vermesi sürpriz olmaz" yorumunu yapıyor.
ERBAKAN BİZ DEĞİL AİHM KAYBETTİ
Kapatılan Refah Partisi'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan AİHM'nin kararını Strasbourg'ta bulunan Şevket Kazan'dan öğrendi. Balıkesir'in Edremit İlçesi'ne bağlı Altınoluk Beldesi'ndeki yazlığında tatilini geçiren Erbakan, karar sonrası eve kapandı ve randevularını iptal etti. Erbakan'ın karar sonrası Kazan'a "Her şeyde bir hayır vardır. Biz değil AİHM kaybetti. Biz de yasağımız kalktıktan sonra millete hizmet ederiz" dedi.
2 hukukçu görüş
Feyyaz gölcüklü: İşleri çok zor
AİHM'nin eski yargıcı Feyyaz Gölcüklü, kapatılan RP yöneticilerinin karara itiraz için bir üst daireye başvuracaklarını açıklamaları üzerine "Bir üst daire 27 üyeden oluşuyor. Artık işleri çok daha zor. Buradaki bir başvurunun kabul edilmesi için tüm tarafların onayı gerekiyor. 23 yıllık görevim süresince böyle bir olayla karşılaşmadım" dedi ve RPlilerin umutlarını bitirdi.
Bülent Tanör: Karar olumlu
Bu karar şunu gösteriyor ki, dinci parti, dinci siyasi örgütlenme, özünde demokrasiye aykırı olduğu için yasaklanmaya mahkumdur. Şeriatçi, dinci, teokratik siyasi parti örgütlenmesi yasaktır. Bu ayrı birşeydir. AİHM bunu vurgulamaktadır. RP'nin kapatılmasının haklı gerekçelere dayandığını belirten mahkeme kararına çifte standart uygulaması demek son derece yanlıştır.
RP, kapanan ilk dini esaslı parti
* AİHM, daha önceki kararlarında partilerin çok istisnai durumlarda kapatılacağını belirtiyordu. Partilerin kollektif ifade özgürlüğü ve örgütlenme özgürlüğü açısından korunması gerektiğini belirten AİHM, ırkçı, faşist, yabancı düşmanı ve demokrasi için ciddi tehdit oluşturan partilerin kapatılmasını insan haklarına aykırı bulmuyordu. Bu açıdan RP de bu partilerle aynı kefeye konulmuş oldu. Ve AİHM tarihinde ilk kez bir köktendinci partiyi kapatmış oldu.
|
|
 |
|