kapat
29.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Balık çiftliği değil babalarının çiftliği


Ege'de pıtrak gibi türeyen balık çiftlikleri turizme krizden büyük darbe indirdi. Turizmciler isyanda: Balıkçılar bakir koylara yerleşince turistler gelmez oldu
Ege'de sayıları 200'ü geçen balık çiftlikleri, turizmcileri ayağa kaldırdı. Rastgele kurulan balık çiftlikleri yüzünden Ege'nin cennet koylarının ihlal edilip kirlendiğini söyleyen turizmciler, "Yurt dışındaki en büyük avantajımız bakir ve kirlenmemiş koylarımız. Ege zaten kan ağlıyor. Bir de doğal güzelliklerimizi böyle çarçur edersek iyice geride kalacağız" diye isyan etti.

JODIE BİR DAHA GELİR Mİ?
Türkiye Acentaları Birliği (TÜRSAB) Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Haldun Palandüz,"Balık çiftliklerinde kullanılan bazı kimyasal gıdalar denizi kirletiyor. Kısa vadede tehlikeli görünmeyebilir ama yatırım için bekleyenlerle birlikte bu çiftlikler gelecekte tehlike yaratacaktır. Bunun dışında balık çiftlikleri yat turizmini de baltalıyor. Jodie Foster, Mick Jagger gibi ünlü ve zengin kişiler Ege'de mavi yolculuğu tercih ediyor. Hepsi de bakir koylara demir atmak istiyor. Ama çiftlikler yüzünden kimse yaklaşamıyor" diye konuştu.

Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinin verilerine göre İzmir'de 53, Muğla'da ise 131 balık çiftliğe faaliyet gösteriyor. İzmirli balıkçılar, "Bizim çiftlikler turizm alanlarının dışında. Kirlilik yok, zaten üreticileri açık denize yöneltmeye çalışıyoruz" diyor.

Ama Muğla'da durum farklı. Ege'nin gözdesi Muğla'da çiftliklerle başa çıkılamıyor. Çivi bile çakmanın yasak olduğu kıyılarda Uzakdoğu'daki görüntüleri andıran derme çatma barakalarda balık tutuluyor. Güvercinlik başta olmak üzere Güllük Körfezi ve Gökova'da koylar boş kalmıyor. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, Muğla ve civarında üretilen balıkların büyük bölümü Avrupa'ya ihraç ediliyor; geçen yıl ülke ekonomisine katkısının 30 milyon dolar olduğu bildiriliyor.

8 BALIK ÇİFTLİĞİ KALDIRILACAK
Muğla Valiliği geçen yıldan beri çiftliklere karşı savaşıyor ama girişimleri sonuçsuz kalıyor.

Çiftliklerin turizme zarar vermeyeceği, çevreyi kirletmeyeceği alanları belirleyen Valilik, çiftliklerin bu bölgelere taşınmasını istedi. Ancak çiftlik sahipleri çeşitli eylemler yaparak, yavru balıkların öleceği gerekçesiyle kararın ertelenmesini talep etti. Bunun üzerine Tarım Bakanlığı balıkçılardan yana karar alınca girişimler sonuçsuz kaldı. Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu, buna rağmen Bodrum Güvercinlik'teki 8 balık çiftliğinin yerlerinden kaldırılacağını söylüyor. Yiğenoğlu, "Mahkeme kararı üstün bir karardır. Bu kararları uygulamayanlar suç işlemiş olurlar. Bu nedenle 8 çiftliği kaldıracağız" dedi.

Ekonominin can damarıyız
Turizmcilerin isyanına balık üreticileri de isyanla karşılık veriyor. Balık Çiftlikleri Derneği 2. Başkanı Konca Parmak, balıkçılığın ekonominin canlı bir damarı olduklarını söylüyor. 2000 yılında ülke ekonomisine 100 milyon dolarlık bir katkı sağladıklarını belirten Parmak, komşu ülke Yunanistan'ın balık çiftlikleri sayesinde Türkiye'nin 4.5 katı kadar bir kazanç elde ettiklerini vurgularken, denizleri asıl sanayi ve turizmin kirlettiğini öne sürüyor.

ZARARIMIZ DEVEDE KULAK
Parmak, "Araştırmalara göre denizleri yüzde 67 oranında sanayi, yüzde 14 oranında turizm, yüzde 4 oranında yatlar, yüzde 2.5 oranında gemi sökümleri, yüzde 21 oranında evsel atıklar, yüzde 3 oranında balık çiftlikleri kirletiyor. Muğla'nın kıyı uzunluğunun binde 2'si su ürünleri üretimi için kullanılıyor. Bu ihlal turizmin yanında devede kulak kalır. Kaldı ki bugün en kalkınmış ülkeler arasındaki Japonya'da bu yolla ülke ekonomisine 7 milyar dolarlık bir katkı sağlanıyor. Biz Türkiye'de bu sanayiyi elimizin tersi ile niye itiyoruz?" diyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır