Acılara karşı Ecstasy
Boston'da yapılan bir araştırmaya göre Ecstasy ile terapi gören hastaların çoğunda hızlı bir ilerleme kaydedilmiş. Kısacası mutluluk hapının terapi aracı olabileceği söyleniyor.
Manhattan'da bir gece vakti. Kepenkleri kapanmış bir dükkanın önünde mumlar yakılıyor, çiçekler bırakılıyor, küçük notlar duvara iliştiriliyor. Kimileri ağlarken, diğerleri omuz omuza teselli buluyor.
Belli ki biri ölmüş. Oysa ölen ünlü bir rock star falan değil, New York'un en ünlü gece kulüplerinden Twilo.
İki ay önce yüksek mahkeme eğlence lisansını yenilemeyince, Twilo'nun sahiplerine de mekanı kapatmak düştü. Tabii hiç sebepsiz değildi mahkemenin kararı. Geçen Temmuz ayında 21yaşındaki James Wiest'in sabaha kadar partilediği kulüp çıkışında aşırı dozda Ecstasy'den ölmesi sonun başlangıcı oldu Twilo için. Üstelik şehrin diğer büyük gece kulüplerinden Limelight ve Tunnel da kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. 1990'larda şehrin eğlence kralı sayılan Peter Gatien, mekanlarında Ecstasy bulundurmakla suçlandığından beri işleri ters dönmüş durumda. Dahası belediye Gatien'in kulüplerinin içki ruhsatlarını iptal etmiş durumda.
KÖKÜNE KİBRİT SUYU
İşte bu yüzden dökülen göz yaşları yalnız Twilo'nun ardından değil biraz da New York'un gece yaşamının geleceğinin belirsizliğinden. Belediye Başkanı
Giuliani ve yandaşları, sabaha kadar rave partileri verilen kulüpleri birer birer yok edip, üç yıl içinde clubbing kültürünün köküne kibrit suyu ekilmesini planlıyor. Üstelik federal savcılar da aynı şeyin peşinde. Çünkü onlar için rave-gece kulübü-sabaha kadar parti eşittir Ecstasy.
Yalnız New York'ta değil ülke çapında Ecstasy'ye karşı girişilen savaşta, en büyük düşman bu yüzden dev gece kulüpleri. Kulüp sahipleri, Giuliani ve federallerin radarından kaçabilmek için son derece dikkatli davranmaya çalışırken, "aman gelirken florasan ışıklı çubuklarınızı evde bırakın" diye e-mailler çekiyorlar müşterilerine.
Çünkü federal savcılar bu kulüplerde normal fiyatın üzerine su satılması (ectasy alındığında ortaya çıkan aşırı su kaybına karşı), kulüplerin önünde özel ambulans bekletilmesi ve hatta aksesuvar olarak taşınan florasanlı çubukları bile ecstasy kullanımının işareti sayıp, dava açıveriyor.
DEPRESYON TEDAVİSİ
New York'un meşhur gece kulüpleri Ecstasy'yle savaş adına birer birer kapanma tehlikesiyle karşılaşırken, bazıları da bu sentetik uyuşturucunun kimi zaman sağlığa yararı olabileceğine inanıyor.
Amerika genelinde psikiyatrist ve psikologlardan oluşan 30-40 kişilik bir topluluk, lisanslarını tehlikeye atma pahasına da olsa hastalarını Ecstasy ile tedavi ediyor!
Chicago'lu Sue Stevensen, gencecik nişanlısını böbrek kanserinden kaybettikten sonra müthiş bir depresyona girmiş, her türlü terapi ve antidepresana rağmen bir türlü toparlanamamış. Derken geçen sene, ağır travma geçiren hastalarını Ecstasy ile tedavi ettiğini duyduğu psikoloğa ulaşmış. Tek bir seansın sonunda, "acısıyla yüzleşmeyi" becerip, sadece ilacın etkisiyle bile olsa nihayet iyileşme sürecine hazır olduğunu hissetmiş.
Stevensen yalnız değil bu konuda. Boston merkezli "Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies" vakfına göre Ecstasy ile terapi gören hastaların pek çoğu aynı hızlı iyileşmeyi kaydetmiş.
Araştırmaya göre sentetik uyuşturucu terapinin gelişimini hızlandırıyor ve kişinin normalde ancak altı ayda ortaya çıkarabileceği bastırılmış duyguları bir seansta ortaya çıkarmasını sağlıyor. İşte bu yüzden profesyonel gözetim altında Ecstasy'nin terapi aracı olarak kullanılabileceğine inanılıyor.
Aslında çok da akla aykırı değil bu bilim adamının söylediği; gece kulüplerindeki ecstasy kullanıcılarının amacı da bir çeşit self-terapi değil mi zaten?
sedaercan@yahoo.com
Seda ERCAN
|