kapat
28.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Çağdaş dünyanın yeni harikaları...


Yapı-Endüstri Merkezi'nin 236 aydan beri özveri nişanesi olarak yayımladığı mimarlık, kültür ve sanat dergisi "Yapı"nın son sayısında, Derya Nüket Özer, ülkemiz sanatını çok yakından ilgilendiren bir haber sunuyor.
https://www.new7wonder.com sitesi, çağımız insanının beğenilerini yansıtmayı ve uzmanların görüşü ile halkın görüşü arasındaki farkları ortaya koymayı amaçlayan bir anket düzenleyerek dünya halklarından "Dünyanın Yeni Yedi Harikası"nı seçmesini istiyor. İlk aşamada beş kıtada popüler 17 ad belirlendikten sonra, adaylar UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde yer alan 690 sit alanı arasından seçiliyor.

Bu yılın sonunda sonuçlanacak ankete katılanlar, Dünya Mirası Listesi'nde yer alan başka anıt ya da tarihsel kentlere de oy verebilecekler.

"New 7 Wonders" oylamasında Hindistan'da hüküm süren Moğol İmparatoru Şah Cihan'ın karısı anısına yaptırdığı "Taj Mahal", Maya uygarlığının ekonomik ve politik merkezi Chicken'deki Itza Piramidi ile Çin'in kuzeybatısını saran yaklaşık üç bin mil uzunluğundaki Çin Seddi ilk üç sırada yer almakta...

Oy verenler sıralamasında ise üç ülke başı çekiyor: Peru, Meksika ve Türkiye...

Derya Nüket Özer ise bir endişesini şöyle dile getiriyor: "Türk halkının büyük bir gayretle Ayasofya için kullandığı oylar ise boşa gidecek gibi görünüyor. Oysa Ayasofya'da Tanrısal güce başkaldıran imparator miti de var, inşaat teknolojisinde devrim yaratan ustalık da... Bu özellikler bugünkü sahiplerinin 'camiye çevirelim mi çevirmeyelim mi' güdük tartışması içinde kaynayıp gidiyor."

Ne denir?
"New 7 Wonders" oylamasında çağdaş dünyanın harikaları ise şöyle sıralanmakta: J.B.Strauss tarafından tasarlanan ve yapıldığı dönemde dünyanın en uzun asma köprüsü olan Golden Gate. Amerikan demokrasisinin amblemi olarak New York limanındaki Özgürlük Anıtı. Gustave Eiffel'in Paris'teki çelikten anıtı Eiffel Kulesi. Danimarkalı mimar Jorn Utzon'un imzasını taşıyan Sydney Opera Binası...

Ülkemizde, başta Ayasofya'yı camiye çevirmek isteyenlerce tu kaka edilen "opera", görkemli bir anıt olarak çağdaş dünyanın harika yapıtları arasında yer almakta... Öte yandan da kısır çekişmeler yüzünden Ayasofya gibi bir yapıtı, göz göre göre "dünya harikası" etiketinden mahrum bırakmaya çabalıyoruz.

Daha telif haklarını dahi çözememiş bir ülkede, sanat da sanatın sorunları da neyimize Allahaşkına?

Haftanın Kitabı: Tarot ve Çikolata
Aşkta pek şansı bulunmayan Lucy Sullivan'ın erkek arkadaşı yoktur. Bir gün Bayan Nolan, tarot falına bakar ve Lucy'nin, çevresinde tanıdığı bir erkekle yıl sonuna kadar evleneceği kehanetinde bulunur. Fakat Lucy'nin alkolik babası ve hırçın annesiyle uğraşırken evlilik gibi düşüncelere ayıracak zamanı yoktur.

Ve birden dört "müstakbel" damat adayı ortaya çıkar: Sevimli ama güvenilmez Gus, yakışıklı Amerikalı Chuck, herkesin nabzına göre şerbet veren ve komplimanlarıyla genç kızların sevgilisi Daniel ile iş arkadaşı sevimli çocuk Jed...

Marian Keyes, Kelebek Yayınları'nın "Bestseller" dizisinde çıkan "Tarot ve Çikolota" romanında Lucy Sullivan'ın çevresinde gelişen bu ilişkiler yumağını çözmeye çalışmakta... Gülmece öğelerinin ağır basmasıyla bir solukta okunan bir roman...

Haftanın Vitrini
* Alman İslamı: Alp Hamuroğlu'nun İslamın nasıl "Alman İslamı"na dönüştürüldüğünü belgeleyen çalışması. (Kaynak Yayınları)

* Daha İyi Bir Dünya Arayışı: "İyimser aydınlanmacı" Karl R. Popper'in otuz yıllık bir zaman dilimine yayılmış on altı makalesi... (Yapı Kredi Yayınları)

* Vahşi Sayılar: Hollandalı yazar Philibert Schogt'un kaleminden matematiğin yaratıcı sınırlarını zorlayan bir roman... (Güncel Yayıncılık)

* Dengbejlerim: Mehmed Uzun'un insanlığın en eski sözel yazın deneyimlerinden "dengbej"ler üzerine yazdığı denemeleri... (Gendaş Kültür)

* Yerel Tarih Grupları İçin Kamuoyu ve Halkla İlişkiler Kılavuzu: Yerel tarih gruplarına yardımcı olmak amacıyla Ayşe Çavdar'ın hazırladığı rehber... (Tarih Vakfı)

* Kafadanbacaklılar: Mehmet Ulusel'in mizah, sosyoloji, teoloji, seksoloji, ortopedi gibi bir çok şeyi içeren çizgi-illüstrasyonları... (Okuyan Us Yayınları)

* Çapraz Ateş: Yıldırım Üçtuğ'un polisiyenin kalıplarını zorlayan romanı. (Epsilon Yayıncılık)

* Kitaptaki Yüz: Aras Ören'in bir medya kuruluşunda sıradan bir arşivciyi anlattığı romanı. (Aralık Yayınları)

* Hüzün Yağmuru: Ahmet Selim'in sevgi ve hasretle örülü romanı. (Zaman Kitap)

* Sultan 1. Abdülhamid: Dr. Fikret Sarıcaoğlu'nun kendi kalemiyle bir padişahın portresini çiziyor. (TATAV Yayınları)

rdurbas@mynet.com.tr

Refik DURBAŞ


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır