kapat
28.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Bırakın uyuşturucu serbest kalsın!


Bu çarpıcı iddiayı ortaya atan Economist, uyuşturucu kullanımı ve dağıtımının yasallaştırılmasını savundu ve ekledi: Yasak bir malın cazibesi de artar
İngiltere'nin ciddi dergisi The Economist, son sayısında şaşırtıcı bir iddiayı kapak yaptı: Uyuşturucu yasallaşsın! Derginin iddiasına göre 12 yaşından büyük Amerikalılar'ın üçte biri hayatlarının bir döneminde uyuşturucuyu denemiş. Amerika'nın yüzde onu yani 26.2 milyon kişi de uyuşturucuyu son bir yıl içinde kullanmış. Kolombiya, Meksika gibi ülkelerde ise kullanım çok daha yaygın. Lise son sınıf öğrencilerinin dörtte biri mutlaka uyuşturucu kullanıyor.

İçki yasaklanınca da Al Capone'lar türemişti
"Demek ki yasak uyuşturucu kullanımını engellemiyor" görüşünü savunan dergi, yasağın tam aksine kullanımı körüklediğini belirterek 1920'lerde Amerika'da yaşanan içki yasağını hatırlatıyor.

"Yasak, bir malın cazibesini artırır" diyen dergi, Amerika'da 1920'lerde uygulanan içki yasağının sonuçlarını gözler önüne seriyor: "Bira tüketimi azaldı ama yasadışı viski tüketimi arttı. Fiyatı da pahalılaştı. Dahası Al Capone gibi gangasterler türedi ve suç oranı arttı."

İçki ve sigara raflarda serbestçe satılıyor
Dergi uyuşturucunun yasallaştırılması gerektiği iddiasına iki dayanak gösteriyor. Birincisi, liberalizmin fikir babalarından, İngiliz felsefeci John Stuart Mill'in düşünceleri.

Felsefeci Mill, 150 yıl önce "Devletin bireylerin kendilerine zarar vermesini engellemeye hakkı yoktur. İnsanın bedeni ve zihni kendi hakimiyetindedir" görüşünü ortaya atmıştı. Mill'in düşüncelerini desteklediklerini açıklayan dergi, "Devlet; dağcılık, bungee jumping, sigara, caddelerde bisikletle gezmek gibi tehlikeli eylemlere karışmıyorsa uyuşturucuya da karışmamalıdır" görüşünü savunuyor. "Bizim bu görüşümüze karşı Mill'in çocuklara ekstra koruma gerekir sözünü hatırlatanlar çıkabilir. Bazıları da bağımlıların, kendileri hakkında mantıklı karar veremeyeceklerini savunabilir" diyen dergi hemen ekliyor:

"Aynı şeyler içki ve sigara için de geçerli. Dahası nikotin eroinden daha fazla bağımlılık yapıyor. Ama ikisi de raflarda serbestçe satılıyor."

18 yaşın altındakiler yasal güvencede olur
The Economist, ikinci olarak da uyuşturucu yasağının topluma yarardan çok zarar verdiğini savunuyor. Ve zararları da şöyle sıralıyor:

"Uyuşturucunun yasak olması devleti tehdit eden politikacıları kontrol eden güçlü çeteler oluşmasına neden oluyor. Kolombiya bunun en güçlü örneği. Dahası uyuşturucudan gelen para, Afganistan gibi terörist rejimlere yardım ediyor."

Uyuşturucuyu yasallaştırmanın bu zararları ortadan kaldıracağını savunan dergi, bu durumun başka yararları da olacağını savunuyor. Dergiye göre yasallaştırma devletin uyuşturucu dağıtımı ve kullanımı üzerinde gerekli düzenlemeleri yapabilmesini sağlayacak. Bu sayede 18 yaşın altındakilere uyuşturucu satılması yasal güvence altına alınabilecek.

Hapiste alkol suçluları uyuşturucudan fazla
Dergi, içki ve kumar bağımlılarının topluma uyuşturucudan daha zarar verdiğini belirtiyor ve ekliyor: "Amerika'da alkolden hapse atılanlar dünyadaki uyuşturucu nedeniyle hapse atılanlardan daha fazla. Yasağa rağmen ABD'de uyuşturucu kullanımı artmaya devam ediyor, fiyatlar da düşüyor. Ama uyuşturucudan kaynaklanan suçların sayısında artış değil azalma görüldü"

Afganistan'da 1500$ Amerika'da 110 bin$
Uyuşturucu, yasak olmasına yasak ancak, bu ticareti yapan kişi ve ülkeler hem işlerini yürütmekte bir zorluk çekmiyorlar hem de büyük paralar kazanıyorlar. Uyuşturucu olarak tabir edilen maddeler, 'tarım alanında üretilenler' ve 'laboratuvar alanında üretilenler' olarak ikiye ayrılıyor. Tarım alanlarında üretilenlerin büyük çoğunluğu Afganistan, Kolombiya ve Meksika üçgeninde yer alıyor. Uyuşturucu madde üretimi ve tüketimi fakir ülkelerde daha fazla olmasına rağmen, pazar payı çok düşük kalıyor.

Örneğin, bir kilo ham eroin Pakistan'da 3 bin dolara satılırken, bu rakam Amerika'da 80 bin dolara alıcı buluyor.

Aynı şekilde Kolombiya sokaklarında da 1500 ile 1800 dolara satılan bir kilo kokain 4-5 el değiştirdikten sonra geldiği Amerika'da asgari 110 bin dolara gidiyor. Tabii bu rakam Avrupa'da daha da yukarılara çıkıyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır