kapat
27.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
OKAY GÖNENSİN(ogonensin@sabah.com.tr )

"Yeni" parti

Siyasi parti neden kurulur?Toplumun bugünkü durumuyla ve gelecekteki yönelimleriyle ilgili aynı veya yakın görüşleri benimseyen insanlar biraraya gelirler, bu görüşlerinin toplumsal destek sağlayacağına ve ülkelerinin bu görüşlerin dayandığı ilkelere göre yönetildiği zaman daha "ileri", daha "güçlü"; insanların daha "mutlu", daha huzurlu olacağına inanırlar. Mümkün olan en geniş desteği sağlamak için görüşlerini, ilkelerini anlatırlar.

Sahneye çıkması beklenen en "yeni" parti olan Tayyip Erdoğan partisinin, içinden çıktığı "milli görüş" hareketinden neden farklı olduğu henüz anlaşılamadı.

Necmettin Erbakan'ın partileri; MNP-MSP-RP-FP-SP'nin çizgisi bellidir. Toplumun muhafazakâr kesiminin korkuları, tedirginlikleri üzerine; dinsel duyguları ve unsurları ön plana çıkararak politika yapmak.

Tepki alanında siyaset
Bu politika, bir toplum modeli ve vizyonu sunmak yerine, tepkiler üzerine kurulu bir politikadır. Bu çizgide inanç ayrımcılığı ve yabancı düşmanlığı da vardır.

Aynı politika alanında bugün, Saadet Partisi'nin yanında, "milli" ve "milliyetçi" kelimelerinin de eklendiği ama temel çizginin değişmediği alanda, MHP ve BBP de bulunmaktadır. Bu alanın tümü, bir vizyon-model alanı değil, "tepki" alanıdır.

Bu tepki alanının bir bölümünde bugün, dinsel temalardan arınmış ama benzer "korku" unsurlarına dayanan muhafazakâr sol da bulunmaktadır.

Bir siyasi partinin gerçekten "yeni" ya da "yenilikçi" olabilmesi için toplumun bugünkü ve yarınki sorunlarına yönelik yeni öneriler, modeller getirmesi gerekir.

Kendinden menkul yeni!
Bugün ekonomik kriz ve ekonomi ön plandadır. İktidardaki ve muhalefetteki partilerin hiçbiri bu soruna zamanında çözüm getirememiştir. Sonunda yine IMF ve Dünya Bankası'nın kapısına gidilmiş ve onların önerisi kabul edilmiştir. Dıştan gelen öneri doğru olabilir, ama burada önemli olan, çözüm üretmekle yükümlü parti ve kurumların bunu yapmamış olmasıdır.

Tayyip Erdoğan partisi, "yeni" parti olarak gelmektedir, ama bugünün en temel sorunu hakkında ne önerdiklerini, hangi "yeni" maddeleri geliştirdiklerini bilmiyoruz.

Bugün Türkiye'nin en az yarısı "yeni"yi bekliyor. Ama "kendinden menkul" yeniyi değil. Türkiye'nin ekonomisinin hızla hareketlenmesini sağlayacak, tıkanmış idari sisteminin canlanmasını, düğüm olmuş eğitim ve sağlık sistemlerinin hayata dönmesini sağlayacak önerileri olan, modeller ve yöntemler geliştiren "yeni"yi bekliyor.

Vitrinle yeni olunmaz
Tayyip Erdoğan'ın ya da bir başkasının "yeni" olması için kemikleşmiş, politikasızlık yüzünden kangren olmuş sorunlara karşı proje ve program çıkarması gerekiyor.

Tayyip Erdoğan partisi, diğer partilerden aldığı "katkılar"la ya da eskimiş "vitrin" oyunlarıyla "yeni" parti olamaz, "eski" partilerden biri olur.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır