kapat
27.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
ŞELALE KADAK(skadak@sabah.com.tr )

'Fischer bal gibi ikna olacak'

Ardı arkası kesilmeyen krizler yüzünden 1 milyona yakın yeni işsizler ordumuz olduğunu biliyorduk ama Türkiye'nin önde gelen sanayi şirketlerinin ne kadarlık bir istihdam azaltmaya gittiklerinden habersizdik.

Öğrendiğime göre, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu (TÜSİAD) bir anketle üyelerinin kaç kişiyi işten çıkarttığını ortaya koyma kararı almış. TÜSİAD anket sonuçlarını almaya başlamış olabilir ancak henüz araştırma sonuçlanmamış. Hazır sosyal patlama tehlikesinin kapıda olduğu söylenip dururken bunu rakamlara dökmek iş dünyası açısından büyük önem taşıyor. Aslında anket sonuçları IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'a yetişseydi ikna etme çalışmalarında kullanılabilirdi. Çünkü işadamları Fischer'la buluşacakları öğlen yemeğinde ne durumda olduklarını, reel ekonomiden somut örnekler vererek anlatmaya hazırlanıyor.

İş aleminin Fischer'ı ikna edip edemeyeceğini hep birlikte göreceğiz. Sohbetlerdeki konuşmalara bakılırsa, Fischer 'bal gibi de ikna olacak'! Sanayiciler yemekte, önlem alınmadığı takdirde ve dövizin böyle dalgalanması halinde şimdiye kadar çıkarmamaya çalıştıkları çalışanlarını da çıkarmak zorunda kalacaklarını anlatacakmış. Reel ekonominin içinde bulunduğu durumun birinci ağızdan anlatıyor olmaları iş dünyasının sevindirmişe benziyor. Bir orta yolun bulunacağı konusunda iyimser bir havanın hakim olduğunu görüyoruz.

Gelelim dalgalı kurun yaptıklarına! Dalgalı kurdan ne çektiğini kuşkusuz yine en iyi işadamları bilir diyor ve değerli bir işadamının anlattıklarına kulak veriyoruz:

"Düşünün ben bir işadamıyım. Borcum var ve bu akşam ödemem gerekiyor. Akşam üstü dolar 1 milyon 500 bine çıkıyor. Oradan Ankara bir açıklama yapıyor ve diyor ki dolar 1 milyon 200 bin küsür seviyelerinde olmalı. Ben de dönüp borcum olan kişiye diyorum ki bu akşam parayı vermeyeyim. İşte bizim son üç aydır yaptığımız bu. Şaşırıyoruz. Yaptığımız hiç birşey yok. Çok zor bir dönem. Tamam dalgalı olsun ama kurun alt ve üst limitleri de bilinsin."

Cumartesi günü işadamlarını çok sıcak bir gün bekliyor. Ortak görüş şu ki, Fischer ikna edilir ve bir orta yol bulunursa, iş dünyası biraz nefes alacak ve bu nefes üretim ve istihdama pozitif yönde yansıyacak.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır