kapat
27.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

3 bin 780 metrede borsayı sordu


4'üncü kez Ağrı'ya tırmanan Fikret Ünlü'ye, dağ bitkisi yerken cep telefonundan ulaştık. Bakanın ilk sorusu "Ankara'da işler nasıl gidiyor? Borsa nasıl?" oldu
Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü'nün, başbakanlığın eski taş binasındaki makam odasına girdiğinizde sizi yüzlerce kupa ve şilt karşılar. Bir iki adım attığınızda ise, duvardaki yağlıboya tablolar ile, özenle çerçevelenmiş resimler dikkatinizi çeker. Bu resimlerden ikisi diğerlerine oranla daha büyüktür.

Öndeki fotoğrafta Hamza Yerlikaya ile Bakan Ünlü'nün sarmaş-dolaş gözü yaşlı görüntüsü yer alır. Diğerinde ise geçtiğimiz yıl Ağrı Dağı'nın zirvesinde çektirdiği fotoğrafı.

MANZARAMIZ MÜTHİŞ
Geçtiğimiz hafta da, "Birkaç gün sonra Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca ve Nasuh Mahruki ile Ağrı'ya gidiyoruz. Bu kez kuzeyden çıkacağız" dedi ve olağanüstü bir heyecanla Ağrı'nın yolunu tuttu..

Ünlü, şimdi Ağrı'nın zirvesine ulaşmak için çaba gösteriyor. Dün 3 bin 780 metrede cep telefonundan bulduğumuz bakan, SABAH'ın sorularını cevaplandırdı. "Şu anda bir dağ bitkisi olan kuzu kulağı yiyorum. Müthiş bir manzara var" dedi ve hemen ardından merakla sordu:

"Ankara'da işler nasıl? Borsa ne durumda? Dolar kaç lira?.."

Fikret Ünlü, AKUT Başkanı Nasuh Mahruki ve arkadaşlarıyla birlikte 28 Temmuz günü Ağrı'nın zirvesine çıkmayı hedefliyor. Yaşadıklarını anlatırken kendi yazdığı şiiri okuyor:

Dağlar var ya dağlar

Başı dumanlı dağlar

Çadır kurup oturduğumuz

Tırmanıp durduğumuz

Yalçın kayalar

Sırtımı yaslayıp durduğum dostlar gibi

Dağlar benim sevdam

Ünlü şiirin ardından sorularımızı yanıtlıyor:

2 KİLO VERDİM BİLE
* Sayın Bakan, neler yapıyorsunuz, ne yiyip ne içiyorsunuz?

Aralık ilçesinde yüzlerce insan karşıladı bizi. Benim için büyük sürpriz oldu. Şu anda yanımda sular akıyor. Eriyen kar suları. Eğilip içiyorum. Acıkınca da kuzu kulağı yiyorum. Bu kuzu kulağı karın altında yetişiyor. Ekşi bir ot ama çok güzel. Şu ana dek iki kilo verdim. Geçen çıkışta yedi kilo vermiştim. Sıcak çorbayı ve duş yapmayı özledim.

* Zirveye ulaşabilecek misiniz?

Yanımda dünyanın en iyi dağcıları var. Ancak dağda kontrolü elden bırakmaya gelmez. Bir kez zirve yapmıştım. İkinci kez başaracağıma inanıyorum. Şu anda karşımda Küçük Ağrı var. 3.780 metrede Mıh tepesindeyiz, buraya kamp kuracağız. Sonra 4.500'de ikinci kampımızı kuracağız.

* Zirvede ne kadar kalacaksınız?

Kuzey-doğu rotasından ilk kez çıkılıyor. Bugüne kadar çıkılmamış. Elimizde yeterli bilgi de yok. O nedenle oldukça zorlu geçecek bir tırmanış olacak. Zirvede defter yok. Anı bırakıyorsunuz. Benim bırakacağım bir sürpriz anı da olacak. Daha önce burada ölen AKUT üyesi İskender Iğdır'ın anısına buzul yarığına su bırakmıştım.

Bakan Ünlü 'maşallah' dedirtti
Ağrı Valiliği ve AKUT tarafından düzenlenen Ağrı Dağı'na "Dostluk ve Barış Tırmanışı"nı sürdüren Bakan Ünlü, 35 kişilik heyete 'Maşallah' dedirtti. Aralarında Everest Tepesi'ne de tırmanan tecrübeli dağcıların bulunduğu ekipten AKUT Başkanı Nasuh Mahruki'ye karlı dağlarda yürüyen Fikret Ünlü'nün performansını sorduk...

* Şu an neredesiniz?

Yaklaşık 3 bin 800 metredeyiz ve kamp kurmaya hazırlanıyoruz. Burada hava İstanbul'a göre hayli soğuk. Geceyi burada geçirmeyi planlıyoruz.

* Ne zaman zirvede olacaksınız?

Hava koşulları iyi olursa yarın zirveyi deneyeceğiz. Yükseklik arttıkça hava koşulları da o derece ağırlaşıyor. İstediğimiz koşullar olursa yarın zirvede oluruz.

* Fikret Ünlü'nün sağlık durumu nasıl?

Bakan Bey turp gibi. Müthiş bir enerjiye sahip. Bizimle beraber tırmanışını sürdürüyor. Ekibimizde bir doktor arkadaşımız ve tıbbi malzemeler mevcut. Sağlık açısından herkesin durumu çok iyi. Bomba gibiyiz.

* Bakan'ın tırmanış deneyimi var mı?

Sayın Bakanımız daha önce üç kez Ağrı Dağı'na tırmanış gerçekleştirmiş. Bir keresinde zirveye ulaşmış. Kendisi basın toplantısında dağcılık hakkındaki görüşlerini bildirmişti. Sayın Ünlü, gerçekten iyi bir sporcu. Bulunduğu yeri hak eden bir insan. Bence spordan sorumlu devlet bakanlığına en uygun kişi olduğunu bu tırmanışla pekiştirdi.

* Fikret Ünlü kamp yerinde neler yapıyor?

Burada hepimiz dağcıyız. Fikret Bey aynı bir dağcı gibi yaşıyor. Konserve yiyor, çadırda yatıyor. Gerçekten de çok mütevazı ve beyefendi bir insan. Kamplarda yemeklerimizi ve dertlerimizi paylaşıyoruz.

* Tırmanışta siyaset konuşuluyor mu? Ekonomik kriz 3 bin 800 metrede de hissediliyor mu?

Biz buraya spor için geldik. Böyle bir tırmanışta kimsenin bu tür meseleleri konuşacak hali kalmıyor.

* Bir bakanla dağ tırmanışı nasıl bir duygu?

Hoş. Bir bakanın dağcılık sporuna böyle değer vermesi bizleri çok sevindirdi. Kendisiyle zirveye ulaşmak benim için büyük bir gurur olacak. Zirve'de görüşmek üzere.

Cemal Süreyya şiiri
Ünlü, Ağrı'nın yamaçlarında Cemal Süreyya'nın da bir şiirini cep telefonundan okudu:

Ağrı'yı bir kez görmekle kişi

Marmara'dan yirmi yılda çıkaramadığı gerçeği

Okyanusu beş dakikada seyretmekle kavrar

Tayfun BAYINDIR-Mert İNAN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır