kapat
27.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

İşte İtalyan işkencesi


İtalyan polisinin G8 zirvesinde yaptıkları Avrupa'yı ayağa kaldırdı. Gözaltına alınan göstericiler, polisin herkesi dayaktan geçirdiğini, yaralıları ayakta beklettiğini, kızları tecavüzle tehdit ettiğini anlattı
İtalya'nın Cenova kentinde yapılan G8 zirvesinde göstericilere yönelik sert tutumuyla tepki toplayan İtalyan polisinin gözaltına alınanlara işkence yaptığının ortaya çıkması İtalya'yı ve Avrupa'yı ayağa kaldırdı. Zor durumda kalan Silvio Berlusconi hükümeti, hem muhalefetin hem de Avrupa ülkelerinin sert tepkisiyle karşılaştı.

1 kişinin öldüğü 500 kişinin de yaralandığı zirvenin ikinci günü göstericilerin kaldığı okula baskın yapan İtalyan polisi 281 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltında göstericilere ağır işkenceler yapıldı.

BAKAN TOPUN AĞZINDA
Küreselleşme karşıtlarına yapılanlar İtalyan muhalefetini ve Avrupa ülkelerini harekete geçirdi. İçişleri Bakanı Claudio Scajlola hakkında güvensizlik önergesi sunan muhalefet partileri, Cenova'daki olayların araştırılması için parlamento komisyonu kurulmasını da önerdi. Komisyon önerisi Meclis'te dün yapılan oylamada reddedildi. Güvensizlik önergesi 3 Ağustos'ta ele alınacak. Başbakan Berlusconi de bugün Senato'da yapacağı konuşmada Cenova'daki olaylar nedeniyle kendisine yöneltilen suçlamalara cevap verecek. Cenova savcılığı polis hakkında iki ayrı soruşturma başlattı. Savcılık polisi görevi kötüye kullanmak ve şahıs mallarına zarar vermekle suçladı.

CUNTA REJİMİ GİBİ
Uluslararası toplumdan da İtalya'ya büyük tepki var. Almanya ve İngiltere, İtalyan hükümetinden çıkan olaylar ve işkence iddialarına açıklık getirmesini istedi. Alman Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, göstericilerin polis şideti konusunda anlattıklarının değerlendirmeye alınacağını açıkladı. Alman Yeşiller Partisi'nden Hans-Christian Stroebele ve Türk kökenli milletvekili Cem Özdemir'in başını çektiği bir grup da Avrupa Birliği içinde bir komisyon kurulması için harekete geçti. Stroebele, "Cenova'daki olaylar Cunta dönemindeki Arjantin'de yaşananları andırıyor" diye konuştu.

İTALYA AB ÜLKESİ DEĞİL
İtalyan ve Avrupa basını da Berlusconi hükümetini yerden yere vuruyor. Olayların Türk Parlamentosu'nda bile soruşturma konusu olması İtalyan basınıda geniş yer buldu. Basın, hükümetin Güney Amerika cuntasına yakışır tavrıyla İtalya'yı Avrupa'ya rezil ettiği yorumunu yaptı. Fransız Le Monde gazetesi de İtalya'nın AB ülkesi gibi davranmadığını iddia etti.

SIRAYA GİRİP DÖVDÜLER
Dün serbest bırakılarak ülkelerine dönen göstericiler tüyleri ürperten olaylar anlattılar. Alman göstericiler götürüldükleri kışlada faşist lider Musollini'nin fotoğrafları olduğunu, yaralı insanların saatlerce ayakta bekletildiğini söylediler. Luis ve Adolfo adlı iki İspanyol genç karakolda dayak yediklerini, hatta doktorun bile kendilerini dövdüğünü anlattılar. Bir Fransız gösterici ise 2 sıra halinde dizilen ve coplarla kendisini acımasızca döven polislerin arasından zorla geçirildiğini anlattı. Dayaktan nasibini alanlar arasında La Stampa gazetesi yazarı Gian Paolo Ormezzano'nun oğlu da vardı. Ormezzano oğlunun başına gelenleri şöyle anlattı: "Polis oğlumu tekmeledi, kaşını patlattı. Tam 8 dikiş atıldı. Sırtı cop izleriyle dolu" Cenovalı avukat Laura Tartarini de gözaltına alınan kızların tecavüzle tehdit edildiğini iddia etti.

YASEMİN TAŞKIN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır