kapat
27.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Yerkabuğu çıldırdı


Etna'dan sonra Filipinler'deki Mayon Yanardağı da harekete geçti. Yunanistan, Çin, Tayvan, Japonya, Endonezya ve Bolivya depremlerle sarsılıyor

DEPREM DÜNYA TURUNDA
Son 48 saatte dünyanın birçok yerinde orta büyüklükte depremler meydana geldi. Çin'in batısındaki Qinhai eyaletinde meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki depremde can kaybı olmazken binalar hasar gördü. Yunanistan'daki 5.7'lik depremle aynı saatlerde Japonya da 4.5 şiddetindeki depremle sallandı. Şili'nin kuzeyi 6.1'lik depremi, Endonezya'nın Jaya bölgesindeki 5.3 ve Bolivya'da 5.4'lük depremler izledi.

KOMŞU SOKAKTA UYUDU
Yunanistan'da dün sabaha karşı meydana gelen ve 35 saniye süren 5.7'lik deprem tüm ülkede hissedilirken can kaybı olmadı. Merkez üssü, başkent Atina'nın 140 kilometre kuzeydoğusundaki Skiros Adası olan deprem adaların yanısıra Atina ve Selanik'te de insanları sokağa döktü. Depremin ardından çeşitli büyüklüklerde yüzlerce artçı şok yüzünden binlerce Yunanlı korkudan geceyi sokakta geçirdi.

HERKESİN ÖLÇÜSÜ FARKLI
Skiros Adası'ndaki depremin şiddetini herkesin farklı açıklaması kafaları karıştırdı. Atina, depremin 5.7 şiddetinde olduğunu belirtirken, Kandilli 7.0 olarak açıkladı. Colorado'daki Amerika Yer Sarsıntılarını İnceleme Merkezi ise depremi 6.3 olarak belirledi. Yunanistan'ın bazı özel radyoları, Kandilli'nin depremin büyüklüğünü bilerek abarttığını, amacın Yunan turizmini vurmak olduğunu açıkladı.

PROF. AHMET ERCAN: Fay tekin değil
Bu son depremden sonra Marmara'da bir deprem olacağını da, olmayacağını da söylemek çok yanlış olur. Ama şu bir gerçek ki Kuzey Anadolu Fay (KAF) Hattı ne Anadolu'da ne de Ege'de pek tekin değil; her an herşeyi yapabilir. Yunanistan'daki 6 ile 6.5 büyüklüğündeki bir deprem, Ege Denizi'nde 4.5 kilometrelik bir yarık oluşturmuş demektir.

DOÇ. DR. ŞERİF BARIŞ: Karakteri farklı
Kaf, Adapazarı-Munzur'dan sonra çatallaşıyor ve üçe ayrılıyor. Bunlar, İzmit-Sapanca Fayı, İznik Ğ Mekece Fayı ve Uludağ'ın altından geçen güney fayı. Ancak Ege'deki deprem bu faylardan çok uzakta. Ege Denizi'nde meydana gelen depremler 7'den ufak olur. Ancak KAF üzerinde meydana gelen depremler 7'den büyük olur. Kısaca iki bölgedeki depremlerin karakteristik özellikleri bile farklıdır.

PROF. AYKUT BARKA: Alakası bile yok
Ege'de meydana gelen deprem Marmara'dan çok uzakta. Bu kadar uzakta bir depremin Marmara'da olası bir depremi tetiklemesi mümkün değil. Ancak insanlar unutmamalı ki Marmara'da deprem riski bulunuyor. Ege'deki deprem bu riski ne azaltır ne de artırır. Marmara'da yarın bir deprem olsa bile bunun Ege'dekiyle bir ilgisi olmaz.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır