Mesleki etik öne çıkacak
Güneş Hayat Sigorta Genel Müdürü Özgören, Bireysel Emeklilik Sistemi'nin yerleşmesi ve vergi
teşviği sağlanmasıyla birlikte milli gelirin yüzde 5'i düzeyinde bir fonun sistemde birikebileceğini söyledi
Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nun yasalaşması sigortacılık sektörüne yeni bir vizyon kattı. Güneş Hayat Sigorta Genel Müdürü Muzaffer Özgören, bu kanunla birlikte insanların emeklilikleri yle ilgili tasarruflarına ve bu tasarrufları değerlendirerek yatırıma yönlerdirme alanında faaliyet gösteren şirketlere yeni bir ticari ciddiyet ve sigorta anlayışı geldiğini söyledi. Özgören'e göre kanunun sektöre olumlu yansımalarının başında da 'mesleki etik' ön plana çıkıyor. Özgören bundan sonra bireysel emeklilik sigorta şirketlerinin taahhütlerine ve alacaklarına daha sadık olacaklarını vurguluyor.
GÜVEN ARTACAK
Bireysel emeklilik kanunu ile gelen yeni sistemde sigorta şirketleri ile acenteler arasında bilinen olumsuzlukların yeni bir düzene kavuşacağını belirten Özgören, acentelerin komisyon alacakları dışındaki ilave maliyetlerinin azalacağını ve sigorta şirketi ile acente arasında yeni bir persfektifin hakim olacağını söyledi. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde sermayesi ve alt yapısı güçlü şirketlerin ön plana çıkacağını kaydeden Özgören, sistemin hayat sigortalarına olan güveni artıracağını belirtti. Hayat sigortalarını, gerek sigorta şirketlerinin, gerekse sigortalıların bir emeklilik sistemi olarak değil, bir birikim ve toplu para alma işlemi olarak gördüklerini anlatan Özgören, "Bu da çok sigorta yaptıran ancak beş yıl önce sigortadan ayrılan bir sigortalı kitlesini ortaya çıkarmıştı. Ancak bireysel emeklilik sistemi bu durumu değiştirmekte, vergi teşviklerini emeklilik hakkı kazanan poliçelere sağlamakta, süresinden önce ayrılan sigortalılara ise uygulanan teşvikler geri alınmaktadır. Buna göre, 'Bireysel emeklilikle sigortalıların sistemde uzun süre kalması sağlanarak uzun vadeli fon toplama imkânı yaratılmaktadır' düşüncesindeyiz" dedi.
KRİZ OLUMSUZ ETKİLEDİ
Özgören, bu sistemin kriz ortamında uygulanmaya başlamasıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Sistemin Türkiye'de uygulanmasına geç başlandı. Eğer bu tip bir sistem yıllar önce uygulansaydı, ülke olarak olası krizleri atlatmak çok daha kolay olabilecekti. Ancak kriz ortamında da olsa böylesine önemli bir sistemin hayata geçirilmesini şirket olarak da önemsiyoruz. Kriz hem katılımcılar açısından hem de bu işe girmek isteyecek şirketler açısından olumsuz şartlar doğurdu. Yine de herşeye rağmen bireysel emekliliğe geçiş Türkiye'ye çok şey katacaktır."
6 ay hazırlık süresi var
Bireysel Emeklilik Yasası 7 Ekim 2001'de yürürlüğe girecek. Özgören, yasanın yayım tarihinden 6 ay sonra yürürlüğe gireceğini belirterek, bu tarihe kadar geçecek sürenin hem Hazine hem de bu işe girmek isteyen şirketler için bir hazırlık dönemi olacağını söyledi.
Özgören, "Hazine altı aylık süre içerisinde yasada öngörülen uygulamaya dönük genelgeleri hazırlayıp yayınlayacak. Şirketlerin de bu yasada öngürülen bazı hususları yerine getirmek için uyum çalışmaları yapabilecek kadar vakitleri var" diye konuştu.
Bireysel Emeklilik Sistemi'ne geçmek isteyen bir sigorta şirketinin yapması gereken 20'ye yakın iş bulunduğunu dile getiren Özgören, "Öncelikle şirketin unvanı, sermaye tutarı, sermayedar yapısı ve ana sözleşmesi ile ilgili uyum çalışmalarının yapılması gerekir. Ancak henüz bazı konularda Hazine'nin yayınlaması gereken genelgeler çıkmadığından bir çok çalışma varsayım ve geçmiş tecrübelere göre yapılıyor" dedi.
Anadolu Hayat'tan acil yardım sigortası
Anadolu Hayat Sigorta yeni başlattığı bir uygulama ile "Geleceğin Sigortası" satın alan sigortalıları ile yüksek prim ödeyen mevcut sigortalılarına ücretsiz olarak Medline Acil Yardım Sigortası hizmeti veriyor. Bu uygulamayla acil sağlık sorunu yaşayan sigortalılar, Medline Mobil Sağlık Hizmetleri şirketinin 0 212 282 00 00 numaralı telefonunu arayarak sağlık danışmanlığı hizmeti alabilecek, gerekli hallerde doktor ve kara ambulansı çağırabilecekler.
Bu hizmetten yararlanan sigortalılar dilerlerse, yakınlarının da çok küçük bir yıllık ücret karşılığı Acil Sağlık Sigortası hizmeti almalarını sağlayabilecek.
Yeni pazar yaratacak
Özgören, bireysel emeklilik sistemin sigorta sektöründe yeni bir pazar yaratacağını belirtirken, yasanın tam anlamıyla uygulanması ve iyi bir vergi teşviği sağlanması durumunda ülkenin milli gelirinin yüzde 5'i ile 10'u arasındaki bir değer kadar bu hesaplarda fon birikebileceğini vurguluyor. "Ülkemiz ekonomik durumunun bu haliyle devam etmesi halinde fazla büyük bir beklenti içinde olmak yanıltıcı olabilir" diyen Özgören sözlerine şöyle devam ediyor: "Tüm bu belirsizliklere rağmen bu fonların bulunduğu ülkelere baktığımızda görülen gelişmelerin bizim ülkemizde de yaşanmasını bekliyoruz".
Krizden kurtulmak için siyasi istikrar gerekli
Türkiye'nin son beş aydır içinde bulunduğu krizle ilgili değerlendirmelerde bulunan Sanko Sigorta Genel Müdürü Vahdet Tulun, "En ufak bir kıvılcımda tekrar bir krizin patlayabilme riskini hep hissediyoruz bunları yaşamamak ve bu krizden kurtulmak için ülkenin siyasi istikrara ihtiyacı var" dedi. İstikrarın finansal konularda çok önem taşıdığını belirten Tulun, IMF, Dünya Bankası gibi kuruluşların ya da Türkiye'ye yatırım yapmayı planlayan yabancı yatırımcılar için siyasi istikrarsızlığın büyük önem taşıdığını anımsatarak, "Belirsizlik büyük problemler oluşturuyor" diye konuştu.
İsdemir, Başak Sigorta güvencesinde
Başak Sigorta, İsdemir İskenderun Demir ve Çelik'i sigortaladı. İskenderun Körfezi'nde kurulan ve kuruluş tarihi itibariyle üçüncü, uzun mamül üretimi açısından ise Türkiye'nin en büyük entegre demir-çelik tesisi olan İsdemir, 464 trilyon bedel üzerinden yangın sigortası ve ek teminatları ile Başak Sigorta tarafından güvence altına alındı.
"İş Durması"poliçesi şirketlerin kurtarıcısı
IBS Sigorta Brokerlik Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Cem Çolak, "Şirket mal varlıklarını sigortalarken "İş Durması" poliçesini de ayrılmaz bir bütün olarak kabul etmelidir" dedi. Çolak, hasar görmüş bir işletmenin tekrar yaşamaya başlaması için iş durması poliçesinin öneminin altını çizerek şöyle konuştu: "Şirketler arada geçen zamanda, faaliyetlerine devam edemediği halde sabit ve ekstra masraflarını, çalışan ücretlerini, cirolarındaki düşüşleri karşılamak zorunda. Bu da işletmenin İş Durması poliçesi satın almasıyla mümkün."
Deprem Sigortası'nda hedefler tutmadı
Demir Sigorta Genel Müdürü Ali Erül, Zorunlu Deprem Sigortası'nda ulaşılan rakamın beklenenin çok altında kaldığını söyledi. Bu uygulamanın kriz dönemine denk gelmesinden dolayı sektöre bir canlılık getirip getirmediği yönünde bir değerlendirme yapmanın zor olduğunu belirten Ali Erül, bir kaç sene içerisinde hedefin yüzde 60'lık bölümünün gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Erül'e göre, yaşanan depremden etkilen kişiler, Zorunlu Deprem Sigortası'nı tek başına yeterli görüyor.
CU acentelerine eğitim programı
Commercial Union Sigorta iki ay süren acente eğitim programını tamamladı. Bölge müdürlüklerinin bulunduğu İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Adana'da gerçekleştirilen eğitimlerde hem firma sahipleri, hem de çalışanları karşılıklı fikir alışverişinde bulunma imkânına kavuştu. Katılımcıların çok olması nedeniyle verimli geçen eğitim ve sohbet toplantılarında, 2001 yılı ekonomik gelişmelerinin yanısıra uygulamaları da tartışıldı.
Garanti Sigorta'nın kârı 6.2 trilyon lira
Garanti Sigorta Grubu, yılın ilk altı ayında 6.2 trilyon lira brüt kŒr gerçekleştirdi. Şirketten yapılan açıklamaya göre, bu yılın ilk altı ayında brüt kârını yüzde 84 artıran grubun prim üretimi de 32.3 trilyon liraya çıktı. Garanti Sigorta'nın bu yılki kârlılığı yüzde 64.9'luk artışla 3.3 trilyon liraya yükselirken, Garanti Hayat Sigorta'nın kârı yüzde 112.4'lük büyüme ile 2.8 trilyon liraya ulaştı.
|