|
|
|
Tasarrufun suyu çıktı
Son tasarruf önlemleri "Bu kadar da olmaz" denecek türden olayların yaşanmasına neden oluyor.
İŞTE YURTTAN BAZI ÖRNEKLER:
Ekonomik program çerçevesinde alınan bir dizi tasarruf önlemi, devletin temel işlerinde aksamaya yol açtı. Cari giderlerde kesinti yapılarak sağlanmaya çalışılan tasarruf, adeta vatandaşın günlük hayatını tehlikeye atar hale geldi. "Tasarruf yapılıyor" görüntüsü altında en kritik ödenekler kesildiği için; polis devriyeye çıkamıyor, elektrik arızalarını onarım süresi uzuyor, hemzemin geçitlere bekçi bulunamıyor, telefon faturalarını ödeyemediği için il valiliklerinin ve hatta il emniyet müdürlüklerinin telefonları kesiliyor.
AMBULANSA ŞOFÖR YOK
* Tatil yaptığı Milas'ın Ören Beldesi'nde bisikletiyle gezerken fenalaşan Hava Albay Mehmet Yılmaz tıbbi müdahele yapılmayınca yaşamını yitirdi. Yılmaz can çekişirken ambulans şoförü bulunamadı, görevli doktor da 30 dakika sonra olay yerine gelebildi. Milas Kaymakamı Ayhan Boyacı ise olayı sağlık rezaleti olarak nitelendirdikten sonra şu açıklamayı yaptı: "Tasarruf tedbirleri nedeniyle 15 bin nüfuslu Ören'de sadece 2 doktor ve 5 hemşire bulunuyor. Sağlık ocağımız akşamları kapalı ve nöbetçisi yok. Çünkü personel alamıyoruz."
TELEFONLAR KESİK
* Tasarruf nedeniyle kamuda telefon harcamaları da bir Başbakanlık genelgesiyle kısıtlandı. Belirlenen harcama limitlerini aşmamak için genel müdür düzeyindeki bürokratlar bile konuştukları kişilere "Beni siz arar mısınız?" ricasında bulunmaya başladı. Başta Başbakanlık, Milli Eğitim ve Karayolları olmak üzere ülke geneline yayılmış kurumlar ise taşra teşkilatları ile haberleşme konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Bu arada, telefon ödeneklerinde de limit uygulanması nedeniyle kamuda telefon kesintileri başladı. Telekom, son aylarda çoğu il emniyet müdürlüğü olmak üzere borcunu ödemeyen kurumların telefonlarını kesti.
"CEPTEN Mİ VERELİM"
* Kapkaççıların saldırısına uğrayan ressam Muazzez Acarekip otolarında benzin bulunmadığı gerekçesiyle kapkaççıları takip etmeyen polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. Acar savcılığa verdiği suç duyurusunda, "İfademi almaya gelen polislerden kapkaççıları takip etmediklerini öğrenince şoke oldum. Nedenini sorunca, 'tasarruf tedbirleri nedeniyle polis araçlarına yeterli benzin verilmiyor. O yüzden peşlerinden gidemedik. Cebimizden mi koysaydık?'dediler" diye anlattı.
BEKÇİYE DÖNÜŞ
* Bir dönem gecelerinin değişmezi bekçiler, yeniden gece mesailerine başladı. Karakol ve adliyelerde görev yapan 909 bekçi, kadrosuzluk nedeniyle yeniden işbaşı yaptı. Bu çağda bekçiler yeniden telsiz yerine yine düdük kullanacak.
SERUM BULUNAMADI
* İçel'in Nasrettin Köyü'nde bir yılan tarafından sokulan Ramazan Yıkman (8) adlı çocuk Sağlık Bakanlığı tarafından getirilen tasarruf tedbirleri nedeniyle hayatını kaybetti. Küçük Ramazan, hemen Anamur Devlet Hastanesi'ne kaldırılmasına rağmen serum olmadığı için tedavi edilemedi. Anamur Devlet Hastanesi üzücü olay sonrası şu dramatik açıklamayı yaptı: "Sağlık Bakanlığı'ndan serum istedik fakat gelmedi. Bakanlık tasarruflar nedeniyle ithalatı durdurdu."
TDK DA MAĞDUR OLDU
* Türk Dil Kurumu'nun resmi sitesi www.tdk.gov.tr'nin haberler bölümüne şu not düşüldü: "19 Nisan 2001 tarihinde kurumumuzca yapılacak olan "Bilgisayar Terimleri ve Türkçe' konulu toplantı bir katılımcının hastalığı ve tasarruf tedbirleri nedeniyle iptal edilmiştir."
Adapazarı'nda TCDD'nin tasarrufu nedeniyle hemzemin geçitlerdeki bekçiler geceyarısı işi bırakıyor... TCDD, geçit görevlilerine ödenen fazla mesai ücretlerinden tasarruf yapmak için mesai bitiş saatini 24.00 e çekti. Adapazarı'na son trenin 23.46'da geldiği göz önüne alınarak uygulamaya konulan bu karar, söz konusu trenin genellikle rötar yapması nedeniyle büyük sıkıntıya yol açıyor. Görevli evine gidince, hiçbir uyarı levhası bulunmadığı için yolu açık sanan araç sürücüler ölümle burun buruna geliyor. Bu durumda tren makinisti başını camdan çıkararak "Kaçılın, tren geçecek" diye bağırmak zorunda kalıyor...
DEVRİYE OTOLARI BENZİNSİZ
Devletin uyguladığı tasarruf tedbirleri güvenlik hizmetlerine de yansıdı. Geçtiğimiz yıl ödenek olmadığı için 26 trilyonluk benzini Eylül ayında bitiren ve aylarca araçları yatan Emniyet Genel Müdürlüğü, borç benzin ve çeşitli kısıtlamalarla sorunu çözmüştü. Bu yıl benzine yüzde 100'ü aşan zam yapılmasına rağmen 2000 yılı yakıt ödeneğinin bile 5 trilyon lira eksiği verilince, bazı araçlar parka çekilmeye, devriyeler sınırlandırılmaya başladı. Hem güvenlik hem de trafik denetimleri bu nedenle sekteye uğruyor. Bunun en iyi örneği ise il emniyet müdürlüklerinde yaşandı. Emniyet Genel Müdürlüğü 2001 yılının başında yayınladığı genelge ile araçların yakıtını havuz sistemine çevirdi. Böylece göreve çıkan araçlara benzin verilmeye başlandı. Bu yıl da 80 trilyona yakın benzin masrafı yapması beklenen emniyet birimlerinden, araçları dikkatli ve tasarruflu kullanmaları istendi. En büyük sıkıntı ise bölgelerde 24 saat esasına göre devriye gezen ekiplerde gözlendi. Aynı bölgede görev yapan ekiplerin sayısı azaltıldı ya da dönüşümlü devriye yöntemine başvuruldu. Bu yıl Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından alınan benzin ödeneğinin tüm tasarruf tedbirlerine rağmen Eylül ayında biteceği tahmin ediliyor.
Alper URUŞ - Ünsal ERGEL - Okan MÜDERRİSOĞLU
|
|
|
|