Para piyasasını ve iç borçlanmadaki tıkanıklığı rahatlatmak için bazı önemleri sunacak olan ekonominin tepe yönetimi, Hazine ile Merkez Bankası arasındaki borç ilişkisini de yeniden yapılandırıyor. Ekonomik program içerisinde yer alan bu operasyon sayesinde Hazine, Merkez Bankası'na olan borcunu 2004 yılına kadar uzanan vadeye yayacak. Gelecek yıldan itibaren faiz ödemesine başlayacak Hazine, 2003'ten itibaren de vadesi gelen anapara ödemelerini yerine getirecek. Geri ödemelerin vadesinin Mayıs ayına getirilmesine özen gösterilecek. Böylece Hazine Merkez Bankası'nın kârından alacağı pay karşılığı mahsuplaşma yapacak.
Bu operasyonun 2001 yılı iç borç geri ödemelerine getireceği fark yaklaşık 4.9 katrilyon lira. Ağustos ayına düşen pay ise 1.9 katrilyon. Bu tutar gelecek ay yapılacak toplam ödemenin yüzde 20'sini aşıyor.
Hazine'nin yılsonuna kadar yapacağı iç borç geri ödemesinin projeksiyonu yaklaşık 39.4 katrilyon lira. Tutar kuponlu tahvil ve kısa vadeli bono faizlerine bağlı olarak biraz değişebilecek. Hazine tarafından yapılan projeksiyonda, kısa vadeli borçlanmalar da tabloya eklenmiş durumda.
39.4 katrilyonun 23 katrilyonu özel bankalara, geri kalan da Merkez Bankası, kamu ve Fon bankalarına yapılacak faiz ödemelerinden kaynaklanıyor. Tutar, bankacılık operasyonu sırasında verilen yaklaşık 50 katrilyonluk tahvillerin bu yıla düşen faizi. Tahvillerin yaklaşık 17 katrilyonu da Merkez Bankası'nın elinde. Yani Hazine'nin bu yıl Merkez Bankası'na anapara ödemesi yok. Ancak Merkez Bankası Kanunu, Kasım'dan sonra Hazine'ye yeni kredi açılmasına izin vermiyor. 17 katrilyonluk anaparaya için de yeniden yapılanma öngören operasyon, bu nedenle vade sonu bekleyemiyor.