kapat
26.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

banner
 

'Hırsızla, hata yapan bankacıyı ayıralım'


Devlet Bakanı Derviş, bankacıların en küçük bir hatada mahkeme önüne çıkma korkusundan kurtarılması gerektiğini söyledi. Derviş, "Olayın özünü yeni yeni anlıyorum" dedi
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, dün İSO'nun Meclis toplantısında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Derviş, zor durumda kalan şirketlerin kapanmasını önlemek için bir 'Rehabilitasyon ve Yeniden Yapılandırma Fonu' kurulması gerektiğini söyledi. Böyle bir fonun, zordaki reel sektör şirketlerini kurtarmak isterken psikolojik baskı yaşayan bankaları da rahatlatacağını belirten Derviş, şöyle konuştu: "Bir işletmeyi kapattıktan sonra açmak çok zor. Kapanma aşamasındaki işletmeleri kurtarmak gerekiyor. Tabii orta ve uzun vadede sağlıklı bir yapıya sahiplerse. Bu kararı geniş bir anlayış içinde yapabilen bir yapıya ihtiyacımız var. Çalışmalar başladı."

Bu amaçla 6 Ağustos'ta Dünya Bankası'ndan bir ekip geleceğini söyleyen Derviş, bankacılık kesimindeki sorunun psikolojik olduğunun da altını çizdi. Derviş, şöyle devam etti:

PSİKOLOJİK SORUN VAR
"Bankacılık kesiminde, özellikle kamu bankalarında psikolojik ve yasal bir sorun da var. Ben bunu yeni yeni anlıyorum. Doğrusu yeter ölçüde anlayamamışım. Özellikle kamu bankalarında bir yönetici, bir bankacı 'Ben hakikaten bu müesseseyi yeniden yapılandırmalıyım. Bu işletme borcunu şu anda ödeyemiyor. Ama tabii faizler çok yüksek. Ülke ciddi sorunlar yaşıyor. Ama ben biraz yardım edersem bu işletmeye, iki yıl sonra, üç yıl sonra, yeniden kâr edecek ve bana da parasını ödeyecek. Hem ben kazanacağım banka olarak hem işletme ayakta kalacak hem de ülke kazanacak' diyebilir."

Sorunun bu noktada şekil değiştirdiğini ifade eden Derviş, sıkıntıları ise şöyle aktardı:

"Eğer bankacı 10 tane 'kurtarma' kararı verirse, bunların iki tanesinde hata ederse, maalesef hapse de girebilir. Ne kadar acı. Bankacıdan bu riski almasını, hayatını bir yerde tehlikeye sokmasını istemek de çok zor. Dolayısıyla bunu halletmemiz lazım. Sonuna kadar yolsuzlukların üzerine yürümemiz lazım, yolsuzlukları ortadan kaldırmamız lazım. Ama bir şeyi daha görmemiz lazım. Yüz tane ticari karar verip beşinde hata yapan bankacıyı da diğerlerinden ayırmak gerekiyor. Bu insanı da korumamız gerekiyor. Yoksa ülke olarak bunun zararını göreceğiz."

Çıpalı kurdan önce devalüasyon şarttı
Eski programdaki aksaklıklara da değinen Derviş, "Yaptığımız en büyük hata, çıpalı kur sistemine geçmeden önce devalüasyon yapmamamız oldu" dedi. Derviş, Gümrük Birliği'ne geçiş sürecinde, kuru rekabet edebilir düzeyde tutmak gerekirken, tam aksinin yapıldığını kaydetti. Temmuz şokunun atlatıldığını vurgulayan Derviş, "Olumlu bir hava var. Yaz aylarını kullanmamız lazım" diye konuştu. Kamu borçlanması ve döviz konusunda yaşanan tereddütlerin güven sorununa işaret ettiğini vurgulayan Derviş, programda bazı ufak düzenlemeler yapılacağını söyledi. Bunun gerekli olduğunu anlatan Derviş, cari dengenin GSMH'nin yüzde 3'ü kadar, 4-6 milyar dolar düzeyinde fazla vereceğini bildirdi. Yüzde 3'lük daralmayı tutturmanın zor olacağını söyleyen Derviş, programın temel göstergelerinde revizyona olmayacağını anlattı.

Her yıl 6 milyar $ sözü
AB konusunda kararlı olunması gerektiğine değinen Derviş, "Güveni sağlama konusunda başarılı olursak, size söz veririm, yılda en az 6 milyar dolar direkt yabancı yatırım girişi olur" dedi. Derviş, "Finans sisteminde Hazine kağıdı tutmada tereddüt görüyoruz. Ülkenin finans sistemi çöküşte ise, TL'nin değerini muhafaza etmek sözkonusu değil. Bu yüzden özsermayesini tamamen kaybetmiş bankaları fona almak zorunda kaldık. Finans sektöründe yangın söndü" diye konuştu.

Reel sektör için paket
Hükümet reel sektörü rahatlatacak üç aşamalı bir önlem paketi üzerinde çalışıyor:

* Halk Bankası, krizden sonra ilk kez KOBİ'lere kredi verecek. Ziraat Bankası da tarımsal sanayi başta olma üzere tarım kredilerini kontrollü bir şekilde açacak.

* Hazine kaynaklı KOBİ teşvik kredileri kullandırılacak.

* Dünya Bankası desteği ile reel sektör rehabilitasyon planı hazırlanacak. İşletme sermayesi eksikliği duyanlar tespit edilerek finansman sağlanacak.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır