kapat
14.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Hayal ya da gerçek Andy Warhol


Sıradışı kişiliğiyle 20. Yüzyılın ikinci yarısına damgasını vuran bir yaratıcı, resmin kurallarını tepetaklak eden bir ressam, birinci sınıf bir koleksiyoncu ve müzeci, müzisyen menajeri, dergi yayımcısı, grafik tasarımcı, "avant- garde" sinemanın yaramaz çocuğu Andy Warhol (1928-1987).
Sanatçının modern sanat anlayışına yön veren eserleri bir süredir dünyayı dolaşıyor. 18 Temmuz'daki durak ise İstanbul Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi. Yapı Kredi Kültür Merkezi'nin Galatasaray Meydanı'ndaki Pop Art'ın gelişimini anlatan ikinci bir sergisi ise bu sergiyle eş zamanlı gezilebilecek.

TÜKETİM KÜLTÜRÜ
Türkiye'deki bu ilk buluşmada Warhol'un 1930'larda moda dergilerine yaptığı illüstrasyonları; kedi ve melek çizimleri, Coca Cola, Campbell's Konserve Kutuları, Dolar İşareti, Marilyn Monroe gibi iyi bilinen serigrafik resimleri; bir belgesel; Empire State Building'i konu alan 16 mm'lik "Empire" filmi ve annesi Julia Warhola'nın bazı resimleri de yer alıyor.

Pop Art'ın en önemli temsilcisi olarak gösterilen Warhol, tüm dünyada öncelikle tüketim kültürünün belli başlı öğelerini konu aldığı, milyon dolarlar biçilen yapıtlarıyla tanınıyor.

KAÇINILMAZ ŞEHİR
Polonyalı göçmen bir ailenin çocuğu olarak Pittsburg'da yoksul bir mahallede büyüyen Andy Warhol, 1949 yılında Carnegie Teknoloji Enstitüsü'nü bitirdikten sonra New York'a taşındı. I. Miller için çizdiği ayakkabılar sansasyon yaratınca, New York'ta ilk evini satın alabilecek kadar para kazandı. Zaten bir eşcinsel olarak Warhol için, 1940 ve 50'li yıllarda, hem sanatsal hem de cinsel özgürlüğün merkezi olan New York'ta yaşamak kaçınılmazdı.

Warhol 1956 yılında, ABD'den ilk kez ayrılarak dünya turuna çıktı. Bu turun sonunda, hırslarının ticari sanatın sınırlarını aştığına karar verdi, popüler kültüre ait sıradan görüntüleri alıp büyütmeye başladı.

FABRİKA EFSANESİ
1963 yılında Manhattan'ın Doğu Yakası'na taşıdığı stüdyosuna Fabrika dedi. Burada, büyük resimlerinin yanı sıra heykeller ve asistanlarıyla birlikte filmler yaptı. Bu stüdyo zamanla Warhol hayranlarının görmek için çıldırdığı bir efsane mekan haline geldi.

YAPAY KİŞİLİK
Zamansız ölümünden yıllar önce, Warhol mezar taşına 'hayal ya da gerçek' anlamına gelen Figment kelimesinin yazılmasını istedi. Aslında o, geceleri New York'taki diskoteklerin, sinema kulüplerinin müdavimi olan, moda gösterileri ve medyayı yakından takip eden "Andy"nin, Andrew Warhola'nın yarattığı benzersiz ve yapay bir kişilik olduğunu söylemeye çalışıyordu.

PINAR ÇELİKEL


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır