kapat
19.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.ciceknet.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Hiç kadın ağa olur mu?


MHP Derik İlçe Başkanı Şerif Temelli, Güneydoğu'nun Hanımağası Harbiye Durmaz'a patladı: Bütün Mardin bilir asıl reis benim. Hem kadından ağa mı olurmuş?

BÜTÜN DERİKLİLER TANIR BENİ
CHP Kurultayı'nda taşıdığı Kürtçe pankartla dikkatleri çekti Harbiye Durmaz. Sonra bu akça pakça, mavi gözlü, uzun boylu kadının, Mardin'de 33 köyü olan Metinan Aşireti'nin 'Hanımağası' olduğunu öğrendik. Bir sözünün 'kan davalarını' bitirdiğini duyduk. Ancak, Hanımağa'nın basında "Metinan Aşireti'nin kadın ağası" olarak yer alması, Korucubaşı ve MHP Derik İlçe Başkanı Şerif Temelli'yi fena halde kızdırdı. Derikli'de "Metinan aşiretinin asıl reisi benim. Kadından aşiret reisi olmaz!" diye feryat etti.

REİSLİK KADINA GEÇMEZ
Temelli bununla da kalmadı bir basın toplantısı yaptı. Aşiret reisliğini babası Süleyman Temelli'den ağabeyi Cebrail Temelli'ye geçtiğini, ağabeyinin de teröristlerle girdiği çatışmada ölmesiyle aşiretin başına geçtiğini söyleyen Şerif Temelli açtı ağzını yumdu gözünü: "Harbiye Durmaz'ın Metinan Aşireti'nin hanımağa olduğu kamuoyuna duyuruldu. Harbiye Durmaz'ın eşi benim dayımdır. Oysa aşiret reisliği baba tarafımdan bize geçmiştir. Kaldı ki törelere göre, aşirette reisliğin Cemil Durmaz'dan eşine değil, kardeşlerine, erkek çocuklarına veya yeğenlerine geçmesi gerekir. Aşiret reisliği kadına geçmez."

KORSAN HANIMAĞA
Harbiye Durmaz'ı 'korsan hanımağa' olmakla suçlayan Temelli, "Aşiretimiz 2 bin değil 35-40 bin kişiden oluşmaktadır. Kimse aşiretimizi karalamasın. Aşiretimiz devlet ile terör örgütlerine karşı canını verirken bu korsan hanımağa neredeydi" dedi. Hanımağa ise, "Aşiret reisi benim eşimdi vefat etti. Onun yerine geçtim. Biz feodal yapıya ve ağalığa zaten karşıyız. Ama bir gerçek var o da aşiret liderinin ben olmam. Amacım bölgede yaşayan aşiret üyelerine hizmet etmektir" dedi.

Mürsel ACAY


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır