|
|
 |
| |
|
İran'da esrarengiz ölüm
İsrail Savunma Bakanı, Ankara ziyaretinde "Tahran'ın Şahab füzeleri İsrail ve Türkiye'yi vurabilir" dedi.
Bu açıklamanın ardından, Şahab'ları geliştiren İranlı bilimadamı esrarengiz bir şekilde öldü. İran'ın orta ve uzun menzilli füzeler üreten "beyni" geçtiğimiz Pazartesi gecesi (9 Temmuz) esrarengiz bir şekilde öldü. İran Savunma Bakanlığı'na bağlı Uydu Bölümü'nün başı olan ve "İran Füzelerinin Babası" diye adlandırılan Ali Mahmudi Mimand, resmi açıklamaya göre Pazartesi gecesi ofisinde yardımcıları tarafından yarı baygın bir biçimde bulundu. Askeri hastaneye kaldırılan Mimand, doktorların müdahalesine rağmen öldü. Ancak ölümünün ardında bazı ülkelerin gizli servislerinin olup olmadığı soruları dün ajanslara yansıdı.
OLAY 4 GÜN GİZLENDİ
Mimand'ın ölümüyle ilgili birçok cevaplanamayan sorular vardı. Mimand'ın ölümü 4 gün gizlenmişti. Ölüm haberi, İran basını yerine Suudi Arabistan'da çıkan gazetelere yansıdı. Ashark el-Awsat gazetesine konuşan bir görgü tanığı da şüpheleri artırdı. Kimliğini gizli tutan bu kişi yaşananları şöyle anlattı: Mimand, Tahran'ın güneyindeki Şehit Hamit Endüstri Grubu araştırma merkezindeydi. Burada Şahab-3 füzesiyle ilgili araştırmalar yapılır. O gece merkezde bir patlama oldu. Mimand öldü. Mimand'ın emrinde yüzlerce teknisyen çalışıyordu. Ve patlamanın olduğu laboratuvarda teknisyenler, Mimand'a yardım ediyordu. Ancak yalnızca Mimand öldü... İsrail Savunma Bakanı Binyamin Ben-Eliezer'in ise, Mimand'ın öldüğü gün Türkiye'de yaptığı açıklamalar oldukça dikkat çekiciydi. Eliezer, Ankara'da buluştuğu üst düzey Türk yetkililerine sürekli İran'ın Şahab 3 füzelerinin bölge için yarattığı tehlikeyi anlattı.
ŞAHAB-4'Ü GELİŞTİRİYORDU
Görüşmeler sonrası İsrail basınına konuşan Eliezer, İsrail ve Türkiye'nin de Şahab-3 füzelerinin menzili içinde olduğunu vurguladı. Mimand ise bu açıklamanın gecesinde kimine göre hastanede, kimilerine göre ise laboratuvardaki patlama sonrası öldü... İran'ın kilit isimlerinden biri olan Mimand, sıkı korunan biriydi. Şahab füzelerinin dahil olduğu Zelzal (Deprem) sistemlerinin başındaki isim olan Mimand, Şahab-4 füzeleri üzerinde çalışıyordu. Füzeler, Ortadoğu'daki dengeleri değiştirebilecek güçteydi. Arap dünyası, Mimand'ın ölümünün ardında uluslararası gizli servislerin olduğuna kesin gözüyle bakıyor.
|
|
 |
|