kapat
15.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.ciceknet.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

İtinayla eylem tasarlanır


Tiyotroculara taş çıkartacak kadar renkli eylemler yapan memurların arkasında, sendika üyesi 8 memur var. Onlar senaryoyu yazıyor, oynamak memura kalıyor
Maaş bordrosu yaktılar, soğan ekmek yediler, canlı canlı tabuta girdiler, çivilerin üzerine yatıp ıstıraplarını dile getirdiler. Türk memuru, enflasyon karşısında eriyen maaşını, bir türlü elde edemediği sosyal haklarını, ezilmişliğini akla hayale gelmeyecek protestolarla dile getirdi. Memurlar her hafta bir eylem yaptı ve her hafta yaratıcılıkta sınır tanımadı. Bu eylemlerinin sonunda istediklerini pek elde edemediler ama şov becerileri profesyonel tiyatrocuların mesleklerini ellerinden alacak kadar gelişti.

HİSSEDEREK OYNUYORLAR!
Gelişimlerinde, bir ekibin büyük payı var. Bu ekip Memur-Sen Sendikası üyelerinden oluşuyor. Nasuh Özdemir başkanlığında kurulan 8 kişilik ekip, eylem planları ve senaryoları hazırlıyor. Daha sonra senaryoya uygun kişiler bulunuyor. Bu kişiler sendikaya bağlı memurlar arasından seçiliyor. Doğal olarak her rol hissederek oynanıyor.

Ekip bir yıl içinde tam 120 eylem gerçekleştirmiş. Kullanılacak malzeme ise sendikanın ayırdığı bütçe ya da memurların katkılarıyla karşılanmış.

Memur eylemlerinde gösteriler son derece renkli geçiyor ama kazalar da meydana geliyor. Örneğin Nasuh Özdemir "memur tabuta girdi" eylemi sırasında tabutta taşınırken düşürülmüş, merdivenlerden yuvarlanmış ve kazayı ucuz atlatmış.

AVRUPA TELEVİZYONLARINDA
MemurlarIn birçok eylemi Türkiye'de ilgiyle izlendi, bazıları da yurt dışında ses getirdi. Örneğin canlı canlı mezara girme eylemi o kadar çok beğenildi ki başta CNN olmak üzere pek çok Avrupa televizyonunda yayınlandı. Nasuh Özdemir, "Bu eylemde izleyenlerden bazıları olaya kendilerini feci kaptırdı. Mezara girme anında ağlayanlar bile oldu" diyor.

Sipariş üzerine gösteri

Ekİp, sipariş üzerine de eylem yapıyor. Nasuh Özdemir, "Gündeme uygun şekilde, her hafta periyodik olarak etkinlik düzenliyoruz. Bazen memur arkadaşların siparişlerini de değerlendiriyoruz" diyerek ekliyor: "Örneğin itfaiyeciler ya da Darülaceze'deki arkadaşlar bize birtakım sıkıntıları olduğunu, buna uygun bir protesto tasarlamamızı istiyorlar. Biz de istekleri doğrultusunda bir senaryo yazıp, etkinliği düzenliyoruz."

Memur-Sen Genel Başkanı Fatih Uğurlu, bu tür eylemlerin genel merkez tarafından üretilmediğini tamamen memurların yaratıcılığından ortaya çıktığını söylüyor: "Vermek istediğiniz mesaj sanat aracılığıyla kitlelere daha kolay ulaşıyor. Kaldı ki Türkiye'de mizansen olacak çok konu var."

Bu çocuklarda iş var ama...

Hadi Çaman / Tiyatrocu

Opera da yapsalar sesleri duyulmaz!
"Bİz tiyatro oyunlarını seçerken bile hedef kitlesine göre karar veriyoruz. Memur arkadaşların yaptıkları eylemin ise başarılı olacağını beklemiyorum. Çünkü muhatapları tepkisiz ve yok gibi davranıyorlar. Muhatap aldığınız kişilerin herhangi bir istekleri yoksa, isterseniz orada opera yapın, isterseniz pandomim, işe yaramaz. Tek dileğim bir gün yetkililerin onları görüp, 'Gelin, sizin derdiniz nedir?' demesidir."

Hanifi Bostan / Kamu-Sen İstanbul İl Başk.

Kasaptan ciğer alıp eylem düzenledik
"Eylemlerdekİ ilginç teklifler üyelerden geliyor, toplumda da çok ilgi görüyor. Bir gösterimizde kasaptan ciğer aldık. Film çeker gibi, ciğeri memur arkadaşımızın gömleğinin altına yerleştirdik. 'Memurun ciğeri sökülüyor' diyerek ciğeri çıkardık. Ankara'da hayvan hakları için yaptığımız gösteride bir arkadaşımız köyden eşek getirdi. Eşeğin semerine "Benim yasam Meclis'te sizinki nerede?" yazan afiş astık."

Alper URUŞ


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır