|
|
|
Trabzon'da empati kulübü
Farklı siyasi görüşlerden dört kişi, kendinden başka kimseye hoşgörülü davranamayanlara inat bir araya geldi. "Empati", her konuyu herkesin tartışabileceğini gösterdi
Çok kimlikli bir toplum olunca konuşmak hatta bir araya gelmek de problem oluyor. Farklılığımızın zenginliğe dönüşmesini beklerken kendi kimliklerimizin içine hapsolup kalıyoruz. Herkes kendine benzeyeni bulup kendinden farklı olanı 'çekiştirip' duruyor. Meclis'teki 'yetişkin yöneticilerin' davranışlarına bakınca insanın sıkısından bir RTÜK isteyesi bile geliyor. Bir türlü konuşamıyor, bir araya gelemiyoruz. Ama bunu kıran bir grup var. İşin daha da garibi onlar ne İstanbul'dalar, ne de Ankara'da. İnatçılığı ile meşhur Trabzon'dalar. Gruplarının adı; Empati. Dört kişiler; sol geçmişli Şinasi Haznedar, BBP eski üyelerinden Osman Çıtlak, liberal Ali Değermenci ve sol görüşlü Aşkın Bakkalcı. Türkiye'nin 'normal koşulları altında' asla bir araya gelemeyecek bu kişiler, üç senedir büyük işlere imza atıyor. Her yıl birçok panel ve sempozyum düzenliyor, birbirinden ünlü konukları ile Türkiye'nin sorunlarını ele alıyorlar.
SORUN HERKESİN
Öyküleri ilginç: Yerel TV kanalı Kuzey TV'de program yapan Ali Değermenci'nin tartışma programına konuşmacı olarak katılan Çıtlak, Bakkalcı ve Haznedar bir bakıyorlar ki sadece bir kesime aitmiş gibi görünen sorunlar aslında herkesin sorunu. Bunun üzerine bir araya gelmeye ve bu sorunların konuşulabilmesi için ortak bir dil ve platform kurmaya karar veriyorlar. İsimleri ise kendini başkasının yerine koymak anlamına gelen Empati oluyor.
Bu girişimin Türkiye için de bir model olacağına inanan grup üyeleri bu toplantıları uluslararası boyuta taşımayı da düşünüyor. Maddi sorunlarını ise Trabzonlu işadamlarının sponsorluğu ile çözen Empati şimdiden model olmuş. Türban yasağından ötürü okullarını bırakmak zorunda kalan iki genç kız da evlerine kapanmak yerine onlar gibi yaparak Trabzon'da paneller düzenlemeye başlamışlar bile. Onlara hoş bakmayanların "Sizi Ermeniler mi finanse ediyor?" gibi sorularına ise herkes gülüp geçiyor.
Türkiye'nin beyin takımını buluşturdular
Sami Selçuk, Etyen Mahçupyan, Ömer Laçiner, Nuray Mert, Akın Birdal, Eyüp Aşık, Ufuk Uras, Ali Bayramoğlu, Oral Çalışlar, Mehmet Barlas, Ali Bulaç, Mehmet Altan, Recep Yazıcıoğlu, Fehmi Koru, Eser Karakaş, Cengiz Çandar, Ferhat Kenter, Murat Belge, Mehmet Bekaroğlu, Avni Özgürel.
Empati grubunun tartıştığı konular:
Cumhuriyet ve Demokrasi, Türkiye'de İnsan Hakları Sorunları, Susurluk ve Faili Meçhuller, 28 Şubat: Siyasetin Yol Haritası, Sivil Anayasa Girişimi, Türkiye'nin AB Sürecinde Uyum Sorunu ve AB Sürecinde Siyaset ve Vesayet.
Empati'nin sempatik üyeleri
Şinasi Haznedar: Sol geçmişi olan Haznedar Yüksek Jeoloji Mühendisi. Gazetelere köşe yazıları yazan, devlet memuru Haznedar, Empati Grubu'nun tek üzüntüsü. Çünkü o farklı olanı dinlediği ve herkese örnek olacak ölçüde çalıştığından Van'a sürüldü. Sadece o değil eşi de. Haznedar, Empati ile amaçlarının "ötekileşmeden ötekiyi anlamak olduğunu" söylüyor.
Ali Değermenci: Kuzey TV'nin haber müdürü Değermenci İ.Ü. Bankacılık mezunu ve grubun en genç üyesi. Empati'nin ilk davetlileri Nuray Mert, Ömer Laçiner ve Etyen Mahçupyan'ı aradıklarında biraz şaşırdıklarını söylüyor. Değermenci için ise Empati: "Türkiye'nin problemlerini aşması için atılması gereken ilk adım."
Osman Çıtlak: Empati'nin avukat üyesi Çıtlak yaptıkları işlerin Trabzon'daki duvarları birer birer yıkmaya başladığını söylüyor: "Trabzon'daki herkes bizi tanır ve farklı görüşlerimizi bilir. Bizim bir araya gelmemiz ve ortak bir dille konuşmamız duvarları yıktı. Bizim varlığımız bu duvarları inşa edenlerin varlık sebebini ortadan kaldırıyor."
Aşkın Bakkalcı: Emekli resim öğretmeni olan Bakkalcı grubun tek kadın üyesi. Kadın olduğu için de Empati'nin ileriki toplantılarında kadın sorununa ve nüfusuna yönelik toplantılar düzenlemesi gerektiğini söylüyor. "Sadece siyasi sorunları değil kadın sorununa da yer vermeliyiz" diyor. Bakkalcı da yer bazı dernek ve gruplar tarafından provoke edilmek istendiklerini söylüyor: "Ama bunlar elendi çünkü biz yolumuzda ilerlemeye devam ettik. Hepsi arkada kaldı."
Buket Aşçı
|
|
|
|