|
|
|
5'inci partide rest
Gelenekçi parti, Cumhuriyet'in niteliklerini değiştirmeyi programına aldı
Milli Görüş'ün lideri Necmettin Erbakan, dört partisinin kapatılmasına ve siyasetten yasaklanmasına neden olan "laiklik aleyhtarı" politikasından vazgeçmiyor. Erbakan, üstelik gelenekçi kanada kurduracağı yeni partinin programına açıkça, Anayasa'nın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen maddelerinden "Cumhuriyetin nitelikleri"nin uluslararası standartlara göre yeniden düzenlenmesi istiyor.
Gelenekçi kurmaylar ile Erbakan'ın Balgat'taki konutunda dört günlük çalışma sonunda hazırlanan parti programı dün tamamlandı.
BUGÜN TARTIŞMAYA AÇILACAK
Bugün Bilkent Otel'de tartışmaya açılacak programın "giriş" bölümünde, partinin ana hedefinin, "temel insan hakları" olduğu vurgulanıyor. Anayasa'nın değiştirilemeyecek hükümler bölümündeki "Cumhuriyet'in nitelikleri" başlıklı maddesinde yer alan "Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir" şeklindeki ibarenin de yeniden düzenlenmesi isteniyor.
LAİKLİK TANIMI YENİLENİYOR
Programda, Türkiye'de din ve laiklik tartışmalarının aşılması gerektiği vurgulanarak, şöyle deniliyor: "Laik devlette kanunlar ilim, akıl ve insan tecrübesine göre yapılır. Ancak devletin laik olabilmesi için isteyenin istediği inancı ve dini seçebilmesi, gereklerini özgürce yerine getirebilmesi ve devletin bu konuda kesinlikle taraf olmaması gerekir. Ancak böyle bir laiklik anlayışı toplumsal barışı ve demokrasiyi sağlar."
Adı "Saadet Partisi" olması beklenen partinin programında, demokratik devletin, insan "saadeti" ile insan haklarına dayalı tam bir demokrasi ile mümkün olabileceği belirtilerek, millet egemenliğinin hiçbir kişi ve kuruluşa devredilemeyeceği de vurgulanıyor. Programda "Hukuk devleti" tanımından da, "kanunların temel insan haklarına saygılı şekilde yapılması ve eşit olarak uygulandığı bir ülkenin anlaşılması" gerektiği belirtiliyor
Düdüklü tencere kaynıyor
Erbakan, gelenekçi partinin kurulmasını teşvik ederken, yenilikçi hareket için siyasi literatüre geçecek yeni bir benzetme yaptı.
Gelenekçi partinin kuruluşu için imza vermeyen "görenekçi" milletvekillerini, tek tek yanına çağırarak imza alan Erbakan, son olarak İsmail Alptekin, Eyüp Fatsa ve Eyüp Sanay'ı da gelenekçi saflara kattı. Böylece gelenekçi parti için imza veren milletvekili sayısı 61'e yükseldi. Erbakan, kurmaylarıyla yaptığı değerlendirmede, yenilikçilerin birbirleriyle çatışacaklarını belirterek, şunları söyledi: "Onlar koltuk kavgasına düştüler, Şimdi düdüklü tencere kaynıyor. Yakında bunların bir çoğu pişecek. Piştikten sonra bize gelecekler. Siz kıracak dökecek konuşmalardan uzak durun. Biz partimizi kuralım, bakın kimler bizim kapımızı çalacak."
Hüseyin ÖZALP
|
|
|
|