Arjantin'de başlayan ve Türkiye'ye de sıçrama eğilimi gösteren "borç ödeyememe" tartışmalarına son noktayı koyan Öztrak, ana başlıklarla şunları söyledi.
*Borcumuzu öderiz: Bugün itibariyle Hazine'nin borcu 92 katrilyon lira. Kamuya olan borçlar 62.2 katrilyon lira. Bu tutar içinde kamu ve fon bankalarındaki Hazine kağıtları ise 35 katrilyon liradır. Ama en önemlisi piyasaya olan borcumuz geçen sene sonunda 25 katrilyon lira iken 29.9 katrilyon liraya çıkmıştır. Dolayısıyla çevrilemez dediğimiz ya da çevrilemez kuşkusu yaratan borç stokunun önemli bir kısmı kamu kesimi üzerindedir.
*MB'nin Etkinliği: Geçen programda bir kolu bağlı olarak ringe çıkarılan Merkez Bankası, bu programda artık her iki kolunu da kullanabilir duruma geldi.
* Bankacılık Reformu: Hiçbir ülkenin kolay kolay göze alamayabileceği bir bankacılık reformunun gerçekleştirildi. BDDK'nın özel bankalar kesiminde de yaptığı operasyonlarla bankacılık sisteminin krizlere dayanıklılığı gelişti.
*Yüksek Faizlerin Borçlara Oranı: Bizim yüzde 90'ın üzerinde faizlerle borçlandığımız tutarlar, toplam borçlanma tutarları içinde oldukça düşük bir meblağdır. Bu yıl için öngördüğümüz 2.5 milyar dolarlık borçlanmanın 700 milyon dolarlık kısmını yılbaşında yapmıştık, geri kalan kısmı ise yıl sonuna doğru gerçekleştireceğiz. Arjantin sorunu, bizim borçlanma maliyetlerimize olumsuz yansıyabilir.