kapat
09.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 


Hülle yapılır

Hülle ile yatıp hülle ile kalkıyoruz. "Hülle doğru mu, yanlış mı?" diye değil, "Yapılabilir mi, yapılamaz mı?" diye tartışıyoruz. En yetkili ağızlardan farklı yorumlar duyuyoruz.

Hülle ile kastedilen ne? Türkiye'de sözleşmesi biten bir futbolcunun bonservis bedelsiz yurtdışına gittikten sonra anlaşmasını karşılıklı feshedip Türkiye'de dilediği takıma dönmesi. Orta vadede, bonservis ödemeden Türkiye içi transfer yapması...

İlk aşama, sözleşmesi bitmiş futbolcunun bonservis bedelsiz yurtdışına gitmesi. Türkiye Futbol Federasyonu bunu önleyebilir mi, bugüne kadar önledi mi? Hayır! Federasyon, sadece futbolcuların statülerini ve transferlerini düzenleyen talimatın 4. bölümündeki 7. maddeye dayanarak talepleri 60 gün oyalayabilir, o kadar!

En geç Eylül'de

İkinci aşama, futbolcunun Türkiye'ye dönmesi... FIFA Genel Sekreteri Michel Zen-Ruffinen, İcra Kurulu'nun yeni yönetmeliği onayladığını açıklarken "Bu yönetmelik tüm ulusal federasyonlara bildirildikten sonra iki hafta içinde veya en geç Eylül'de yürürlüğe girecek" dedi.

Yönetmeliğin giriş bölümü şöyle: "Kontratı sona eren tüm futbolcular, yetiştirme tazminatı ile ilgili 2. paragraftaki hükümlere göre dünya çapında uluslararası dolaşım yapmakta serbesttirler." Söz konusu 2. paragraf yalnız 12-23 yaş arasındaki futbolcuları kapsıyor.

UEFA'nın hukukçuları ile konuştum. Bu giriş maddesinin son derece açık olduğunu, sözleşmesi bitmiş veya iki taraflı feshedilmiş (hüllenin ikinci aşaması) futbolcunun dilediği takıma gideceğini söylediler. Yani en geç Eylül'de sözleşmesiz futbolcu uluslararası transfer yaparken tamamen serbest.

"Türkiye'ye dönüş yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra yapılırsa 'Bir sezonda bir transfer' maddesi aşılır mı?" diye sordum. "Gerek yok. Yönetmelikteki tüm kısıtlamalar tek taraflı fesihler için" yanıtını aldım. Özet: Bu yönetmelik yürürlüğe girince hülleyi engelleyemezsiniz.

Tek sorun Avrupa

Bugünkü tartışmalar zaman ve para yüzünden. Hülleci kulüplerin zamanı yok. Hele "Eylül" ifadesi onlar için tam bir şok. Çünkü bu durumda Galatasaray Ümit'i, Fenerbahçe de Hakan'ı katılırlarsa Şampiyonlar Ligi grup maçlarında oynatamıyor. Hülle ile futbolcu kaybedecekler olabildiğince fazla para koparma derdinde. Beşiktaş Avrupa'da yok. Galatasaray ve Fenerbahçe bu iki yıldızı Şampiyonlar Ligi için riske atabilirse işi bonservissiz bitirirler. Bunu göze alamazlarsa uzlaşmak zorundalar.

"Ulusoy'un 'FIFA, bir yıl geçiş süresi tanıdı' açıklaması ne?" diyeceksiniz. FIFA'nın toplantısı sonrası ne yabancı ajanslar, ne de FIFA ve UEFA'nın resmi internet siteleri böyle bir geçiş süresinden bahsetmedi. Bunu herhalde bir tek Ulusoy'a veya akıl hocalarından birine açıklamışlar! Hatta Zen-Ruffinen, "Bu yönetmelik yürürlüğe girecek. İki yıl denedikten sonra belki üzerinde düzeltmeler yapabiliriz" demişti. Ulusoy'un sözlerini en büyük destekçisi Kulüpler Birliği'nin güçlü isimlerinin kimler olduğunu göz önüne alarak değerlendirin.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır