Mutfakta bol sıfırlı transferler
Onlar ne futbolcu, ne TV yıldızı, ne de büyük şirketlerin süper yöneticileri... Ancak yine de bol sıfırlı maaşlarla transfer üzerine transfer yapıyorlar. Çünkü onlar otel ve lokantaların dev mutfaklarında harikalar yaratan özel insanlar
Transfer denilince akla ilk gelen futbolcular, TV yıldızları ya da büyük şirket yöneticileri oluyor. Çünkü onların transfer olurken aldıkları uçuk ücretler gazetelerde uzun uzun yorumlanıyor. Oysa sessiz sedasız süper ücretlerle yer değiştiren bir meslek grubu daha var. Onlar çok göz önünde değiller ama, masaları doldurmak için kıyasıya rekabet içinde olan lüks otel ve VIP restoranların dev mutfaklarında harikalar yaratmayı çok iyi biliyorlar. Mutfakların çok iyi yetişmiş şefleri ve başaşçıları rakam vermeseler de dolar üzerinden bol sıfırlı ücretlerle adeta kapışılıyorlar.
İŞTE ÖRNEKLER!
"Yemek sihirbazı" olarak anılan Yahya Erdoğan, 38 yıllık meslek hayatında Yeşilköy Çınar Oteli'nden Grand Otel'e, Suadiye Oteli'nden, Grand Bayramoğlu Oteli'ne, Galatasaray Müzikholü'nden Aksaray Lunapark ve Bebek Aşiyan Gazinosu'na kadar birçok yerde çalışmış. Maça Oteli'nde 21 yıl şeflik yapan Erdoğan, şimdilerde kendini Türk mutfağının tanıtımına adamış.
İstanbul Çırağan Kempinsky'nin Fransız asıllı Şefi Fabrice Cannelle ise, 1 yıl önce New York'un VIP restoranlarından Russian Tea Room'dan transfer edilmiş. Cannelle'nin hedefi, Çırağan'ı dünyanın en iyi oteller listesinde ilk 10'a sokmak. Aradan geçen bir yıl içinde, Çırağan 22'inci sıraya yerleşmiş bile.
İstanbul Atatürk Havalimanı'nın başaşçısı Ali Rıza Özkan da, önce milletvekillerine, sonra Suudi Arabistan Kraliyet Ailesi'ne, en sonunda da Paris'in ünlü Le Cordon Blue'sundaki müşterilere yemek hazırladıktan sonra transfer edilmiş. Şimdi, havalimanının 28 ayrı satış noktasında, hergün ortalama 9-12 bin kişiye hizmet sunuyor.
ALİ RIZA ÖZKAN (Atatürk Havalimanı Başaşçısı)
Kraliyet Ailesi'nin Türk aşçıbaşısı
Meslek yaşamına ilk kez 1973 yılında, milletvekillerinin en çok uğradıkları mekanlardan birisi olan Ankara Bulvar Palas Oteli'inde başlayan Ali Rıza Özkan 1980 yılında 3 yıl Suudi Arabistan Kraliyet Ailesi'ne de hizmet vermiş. Daha sonra, dünyanın çeşitli yerlerinde Türk mutfağının tanıtımını yapmış. Avrupa Mutfakları konusundaki tecrübesinin iki yıl yaşadığı Paris'de Le Cordon Blue'den diploma alarak tamamlayan Özkan 1991 yılında Türkiye'ye dönmüş. Bilintur bünyesindeki çalışmalarının sonucu 2000 yılının ocak ayında Atatürk Havalimanı başaşçısı olan Ali Rıza Özkan, günün büyük bir bölümünü çalışarak geçiriyor. Tam 28 satış noktasını hergün defalarca denetleyen Özkan bu sürat temposuna bazen ancak scooter kullanarak yetişebiliyor.
YAHYA ERDOĞAN (Profesyonel Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı)
12 yaşındayken kepçe elindeydi
Henüz 12 yaşındayken, Heybeliada Kadınlar Sanatoryumu'unda aile mesleği aşçılığa başlayan Yahya Erdoğan, 1976 yılında Maçka Oteli'indeyken "şefliğe" terfi etmiş. "Eskiden, transfer ücreti yoktu. Çok sembolik rakkamlar konuşulurdu. Şimdi çıta yükseldi" diyor Erdoğan... Bu mesleğin bir tutku ve yaşam biçimi olduğunu söyleyen Şef Yahya Erdoğan, yemek teknikleri ve düzenlemeleri nedeniyle "Yemek Sihirbazı" olarak tanınıyor. Erdoğan, 1986'dan bu yana TÜTAV ile birlikte dünyayı dolaşarak Türk mutfağını tanıtıyor. 200'ün üzerinde özel yemek düzenlemesi olan Erdoğan, birçok profesyonel aşçı gibi evde yemek pişirmiyor. Erdoğan, bunun nedenini şöyle açıklıyor: "Biz, yemek yaparken zamana karşı yarışıyoruz ve doğal olarak daha fazla bulaşık çıkarıyoruz. Kullandığımız malzemelere de biraz bol kepçe yaklaşıyoruz. Bu nedenle evdekiler mutfağa girmemi istemiyor."
FABRICE CANNELLE (İstanbul Çırağan Kempinsky'nin Şefi)
Dünya mutfaklarını dolaşan Fransız
İstanbul Çırağan Kempinsky'nin Fransız asıllı Şefi Fabrice Cannelle, Türkiye'ye 1 yıl önce New York'un en çok tanınan VIP restorantlarından Russian Tea Room'dan gelmiş. Tam 40 yaşındaki şefin hedefi Çırağan'ı, dünyanın en iyi oteller listesinde ilk 10'a sokmak... Aldığı ücreti ise, özel yemek tarifleri kadar sıkı saklıyor. Fakat, alınan duyumlar ücretinin en az 5 sıfırlı dolar bazında olduğu. Hem maddi hem de manevi olarak tatmin olduğunu belirten Cannelle, bu transferi gerçekleştirmiş olmakla çok doğru bir karar verdiğine inanıyor. Kendi deyimiyle hem daha iyi para alıyor hem de daha az çalışıyor. Cannelle emekli olunca eşiyle San Fransisko'da küçük bir otel ve lokanta açmak istiyor.
Ali ÖZLÜER
|