kapat
08.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

IMF'den jest, Ecevit'ten sitem


IMF Başkanı Köhler, basın toplantısından hemen önce Başbakan Ecevit'e önerilerini sıraladığı uzlaşmacı bir mektup gönderdi
"Mektubun üslubu yumuşak" diyen Başbakan Ecevit, IMF yardımının koşullara bağlı olarak süreceğini belirtti

Ecevit, Köhler'in eleştirdiği yüksek faizin ise IMF'nin dayattığı dalgalı kur rejiminden kaynaklandığını vurguladı

IMF ile yaşanan gerginlik, dün sabah Başbakan Bülent Ecevit'in düzenlediği basın toplantısıyla farklı bir boyut kazandı. Toplantıdan kısa bir süre önce IMF Başkanı Hörst Köhler'den bir mektup alan Başbakan Bülent Ecevit, krize neden olan konular ve IMF'nin tereddütleri konusunda çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

IMF'yi ve Tütün Yasası'nı veto eden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i adeta yaylım ateşine tutan Ecevit, IMF'nin Sezer'i eleştirmesinin ise doğru olmadığını söyledi. IMF Başkanı'nın yazdığı mektubun, kendisiyle telefonda yaptığı açıklamaya oranla daha sıcak bir üslup içerdiğinin altını çizen Ecevit, "İlişkilerimizin kısa sürede normalleşeceğine inanıyorum" dedi.

IMF'YE SERT CEVAP
IMF'nin haksız iddialarının ve vaad edilen kredilerin ertelenmesinin, iç ve dış piyasalarda Türkiye'ye zarar verdiğini belirten Ecevit, Türkiye'nin IMF'in isteklerini yerine getirdiğini ancak IMF'in Türkiye'de "hukuk devleti bulunduğunu" gözardı ettiğini söyledi.

Ecevit, IMF'nin faizlerin yüksekliği ve borç yükünün ağırlığına yönelik eleştirilere ise sert çıktı. Ecevit, "Faizlerin yüksekliğinden en başta IMF'nin dayatmış olduğu, dalgalı kur sistemi sorumludur, çözümü de birlikte bulmamız gereklidir. IMF, borç yükümüzün ağırlığından yakınıyor. Doğrudur. Fakat zaten biz de bu borç yükünden kurtulmamıza yardımcı olması için, IMF ile ilişki kurduk" diye konuştu.

TEPKİLER HAKSIZ
Ecevit, IMF'nin sunduğu yasa önerilerinin, Hazine tarafından hazırlanan taslaklar doğrultusunda, gece-gündüz çalışılarak yasalaştığını söyledi. Telekom konusunda tartışmaların, demokratik süreç içerisinde uzlaşma ile sonuçlandığını, Bakan Derviş'in ABD'deki temaslarında, bu konudaki kuşku ve tepkilerin, haksız olduğunu aktardığını kaydetti.

ABD İLE GÖRÜŞME
Emlak Bankası ile ilgili yasanın, Meclis'ten geçerek, Cumhurbaşkanı tarafından onaylandığını, IMF'nin kamudaki işçi ücretlerinin aşırı olduğu iddialarının doğru olmadığını, hububat fiyatlarının aşırı değil, gerçekçi olduğunu belirten Ecevit, şunları söyledi:

ABD yönetiminden IMF için devreye girmesi konusunda yazılı ya da sözlü bir temennisi olupolmadığının sorulması üzerine de Ecevit şunları söyledi: "Yazılı değil fakat Sayın Dışişleri Bakanı Müsteşarımız Faruk Loğoğlu, ABD Büyükelçisi ile benim isteğim üzerine görüştü. Bizim görüşlerimizi kendisine anlattı. Sayın Büyükelçi de görüşlerimizi Washington'a ileteceğini söyledi."

Ecevit, teknokratlar hükümeti kurulacağı söylentilerini ise "İstikrarı bozmak isteyenlerin çıkardığı saçmalık" olarak niteledi.

Sayın Köhler, haksız iddiadan vazgeçmiyor
BaŞbakan Bülent Ecevit, IMF Başkanı Köhler'in mektubunu değerlendirirken, bazı noktalarda Türkiye'ye haksızlık yapıldığını ve Köhler'in bu konulardaki "haksız" iddialarından geri dönemediğini söyledi. Ecevit, 6 sayfalık mektubu Kemal Derviş ile değerlendireceklerini ifade etti. Ecevit sözlerine şöyle devam etti:

"Gerçekleştirdiğimiz yasama çalışmalarından, Sayın Köhler övgü ile söz ediyor. Ancak uygulamada bazı eksiklikler bulunduğunu, bence inandırıcı olmayan bir biçimde ortaya koyuyor. Ancak söylediğim gibi Sayın Köhler'in mektubu, genellikle ilişkilerimizi sıcak tutmak isteğini yansıtır niteliktedir. Köhler, IMF'nin parasal desteğinin sona erdirilmeyeceğini özellikle vurguluyor. Ancak bu desteğin devam edilmesi için, bazı koşulları yerine getirmesini yineliyor. Bu koşullardan biri, Telekom yönetimi ile ilgilidir. Fakat Köhler'in öne sürdüğü iddiaların, gerçek ile ilgisi yok. Buna rağmen Sayın Köhler, haksız iddiasından geri dönemiyor.

KISA SÜREDE DÜZELİR
Emlakbank sorunun çözüldüğünü kabul ediyor, ancak bu kez Fon kapsamındaki bankalar konusunda bazı endişelerde bulunuyor. Fakat ben her şeye rağmen, IMF ile ilişkilerimizin kısa sürede normalleşeceğine inanıyorum. Bu konuda biz elimizden geleni yapıyoruz. Sayın Köhler, Türkiye ile ilişkilerini sürdürmekte, IMF'nin kararlı olduğunu özellikle vurgulamaktadır."

IMF, Sezer'i eleştiremez
Kendisinin Sezer'i sert sözlerle eleştirmesine karşılık, IMF'in Sezer'i eleştirmeye hakkı olmadığını söyleyen Başbakan Bülent Ecevit, "Sayın Cumhurbaşkanı ile Anayasal kurallar içerisinde bizim tartışmalarımız olabilir fakat Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini herhalde başka ülkelerin kuruluşları eleştiremezler." Tütün Yasası için TBMM'nin yeniden toplanıp-toplanmayacağının sorulması üzerine Ecevit, "Eğer buna gerek olursa, bazı değişikliklerin yapılması gerektiğini düşünürsek, Sayın Cumhurbaşkanı'nın mektubu ışığında elbette TBMM'yi yeniden çağırırız" dedi.

Faiz, dalgalı kurun sonucu
Ecevit, faizlerin yükselmesinin, IMF'nin dayattığı dalgalı kurun sonucu olduğunu belirterek, "Sayın Köhler, faizlerin yüksekliğinden yakınmıştı. Oysa bundan en başta IMF'nin dayatmış olduğu dalgalı kur sistemi sorumludur. Çözümü de birlikte bulmamız gereklidir. IMF, borç yükümüzün ağırlığından yakınıyor. Doğrudur. Fakat zaten biz de bu borç yükünden kurtulmamıza yardımcı olması için IMF ile ilişki kurduk. IMF'nin bu gibi konularda, haksız iddiaları ve bize vaad edilen kredilerin ertelenmesi, iç ve dış piyasalarda Türkiye'ye zarar vermektedir" dedi.

Tütün Yasası Köşk'e aynen gider
Başbakan Ecevit, önceki gün Tütün Yasası'nı geri gönderen Cumhurbaşkanı Sezer'e de ince sitemlerde bulundu. Ecevit, Cumhurbaşkanı'nın kendisine sunulan her yasayı imzalamak zorunda olmadığını kaydederek, şöyle konuştu:

"Nitekim, dün (önceki gün) Tütün Yasası'nı geri çevirmiştir. Bu, Cumhurbaşkanı'nın hakkıdır. Geri yollanan yasada direnmek de, Bakanlar Kurulu'nun hakkıdır. Hükümet bu konuda da direnirse, Cumhurbaşkanı yasayı imzalamak zorundadır. Tütün Yasası da böyle bir işlem görecektir. TBMM gerek görürse, sayın Cumhurbaşkanı'nın önerileri doğrultusunda, konuyu yeniden görüşecektir veya gerek görmezse, yasada direnecektir.

Cumhurbaşkanı'nın Tütün Yasası'na itirazları bence, hukuksal değil, siyasal içeriklidir. Siyasal açıdan Tütün Yasası'nı belirlemek de Bakanlar Kurulu'nun görevidir. Sayın Cumhurbaşkanı, kendi siyasal anlayışına göre, yasaları geri çevirmeyi adet edinirse, partiler üstü bir parti konumuna gelmiş olur. Ancak bu konuyu tartışmak, IMF'nin değil, hükümetin, partilerin ve kamuoyunun işlevidir."


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır