kapat
08.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Satılık Rus askeri


Bazı Rus komutanlar askerlerini Çeçenlere satıp, savaş fırsatçılığıyla para kırıyor. Çeçenler de bu askerleri esir düşen arkadaşlarıyla takas ediyor
Rus askerleri ile Çeçenler arasında yaklaşık 2 yıldır süren savaşın bir kirli yüzü daha, iki Rus annenin oğullarını kurtarmak için giriştiği mücadelede ortaya çıktı. Amerika'nın saygın gazetesi The New York Times'ın geniş yer ayırdığı olay, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında yaşandı. Masha Chernikova ve Yelena Arefieva, Çeçenistan'da görevli oğullarının kaybolduğunu bildiren acılı birer telgraf aldı. Bunun üzerine her iki anne de asker oğullarını bulmak için yola çıktı. Başkent Moskova'da buluştular. Ardından çatışmaların merkezi Çeçenistan'ın başkenti Grozni'ye gittiler.

ASKERLERE 'VOTKA TUZAĞI'
Masha ve Yelena, Rus kontrol noktalarını tek tek gezdi. Ancak oğullarını ne gören ne de yerlerini bilen vardı. Her gün sokak sokak ellerinde oğullarının fotoğraflarıyla gezen anneler, sonunda Argun kasabasında Çeçenler'le Ruslar arasında arabuluculuk yapan bir kadınla tanıştılar. Burada bir paravanın arkasından görüştükleri bir kişi, "Oğullarınızı satın aldım. Ancak takas istiyorum" dedi. Oğulların akıbeti işte o an ortaya çıktı: Çeçenler, Denis ve Sacha'yı garnizon komutanlarına adam başı 4 bin dolar ödeyerek satın almışlardı. Komutanlar, iki genci gece geç saatte votka aldırma bahanesiyle markete göndermiş, Çeçenler de daha önce belirenen anlaşmalı noktada pusu kurarak iki askeri teslim almışlardı.

CESETLER BİLE SATILIK
Çeçenler, bu iki Rus gencine karşılık, esir düşen 2 Çeçen komutanı geri istiyordu. Ancak Rus yetkililer "Takas söz konusu olamaz" cevabını verdi. Ordudan yardım göremeyen anneler aylarca oğullarını kendileri geri almaya çalıştı. Bu sırada iki gencin daha Çeçenler'e satıldığı ortaya çıktı. Uzun uğraşılar sonucu satılan Rus askerlerden sadece biri serbest kaldı. Aileler, Rus komutanlar hakkında Moskova'ya şikayette bulunduysa da bir sonuç alamadılar.

Çeçenistan'da süren savaşta Rus askerler, para kazanmak için her türlü yola başvuruyor. Öldürülen Çeçenler'in cesetleri bile ailelerine 3 bin dolara kadar değişen fiyatlardan geri veriliyor. Çaresiz kalan birçok aile ölen evlatlarının cesedini alabilmek için evini ya da hayvanını satmak zorunda kalıyor. Şiddetli çatışmaların sürdüğü bölgede son 5 günde 27'si Rus, 4'ü Çeçen toplam 31 kişi hayatını kaybetti.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır