  
Konak
Yeni yapılmış bir kooperatif dairesinde belki çok fazla sorunla karşılaşılmaz ama eski ve görkemli bir konağın, zaman zaman elden geçirilmesi, onarılması şarttır.
Çünkü aradan geçen yıllar muhteşem konağın çatısında, su sisteminde, yer döşemelerinde tahribat yapmıştır. Konağın çağdaş teknolojik olanaklarla yenilenip restore edilmesi, eski görkemli günlerinin pırıltısına ve ihtişamına kavuşmasını sağlayacaktır.
Partiler de evler gibidir.
"Yeni Oluşum" diyerek üç beş arkadaşın biraraya gelip kurduğu bir parti ile, yetmiş seksen yıllık geçmişi olan parti aynı değildir.
Zaman, partileri ve partilileri değiştirir.
Aradan geçen onyıllar, partide gruplaşmalar, dostluklar ve düşmanlıklar yaratır.
Kemikleşmiş yapılar ortaya çıkar.
Ve restorasyon kaçınılmaz olur.
Ama her eski ve büyük konak gibi, köklü bir partinin restorasyonu da zor iştir.
Konağı (ve partiyi) ayakta tutan konstrüksiyonu zedelemeden, üslubunu bozmadan, tarihsel kimliğine zarar vermeden yenilemek epeyce ustalık ister.
Kendi haline bırakılsa çökecek olan yapıya el sürdüğünüz zaman ise binbir itirazla karşılaşırsınız.
***
Bugünlerde CHP konağı da bir yenilenme, bir restorasyon sürecinden geçiyor.
Elbette hassas ve zor bir iş bu.
Yenilenme konusunda, konak sahiplerinin ayrı düşünceleri ve eleştirileri olabilir.
Bütün bunların uygar bir ortamda oturup tartışılması gerekir.
Konak sahiplerinden bir bölümünün, restorasyon çalışmalarına kızıp evlerini terketmeleri ise en ağır sonuçtur.
Keşke gitmeseler ve itirazlarını içerde dile getirseler diye düşünür insan.
Çünkü korkarım ki, bir zamanlar eski konakta yaşamış olanları, yeni kooperatif daireleri mutlu etmeyecektir.
***
CHP içi polemiklere hiçbir zaman karışmadım; şimdi de karışmıyorum.
O grubun ya da bu grubun adamı olmak söz konusu değil.
Sadece Bilim Yönetim ve Kültür Platformu'nun bu köklü partiye birçok değerli isim kazandırdığının farkındayım.
Bugüne kadar siyasetten uzak durmuş, hatta bu ortamdan ürkmüş, korkmuş olan birçok değerli uzman, bütün birikimlerini siyasete aktarıyorlar.
Bunu bir zamanlar Willy Brandt Almanya'da başarmış ve siyasetten uzak aydın kadroları sosyal demokrat parti ile buluşturmuştu.
Platform bu işlevi görüyor.
Ve hiçbir zaman unutulmamalı ki, bu platforma en çok emek veren, işini gücünü bırakıp gece gündüz demeden bu kadroları derleyen kişi, araştırmacı Bülent Tanla'dır.
Kamuoyu çok yakın bir dönemde bu zenginliği ve bu katkıyı farkedecektir sanıyorum.
|