Devlet Ağa arazilerini satışa koydu
Her alanda küçültülmeye yönelen devletin tam anlamıyla toprak ağası ve tapu zengini olduğu ortaya çıktı.
Türkiye yüzölçümünün yüzde 54'ünden fazlası devletin hüküm ve tasarrufunda. Bu alanın 200 bin kilometrekaresi ekonomik olarak kullanılabilir nitelikte ancak üçte biri devlet adına tescilli. Yine de devletin 1 milyonun üstünde çeşitli türde tapusu var. Maliye Bakanı Sümer Oral, kamu taşınmazlarının ekonomiye kazandırılması, işgalden kurtarılması, sağlıklı kentleşmenin zemini olarak kullanılması için son yasal düzenlemenin önemli bir fırsat yaratacağını belirtti ve şunları söyledi: "Bu yasayı iyi kullanacağız. Yetki, ağırlıklı olarak bizde olacak. Bu uygulama ile ihmal edilemeyecek bir kaynak gelebilir. Yerel yönetimlerle işbirliği yapılarak, yasadışı durumlara son verilmesi, vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi, gayrimenkul yatırım ortaklığı gibi projelere, hasılat payı ile tahsisat yapılması Hazine'ye önemli bir kaynak akışı sağlayabilir."
Devletin halen tapulu 38 bin binası, 164 bin parça arazisi, 797 bin parça arsası, 54 bin bağ bahçesi, 10 bin merası, 35 bin orman alanı, 130 gölü, 894 havaalanı, 20 bin adet de diğer taşınmaz varlığı bulunuyor.
YASA NE GETİRDİ?
Milli Emlak Genel Müdürü Halit Demir, devletin çok geniş alanları elinde bulundurması durumunda, buralara hakim olmanın daha da güçleştiğine işaret ederek son yasa ile sağlanan kolaylıkları ise şöyle özetledi:
* Hazine taşınmaz malı satın alanlar 5 yıl süreyle Emlak Vergisi ödemeyecekler.
* Hazine arazilerinin satışında KDV alınmayacak.
* Araziler 2 yıla kadar vadeli satılabilecek.
* Şehir içinde 80 metrekareye, şehir dışında bin metrekareye kadar olan alanlarda arazi eğer devletle vatandaş arasında hisseli ise, devlet kendi payını ilgili vatandaşa pazarlık usulü ile satabilecek.
* Köy alanları içinde yerleşim amacıyla kullanılan yerlerden 5 bin metrekareye kadar olan bölümler rayiç bedelle köylülere satılabilecek.
* Orman alanı dışına çıkarılmış arazilerle, işgal altındaki hazine arazileri imar ve kadastro işlemlerinden sonra önce devlet adına tescil ettirilecek ardından ilgili belediye üzerinden ya da doğrudan şahıslara rayiç bedelle satılabilecek.
* Bakanlar Kurulu'nca belirlenen araziler, gayrimenkul satış vaadi veya hasılat paylaşım esasına göre, gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketlerine devredilebilecek.
* Satışlardan ilçe belediyelerine yüzde 10, büyük şehirler belediyelerine yüzde 5 pay verilecek. Bu tutarlar Bakanlar Kurulu tarafından bir katına kadar arttırılabilecek ya da sıfıra indirilebilecek.
* Hazine arazisinin imar planını yapan ve satış gelirlerinden pay verilen belediyeler, bu tutarın en az yarısını imar ve altyapı işleri için kullanacaklar.
Okan MÜDERRİSOĞLU
|