kapat
02.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.iku.edu.tr
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Gerbil'in fendi Naziler'i yendi


İngiltere'den 50 yıl sonra ilginç itiraf: II. Dünya Savaşı'nda İstanbul'da yakaladığımız Alman ajanlarının Pera Palas Oteli'ndeki sorgularında gerbil adlı çöl farelerini kullandık. Kokuya hassas olan bu fareler, ajanın yalan söyleyip söylemediğini anlardı
İngiltere 50 yıl öncesine ait devlet arşivleri üzerindeki yayın yasağını kaldırınca, II. Dünya Savaşı'yla ilgili çok ilginç bir gerçek ortaya çıktı. İstihbarat birimi MI5'in Başkanı Sir Stephen Lander'e göre, II. Dünya Savaşı ve sonrasında MI5 ve diğer istihbarat örgütü MI6 gerbil adı verilen çöl farelerini ajan kadrosuna aldı ve bu fareleri "Alman ajanlarını sorgulamaları" için İstanbul'a kafeslerle getirdi. Gizli Ajan adlı kitabın yazarı David Stafford'un da kabul ettiği "fare operasyonu" şöyle gerçekleşti: Fareler, 1940-45 yılları arasında İstanbul'da bulunan Özel Operasyonlar Dairesi'nin (Special Operations Executive) emrinde kadrolu ajan statüsünde işe başladı. Londra'da üretilen yüzlerce gerbil, kafeslerle "hayvan ticareti" adı altında İstanbul'a getirildi. İngilizler yakaladıkları Alman ajanlarını, Beyoğlu'ndaki Pera Palas Oteli'nde sorguluyordu.

Ajan yalan söylerse fare bağırıyordu!
Soğukkanlı Nazi ajanları, terlemeden, kalp atışı hızlanmadan, suçluluk duymadan çok rahat yalan söyleyebiliyordu. Ancak en kıdemli Nazi ajanları dahi gerbilleri kandıramadı. Çünkü gerbiller, yalan söylendiğinde vücutta ister istemez yükselen adrenalin hormonunu ter haline dönüşmeden hissedebiliyor... İngilizler gerbilleri Alman ajanlarının oturduğu sandalyenin karşısındaki sandalyenin üzerine yerleştiriliyordu. Sorgu sırasında ajanı "inceleyen" fare, "ters bir koku" aldığında ses çıkartıyordu. İngilizler de Alman ajanının yalan söylediğini anlıyordu. 1981 yılında "kemer sıkma" politikası nedeniyle çöl fareleri "işten çıkartıldı" ve bütün ajanlar Londra Hayvanat Bahçesi'ne gönderildi.

Mossad da aylarca bu fareleri kullandı
70'li yıllarda Kanada istihbarat örgütleriyle İsrail Gizli Servisi Mossad da gerbilleri ajan kadrosuna aldı. Mossad 1970 yılında 100 çöl faresini Tel Aviv Havaalanı'nda görevlendirdi. Bu fareler 6 ay boyunca Filistin lideri Yaser Arafat'a bağlı El Fetih örgütü militanlarının olası saldırılarına karşı havaalanında arama yaptı. Ancak Mossad ajanları, heyecanlanan kadın yolcuları teröristlerden ayıramamaya başlayınca havaalanında paniğe neden oldu. Mossad da bu farelerden vazgeçti.


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.