Devlet-tarikat el ele
Askerlerin MGK'ya sunduğu raporda, tarikat ve mezheplerin önde gelen isimleriyle diyalog kurulduğu ve bu grupların devletin yanında yer almaları konusunda başarı sağlandığı bildirildi
Milli Güvenlik Kurulu, dün irticai faaliyetler, OHAL ve ekonomik kriz ile krizin sosyal yansımalarını değerlendirdi. Toplantıda, kurulun asker kanadı, yurt genelinde irticai faaliyetlerle mücadele sonuçları ile ekonomik krizin sosyal patlamalara yol açabileceği uyarısını içeren iki ayrı rapor sundu.
İrticayla mücadele raporunda, daha etkin bir mücadele için şu tedbirlerin alınması istendi: "Mücadelenin kurumsallaşması ve sürekliliğin sağlanması amacıyla Başbakanlık Uygulamayı Takip ve Koordinasyon Kurulu'na etkinlik kazandırılmalıdır. Mücadelede kararlı olunduğu kamuoyuna gösterilmelidir. Konjonktürel şartlardan etkilenmemeli, bu mücadelede yer alan kamu görevlilerine sahip çıkılmalıdır."
Raporda, irtica ile mücadele kapsamında tarikat ve mezheplerin önde gelenleri ile ilişkiye geçildiği ve bu kişilerin büyük oranda devlete kazandırıldığı kaydedildi. Raporda, şu ifadelere yer verildi:
"Tarikat ve mezheplerin önde gelenleri ile kurulan diyaloglar ve bu çerçevede sürdürülen çalışmalar sonucu bu grupların devlet ve hukuk sisteminin içerisine çekilmesi ve devletin yanında yer almaları noktalarında önemli mesafeler alındı."
NELER YAPILDI?
Raporda, irtica ile mücadele kapsamında yaptıkları ise şöyle sıralandı:
- Rejim aleyhtarı irticai faaliyetlere karşı alınacak tedbirler çerçevesinde TBMM ilgili komisyon ve Genel Kurul'da beklemekte olan yasa taslaklarının çıkarılmasına öncelik sağlamak üzere bir yetki kanunu çıkarıldı.
- Türkiye Cumhuriyeti aleyhine yapılan ve yabancı ülke rejimlerinin ihracına yönelik yayın faaliyetlerinin izlenmesi hususunda yeni bir genelge yayınlandı.
- Bankalar Kanunu'nda yapılan yeni düzenleme ile özel finans kurumlarının teşkil edecekleri birlik bünyesinde oluşturacakları fon ile topladıkları mevduata güvence getirmeleri sağlandı.
- Cumhuriyet'in Anayasa'da belirtilen temel niteliklerinin korunması amacıyla başsavcılıklarının kanunlarda öngörülen yetkilerini tereddüt etmeksizin kullanmaları hususunda dikkatleri çekildi.
- 1998-28 Şubat 2001 tarihleri arasında, laikliğe aykırı tutum ve davranışları olan toplam 309 belediye başkanından 277'si hakkında işlem yapıldı.
1069 TESİS DİYANET'E GEÇTİ
- Laik Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelik yıkıcı, bölücü ve irticai faalliyette bulunan özel ve tüzel kişiler tarafından açılan yurt ve okullara denetimler sıklaştırıldı. 31 Mayıs 2001 tarihi ile mevcut 2 bin 228 mevcut yurt en az 3 kez denetlendi.
- İlköğretim müfettişleri Kuran kursu denetlemesinde görevlendirildi.
- 1999-2000 öğretim yılında imam hatip liselerinde toplam 476 bin 69 olan öğrenci sayısı yüzde 42 oranında azaldı.
- Diyanet'e devredilmesi gereken 811'i cami, 360'ı mescit olmak üzere toplam bin 171 dini tesisin bin 69'unun devir işlemleri tamamlandı.
- Devlet bürokrasisinde kıyafete ilişkin yönetmeliğe aykırı davranan kamu görevlileri ile kıyafetle ilgili yasalara aykırı hareket eden vatandaşlar hakkındaki işlemler izlenmeye devam edildi.
Toplantıda ele alınan bir başka önemli konu ise, ekonomik krizin sosyal patlamaya neden olabileceğini ortaya koyan rapor oldu.
Güvenlik kuvvetlerince hazırlanan raporda, son ekonomik kriz ile özellikle dar gelirli kesimlerin geçim zorluğu çektiği belirtilerek, "sosyal patlama yaşanabilir" uyarısında bulunuldu.
SOSYAL PATLAMA ENDİŞESİ
Raporda, hükümetten bu konuda tedbir alınması istendi. Sosyal patlamalara karşı alınması gereken önlemler iki başlık altında değerlendirildi. Buna göre güvenlik birimlerinin bu tür olaylara karşı önceden hazırlıklı olması, hükümetin de dar gelirli kesimleri rahatlatacak ekonomik ve sosyal önlemler üzerinde çalışması öngörülüyor.
ANAYASA PAKETİ UYARISI
MGK'da Ecevit, kurul üyelerine anayasa paketi değişikliği ile ilgili bilgi verdi. Kurul'un asker üyelerinin "Biraz daha incelense iyi olur" sözleri üzerine Ecevit'in "Zaten biz de öyle yapıyoruz. Değişikliği Eylül ayına bıraktık" dediği öğrenildi.
Hale KÖŞÜŞ
|