|
|
|
Bank Ekspres Tekfen'in
Tekfen Holding Bank Ekspres'i 10 milyara devraldı. Holding, bankayı 13 trilyon özkaynağa sahip Tekfenbank'la birleştirecek ve yılsonuna kadar 7 trilyon lira kaynak ekleyecek
Fon'daki ilk hasta banka taburcu oldu. Bank Ekspres, Tekfen Holding'e devredildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Bank Ekspres'teki yüzde 99.46 hissesinin, 30 Haziran 2001 tarihi itibarıyla mutabık kalınacak bazı aktif ve pasif kalemlerini içeren bilanço değeri üzerinden devredilmesine karar verdi.
Yapılan anlaşmaya göre Bank Ekspres'in ticari kredi, bireysel kredi, bono portföyleri ve iştirakleri devredilecek. Geçmiş yıl zararları ve takipteki alacaklar bu bilançodan ayıklanacak. BDDK'dan yapılan açıklamaya göre, dışarda kalan bilanço kalemleri de defter değeri üzerinden 30 Haziran 2001 tarihi itibarıyla Etibank'a devredilecek. Tekfenbank Genel Müdürü Mehmet Erten devir işleminin 10 milyar gibi sembolik bir değerle yapılacağını belirtti.
BİRLEŞME YAKINDA
Bundan sonraki adım ise iki bankanın birleştirilmesi olacak. Gerekli izin için hemen başvuruda bulunacaklarını söyleyen Mehmet Erten, birleşmeyi 3 ile 6 ay içinde tamamlamayı hedeflediklerini ve yeni bankanın faaliyetini, büyük olasılıkla Tekfenbank ismiyle devam ettireceğini belirtti. Anlaşma koşullarına göre bu aşamada Tekfenbank'tan ilave bir sermaye koyması beklenmeyecek. Ancak yeni bankanın elde edeceği tüm dağıtılabilir kâr sermayeye dahil edilecek ve 31 Aralık 2001'de asgari özkaynak 20 trilyon liraya ulaşacak. Böylece tek şubeli bir yatırım bankası olan Tekfenbank, 27 şubeli bir mevduat bankasına dönüşecek.
ÖZKAYNAK KOYACAK
Tekfenbank'ın özkaynak tutarı yaklaşık 13 trilyon lira seviyesinde bulunuyor. Bu durumda yılsonuna kadar bankaya 7 trilyon ilave özkaynak girişi sağlanacak. Devir tarihinde bankada Fon'un 141 trilyon lira mevduatı olacak. Bu tutara piyasa faizi işletilecek. Banka, anapara ve faizini 3 taksit halinde 1 Temmuz 2004 tarihine kadar Fon'a geri ödeyecek. Devir bilançosunda görülen nakdi ve gayrinakdi krediler, satışı izleyen bir yıl boyunca Fon'un garantisi altında kalacak.
PERSONEL KALIYOR
Bu aşamada şube kapama, personel eksiltme gibi bir kararlarının bulunmadığını, mümkün olduğunca mevcut kadroları koruyarak faaliyete devam edeceklerini söyleyen Mehmet Erten, "Tekfenbank'ın kadrosu 49 kişiden oluşuyor. Dolayısıyla Bank Ekspres'in kadrosuna ihtiyacımız var" dedi.
Bu arada iştiraklerden Ekspres İç ve Dış Danışmanlık, Ekspres Finansal Kiralama ve Ekspres Factoring'deki banka hisseleri, Bank Ekspres nezdinde olacak. Devir tarihinden önce bankanın taraf olduğu tüm davalar ile devir tarihinden önceki dönem ile ilgili olarak, bilahare açılabilecek davaların sonuçlarından TMSF sorumlu olacak.
İlk önemli adım atıldı
Tekfenbank Genel Müdürü Mehmet Erten, ilk 12 ayı bir geçiş dönemi olarak gördüklerini söyledi. Bank Ekspres'le Tekfenbank arasında bir sinerji yaratılacağını belirten Erten hedefleri ve amaçları hakkında şöyle konuştu:
"Tekfen Grubu olarak önümüzdeki kısa dönemde bankacılık sektöründe ciddi bir değişim yaşanacağını düşünüyoruz. Bu dönemde bankacılığa girmenin artı değeri olacağına inanıyoruz. Bu bakımdan Fon'daki bankaya talip olduk. Tekfenbank olarak 12 yıldır yatırım bankacılığı yapıyoruz. Bank Ekspres'le birlikte ticari ve bireysel müşteri portföyü de bünyeye katılacak."
Bugün için bir büyüme stratejileri olmadığını belirten Erten, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Önümüzdeki 12 ayı bir geçiş stratejisi olarak görüyoruz. O tarihte bankanın misyonu oturmuş olacak. İlk etapta amacımız ticari bankacılıkta ilerlemek. Daha sonra yeni stratejileri de adapte edeceğiz."
Bu gelişmenin çok önemli bir adım olduğunun da altını çizen Erten, şöyle devam etti:
"Fon'daki bir bankanın satılabilmesi, ekonomideki bütün oyuncuların aktiviteye geçmesi açısından önemli. Fon'un bu bankalara el koyarken misyonu ekonomiye kazandırmaktı. Bunun ilk örneği yaşanıyor. Önemli bir başlangıç oldu. Tekfen Grubu'nun böyle bir dönemde böyle bir kararı vererek sektördeki yatırımları bir miktar daha genişletme kararı, bizim için de iyi bir moral oluşturdu."
Ekonomiye kazandırıldı
BDDK bankacılık reformu için bir süre önce başlatılan çalışmaların ilk mevyesini aldı. BDDK'dan yapılan açıklamada Bank Ekspres'in ekonomiye kazandırılmasının çok önemli bir adım olduğu belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:
"Bank Ekspres'le Fon bünyesindeki bankaların satışına başlanılması, bu bankaların mali sistemde istikrarsızlık unsuru olmaktan çıkarılması ve konunun sosyal boyutu da dikkate alınarak ekonomiye yeniden kazandırılması anlamında önemli bir adım."
Açıklamada, bankanın devredilmesine neden olarak, "Fon'daki bankaların mali sistemin istikrarı üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilmesi, kamu maliyesine getirdiği yükün azaltılması" gösterildi.
1998 yılında Fon'a geçti
1992 yılında kurulan Bank Ekspres, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na Türkbank'tan sonra alınan ikinci bankaydı. Banka 12 Kasım 1998 tarihinde sahibi olan Korkmaz Yiğit'ten Fon'a geçti.
2000 yılı sonu itibariyle 311 trilyon 289 milyarlık aktif büyüklüğe sahip bulunuyor. 26 şubesi, yurtdışı 2 mali iştiraki ve 629 personeli bulunan Bank Ekspres'in 1999 yılında 32 trilyon 289 milyar lira olan zararı, geçen yılsonu itibariyle 78.9 trilyona çıkmıştı.
5 GRUP İLGİLENMİŞTİ
BDDK tarafından satışa çıkarılan bankaya 26 Ocak'ta Finansbank, Koç Holding, Standard Bank, Tekfen Holding ve Kazkommertzbank'tan ilgi gelmişti.
Ocak ayında dönemin Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal, Bank Ekspres'in birikmiş zararı 118 trilyon 712 milyar lira, grup riskinin de 108 trilyon olarak hesaplandığını açıklamıştı. Bankanın kredilerinin çoğununun da "hakim sermayedar gruba dair firmalara" kullandırdığı belirlenmişti.
İstanbul DGM Cumhuriyet Savcıları Ahmet Ayvaz ve Ercan Cengiz'in hazırladığı Bank Ekspres iddianamesinde, bankanın 108 trilyon lira zarara uğratıldığı ileri sürülmüş ve bu amaçla şoför, şantiye bekçisi, temizlikçi gibi kişilere kurdurulan paravan şirketlere, bankanın eski sahibi Korkmaz Yiğit'e aktarılmak üzere usülsüz krediler kullandırıldığı ileri sürülmüştü.
Tekfen Holding, Feyyaz Berker, Nihat Gökyiğit ve Necati Akçağlılar ortaklığıyla kuruldu. Holding'in inşaat, mühendislik, gübre, ampul, dış ticaret, nakliyat, tarım, bankacılık gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketleri bulunuyor.
Rakamlarla Bank Ekspres
(Mart 2001, trilyon) |
Aktif | 363 |
Krediler | 103 |
Mevduat | 497 |
Özkaynak | -172 |
Sermaye | 30 |
Dönem zararı | -53 |
Şube sayısı | 26 |
|
|
|
|