kapat
29.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.itsakiss.com
 

Krize Özkan formülü


Ankara'yı sarsan ve iki güne mal olan Telekom krizi, MHP ve Derviş arasında karşılıklı restleşmelerin ardından Hüsamettin Özkan'ın devreye girmesiyle çözüldü
Telekom Yönetim Kurulu'na atanacak isimler konusunda ortaya çıkan kriz, koalisyon krizine dönüşmeye ramak kala Başbakan Bülent Ecevit'in ağırlığını koyması ile aşılabildi. Ecevit'in MHP'yi "hükümeti ve koalisyondaki uyumu bozmak isteyenlerin oyununa düşmemeleri" konusunda uyarması üzerine, MHP lideri Devlet Bahçeli de "Bu sözler elimizi kolumuzu bağladı. Sorunu çözmeliyiz" dedi.

Mayıs ayından bu yana 4 kez ertelenen Telekom Genel Kurulu, son olarak Başkent'te iki gün süren yeni bir kriz yaşanmasına neden oldu. Önceki gün toplanan Genel Kurul, anlaşma sağlanamayınca dün sabah saat 08.30'a ertelenince, uzlaşma çabaları dün akşam saatlerine kadar Başbakanlık'ta hareketli saatler yaşandı.

MHP DİRETİNCE DERVİŞ DE RESTİ ÇEKTİ
MHP oy çoğunluğunun Ulaştırma Bakanlığı'nda kalmasını sağlayacak 5+2 formülünde ısrar etti ve Derviş'in önerdiği özel şirketlerle bağlantılı kişilerin yönetime girmesine itirazını sürdürdü. Buna karşılık Derviş de yönetimi belirleme yetkisinin kendisinde olduğunu belirterek "partiye bağlı" isimlerin yönetime girmesine karşı çıktığı için kriz aşılamadı. 13 gün sürecek dış gezisini iptal eden Derviş, yurtdışından gelen büyük oğlu Erdal ile birlikte Tenis Kulübü'nde akşam yemeği yedikten sonra, gazetecilere "Atama yetkisi bizdedir, ona göre hareket edeceğiz" diyerek resti çekti.

DERVİŞ: PARTİYE BAĞLILIK KRİTER DEĞİL
Bu sözler, önceki gece kulislere yayıldı ve gerginlik tırmandı. Bahçeli, Ulaştırma Bakanı Öksüz ile birlikte, MHP Genel Merkezi'nde geç saatlere kadar değerlendirme yaptı ve "tavrın sürdürülmesi" kararı aldı. Görüşmenin bir bölümüne, Öksüz'ün görevde kalmasını istediği Telekom Genel Müdürü Alptürk ile Ulaştırma bürokratları da katıldı. Krizin, dün sabah saat 08.30'da toplanacak Telekom Genel Kurulu öncesinde çözülmesi için Başbakanlık'ta trafik erken başladı. Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, saat 7.30'da Öksüz ve Derviş'le görüşmek üzere Başbakanlık binasına geldi. Derviş de, Başbakanlığa gitmek üzere evinden çıkarken, gazetecilere soru sormalarına fırsat vermeden şu açıklamayı yaptı: "Ekonomiyi partiye bağlılık kriteriyle yönetmeye kalkarsak işimiz çok zor. Ekonomi yönetimine etkili, bilgili, saygın, tecrübeli ve bu işi yapabilecek en iyilerini getirmemiz lazım. Bunlar bir partinin yakını olsun. Ona diyecek bir şeyimiz yok, ama saygın, deneyimli ve iş yapabilecek kişiler olsun."

ÖKSÜZ: BENİM ADAYIM SERSERİ Mİ?
Özkan, önce Öksüz'le, sonra Derviş'le görüştü. Derviş, 45 dakika sonra Başbakanlık'tan ayrılırken, Özkan, Öksüz'le ikinci kez buluştu. Ve Öksüz ikibuçuk saat sonra Başbakanlık'tan ayrılırken, gazetecilere "Ben, mertliği hiç bozdum mu? Yiğitlikten geri kaldım mı? Ben attığım imzayı yalamam. Ben yapacağımı yaptım, Allah için yaptım. Benden bu kadar" dedi. Öksüz, gazetecilerin "Borsa düşüyor" sözleri üzerine ise, şöyle konuştu: "Borsanın neden düştüğünü, bu oyunların nasıl oynandığını, siz benden daha iyi bilirsiniz. Bir tek kusur bulanın alnını karışlarım. Helal olsun der, gider elini öperim. Bu kadar mertçe, yiğitçe, açıkça söylüyorum. IMF prensipler üzerine, kaideler üzerine kurulan ciddi bir müessessedir. Biz onunla ne yapacağımızı biliriz. IMF başka bir konudur. Üzerinde yorum yapılan şeyler başka konudur."

Öksüz, Telekom Yönetim Kurulu'na kendi önerdiği isimlerin profesyonel olmadığı yönündeki eleştiriler için de "Herhalde oraya serseri koyacak değilim. Kimsenin münakaşa edemeyeceği kadar kaliteli adamlar teklif ettim. Devlet bürokrasisini ve bürokratı partizanlıkla suçlamak, çok yanlış birşeydir. O zaman her bakanın yanında çalıştığı adamı, siyasi temayül ile suçlamak gerekir. Bu ideolojiktir, çirkef atmak demektir. Ayıp değil mi?" dedi.

ECEVİT AĞIRLIĞINI MHP'DEN YANA KOYDU
Tarafların direnmeleri nedeniyle sorun iyice kitlenirken Başbakan Bülent Ecevit'in grupta yaptığı konuşma uzlaşmaya yönelik en önemli adımı oluşturdu. Toplantıya girerken "Sayın Özkan, inşallah çözecek" diyen Ecevit, grupta yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Duyarlı bir konuya değinmek istiyorum. Telekom konusu, gereksiz bir sorun olarak Türkiye'nin gündemini işgal edinceye kadar hükümet, uyum içinde çalışıyordu. Bu uyumun sürmesi yaşamsal önem taşıyor. Üç koalisyon ortağı arasındaki uyum sürüyor. Doruk toplantılarında tam bir uyum sağlanıyor. Fakat bu uyumu sarsmak ve hükümeti bozmak için uğraşanlar var. Bunlar, özellikle MHP'yi usandırmaya çalışıyorlar. MHP'nin bu oyuna gelmeyeceğini umuyorum. Sayın Bahçeli de bu konuda gereken özen gösteriyor. Kendisine teşekkür ediyorum."

Ecevit'in bu çıkışı Derviş'e yönelik sert bir uyarı olarak yorumlandı. Ancak Ecevit daha sonra kendisine yöneltilen ısrarlı sorular üzerine hükümeti bozmak ve MHP'yi usandırmak isteyenler sözüyle Derviş'i kastetmediğini söyledi.

BAHÇELİ: DERVİŞ GİDER, HÜKÜMET KALIR
Ecevit'in uyarısı üzerine Başbakan Yardımcısı Özkan yeniden devreye girdi. Ecevit'i TV'den izleyen Bahçeli de "Başbakan bu sözleriyle elimizi kolumuzu bağladı" dedi ve protokol gereği 7 üyeden 5'ini Ulaştırma Bakanlığı'nın belirlemesi gerektiği halde, sorunun çözümü için 5 üyeden 1'ini belirleme hakkını Ecevit'e bıraktı. Bu gelişme üzerine Özkan, Derviş'e başka seçenek olmadığını bildirdi. Derviş 5+2 yerine, 4+2+1 formülüne razı olmak zorunda kaldı. Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, saat 16.45'te krizin çözüldüğünü duyurdu.

KRİZ NEDEN ÇIKTI?
Telekom Kanunu'nda yapılan değişiklik, yönetimi belirleme yetkisini Ulaştırma Bakanı'ndan alarak Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanı'na verdi. Ancak koalisyon protokolü, MHP'ye bırakılan bir kuruluşa isim önerilirken, dengelerin gözetilmesini vurguluyordu. Bu nedenle Derviş, kendi yetkisindeki atama için Öksüz'le uzlaşmak zorunda kaldı. Öte yandan Derviş, IMF anlaşmasına, Telekom'un daha profesyonel bir yönetimle özelleştirmeye hazırlanması yönünde taahhütte bulundu. Bu taahhüt, ikinci dilim IMF kredisinin de ön şartı oldu.

İLK KEZ ZİRVESİZ ÇÖZÜLDÜ
Koalisyonda yaşanan bir krize ilk kez liderler zirvesi toplanmadan çözüm bulundu. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Derviş'le zirve toplantısına katılmama kararı nedeniyle, sorunu Hüsamettin Özkan çözdü. Başbakan Bülent Ecevit, dün sabah "İnşallah Sayın Özkan sorunu çözecek" dedi ve sorunun çözülmesinden sonra "Hayırlı olsun iyi bir sonuç oldu" açıklaması yaptı. Ecevit, kriz nedeniyle Devlet Bakanı Kemal Derviş'in istifasının gündeme gelmediğini belirtirken, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan da gazetecilerin soruları üzerine "4 + 3 + 1 gibi skorlar yok" dedi.

4 + 3+ 1 formülüyle çoğunluk Öksüz'de
Derviş'in önerdiği ve Ecevit'in atadığı Özdemir'in yönetim kurulu başkanı olması, MHP'nin atadığı Alptürk'ün genel müdürlüğü sürdürmesi bekleniyor

MHP, 5 üyeden 4'ünü belirlemeyi kabul ederek 1 üyeyi belirleme hakkını Ecevit'e bıraktı. Telekom Yönetim Kurulu'ndaki 7 üyeden 4'ü MHP kanadının önerdiği isimlerden oluştu. Devlet Bakanı Derviş'in belirlediği iki üyeliğe ise asker kökenli isimler getirildi. Derviş'in listesinde düşündüğü isimlerden Tanju Argun ile Faruk Eczacıbaşı ve ANAP Lideri Yılmaz'ın önerdiği bildirilen Savaş Ünsal yönetime giremedi.

Saat 17.00'de Hazine Binası'nda başlayan Telekom Olağanüstü Genel Kurulu'nda üzerinde uzlaşmaya varılan liste onaylandı. Öksüz'ün yönetimde olmasını ısrarlı istediği ancak Derviş'in karşı çıkması nedeniyle son anda vazgeçtiği Vedat Karaaslan'ın ise Telekom bünyesindeki Aycell'in başına getirilmesinin planlandığı öğrenildi. Telekom Genel Kurulu'nda Denetleme Kurulu üyeliklerine de Hamdi Aşçılı, İbrahim Sarıkoç, Salih Yılmaz getirildi. Telekom Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Özdemir'in getirileceği, Genel Müdürlüğe ise Alptürk'ün devam edeceği öğrenildi. Yeni yönetim kurulu yapısı, "Öksüz'ün istediği oldu", "Derviş'e rağmen yapılan liste" yorumlarına yolaçtı. Yeni yönetime, mevcut yönetim kurulundan sadece Genel Müdür Alptürk, MHP kontenjanından girdi.

MHP KONTENJANI
İBRAHİM HAKKI ALPTÜRK: (Mevcut Genel Müdür) 1980'den itibaren PTT ve Türk Telekom A.Ş'de çeşitli kademelerde görev aldı. 14 Nisan 2001'den bu yana Türk Telekom A.Ş Genel Müdürü olarak görev yapıyor.

DOÇ.DR. EMİN MURAT ESİN: Gebze İleri teknoloji Enstitüsü Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi. İnsan-bilgisayar etkileşimi, benzetim ve kontrol yazılım teknikleri konularında çalışmaları bulunuyor.

ERCÜMENT ÖZÇELİK: Makine Mühendisi. Lisans ve Lisansüstü öğrenimini ABD'de Purdae Üniversitesi'nde tamamladı. Elektronik alanında yüksek lisans derecesi var. Devlet Planlama Teşkilatı'ndan emekli oldu. Elektronik ve bilgisayar alanında özel sektörde çalıştı. Halen DPT'de müşavir olarak çalışıyor.

DOÇ. DR. MURAT SEZGİNER: 1986 Ankara Hukuk Fakültesi mezunu. 1986-2000 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2000 yılından beri Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda Birinci Hukuk Müşavirliği görevini sürdürüyor.

ECEVİT'İN KONTENJANI
NİHAT ÖZDEMİR: 1972 yılında OYAK Genel Müdürlüğü'nde müfettiş yardımcısı olarak göreve başladı, 1988-2000 yıllarında da OYAK Genel Müdürlüğü yaptı.

DERVİŞ'İN KONTENJANI
DEVRİM ÇORBACIOĞLU: ASELSAN Yönetim Kurulu üyesi. Ege Deniz Bölge Komutanlığı yaptı. Tuğamirallikten emekli oldu. Daha önce de OYAK'da yönetim kurulu üyeliğinde bulundu.

ZİYA ÖZTOPRAK: ASELSAN'da askeri danışman olarak görev yapıyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nda Bilgi Sistemleri Daire Başkanlığı da dahil olmak üzere, elektronik ve bilgi sistemleri alanlarında üst düzey görevlerde bulundu.

Okan MÜDERRİSOĞLU Nevin BİLGİN

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır