kapat
29.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Sabancı, enerjide iddiasını büyüttü


Sabancı Holding, EnerjiSa Enerji Üretim'in inşa ettiği 3 yeni otoprodüktör santrali için Alman Yatırım Bankası Kreditanstalt Für Wiederaufbau (KFW)'dan 167 milyon Euro tutarında kredi aldı.
Alıcı kredisi ve ticari kredi olarak KFW'dan temin edilen 167 milyon Euro tutarındaki kredinin dış garantörleri Hollanda-NCM, Alman-Hermes ve Fransa-Coface oldu. İç garantörlüğü ise Akbank ve İş Bankası üstlendi. Uzun vadeli kredinin süresi, iki yılı geri ödemesiz alıcı kredisi için toplam 9.5 yıl, ticari kredi için de 7 yıl olarak açıklandı.

2002'DE HAZIR
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı ve CEO'su Hazım Kantarcı'nın da hazır bulunduğu Sabancı Center'daki törende, KFW Birinci Başkan Yardımcısı Norbert Kloppenburg, EnerjiSa Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Genel Müdürü Yaman Akar anlaşmaya imza koydu.

Santrallerin yatırım maliyetinin büyük kısmını oluşturan teçhizat siparişi Siemens Nederland BV, General Electric ve Standard Fassel konsorsiyumuna verilmişti. Çalışmalarına başlanan Adana'daki 120 MW, Çanakkale'de 65 MW ve Mersin'de 65 MW kurulu güçteki 3 yeni otoprodüktör santrali, 2002 yılı içerisinde işletmeye geçecek.

Böylelikle EnerjiSa toplam kurulu gücünü 370 MW'a çıkarırken, elektrik üretim pazarından yaklaşık yüzde 2'lik bir pay alarak Türkiye'nin ilk 3 otoprodüktör şirketinden biri olacak. EnerjiSa Adana, Mersin ve Çanakkale santrallerinin dış finansmanı için, daha önce Sınai Yatırım Bankası tarafından 24 milyon Euro tutarında Avrupa Yatırım Bankası kaynaklı kredi sağlanmıştı.

KRİZE RAĞMEN GÜVEN
Alman Yatırım Bankası KFW'nin Birinci Başkan Yardımcısı Norbert Kloppenburg, Türk ekonomisinde yaşanan kriz ortamında bu kadar büyük miktarda kredi temin edilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Bunun, Sabancı Grubu'nun ekonomik yapısına büyük katkılar sağlayacağı görüşünü dile getiren Kloppenburg, kamu kredisi veren KFW'nin hem Almanya, hem de Türkiye'de birçok aktif çalışma yürüttüğünü anlattı.

"GÖZÜM DOYMUYOR"
Sakıp Sabancı, imza töreninde yaptığı konuşmada, enerjinin sanayi için önemine dikkat çekerek "Enerji yok, hayat yok. Enerji yok, üretim yok. Akıllı, bol, kaliteli, ucuz fiyatlı enerjiye ihtiyacı var akıllı üreticilerin. Ana girdilerden biri olan enerjide, rakamları ve dünyadaki rakipleri önüne koyuyorsun, bizim enerjinin fiyatını karşılaştırırsan ayıplığın çıkar. Bizim enerji çok, çok pahalı. Nasıl sanayiciyim deyip de, dünya pazarlarına varacak, rakiplerin ile mücadele ederken bu anormal enerji ile köşe başını tutacaksın. Mümkün değil" dedi.

Sabancı, ''Gözüm doymuyor. Yeni yeni projeler, yeni yeni yatırımlar. Gözüm aç oğlu aç be...'' diye konuştu.

'Şevkimizi kırmasınlar'
KREDİ için düzenlenen imza töreninin ardından soruları yanıtlayan Sabancı, ''Elalem bizi böyle hassas takip ederken, bu kişinin (Derviş) moralini bozup, şevkini kırıp, performansını aşağı indirirsek, bunun faturası gene bizim Ahmetler'e, Mehmetler'e, dar gelirlilere çıkar'' dedi. Türk Telekom ile ilgili gerginliğin hatırlatılarak, değerlendirmesinin sorulması üzerine Sabancı, bu durumu ''talihsizlik'' olarak nitelendirdi ve ''Yazıklar olsun 65 milyona. Biz yeni işyerleri açacağız. Aşsızlara aş, işsizlere iş vermek mecburiyetimiz var. Bunlar ile uğraşacağız'' diye konuştu. Krizin getirdiği faturadan dolayı işten çıkarma mecburiyeti olduğunu dile getiren Sabancı, sanayicinin toplumsal sorumluluğunun yatırımlara devam etmek olduğunu bildirdi.

Toyotasa'da sıfır üretim olduğunu hatırlatan Sabancı, ''Haykıracaksın. Neden burada sıfır üretiyorum da, gümbür gümbür Volskwagen'den araba getirip satıyorsun. Yahu neden? Robotlar var, mükemmel bir fabrika var. Zirvede bir numune veriyorum'' diye konuştu. Sakıp Sabancı, ''100 yaşındaki firmalar gibi olamıyoruz'' dedi.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır