kapat
27.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 


Yerel kahramanlar

Eskiden özlemle bakardık rakip milli takımların kadrolarına. Lejyoner dolu olurlardı. Biz ise, annemizin liginden esintilerle idare ederdik. Hatta, İlyas gibi, Uğur gibi Almanya'nın önemli takımlarında oynamış gurbetçileri ilah yapardık.

Şimdi devir değişti. Futbolumuzun yıldızları birer ikişer yurtdışına çıkıyor. Geçen sezonu başka ülkelerde geçiren futbolculara baktığımızda Hakan Şükür dışındakilerde de büyük gelişmeler görüyoruz. Bu yıl göçün devamı geliyor. Mutluluktan uçalım uçmasına ama, ligimizi bekleyen tehlikeyi de gözardı etmeyelim.

Artık Avrupalıların takip ettiği bir ligimiz var. Sadece 3 Büyükler değil izledikleri. Bursasporlu Okan'a Fransızların ilgisini hatırlayın. Artık bizim ligimizden Avrupa'ya daha fazla oyuncu akacak. Ve bedavaya gidecekleri için, bu şanstan yıldız olmayan oyuncular da yararlanacak. Örneğin, Lazio gidip Malatyaspor'daki bir görev adamını yedekte beklemesi için alıverecek. Bu da, daha renksiz bir Türkiye Ligi demek.

Yurtdışına en fazla oyuncu ihraç eden ülkelerin başında Hollanda var. Ve Hollanda liginin durumu içler acısı. Büyük maçlar haricinde seyirci sıkıntısı yaşanıyor. Almanya'da aynı problem 90'ların ilk yarısında vardı. Yıldızları İtalya'dan dönünce kalite ve heyecan arttı. Bu sıkıntıyı yaşamadan futbolcu ihraç edebilen tek ülke Fransa. Ama onların devamlı yıldız üreten bir sistemleri ve her yıl değişik takımların şampiyon olabildikleri bir ligleri var.

Leeds Menajeri David O'Leary'nin sözleriyle kapatalım yazıyı: "İmza günlerinde en büyük ilgi, büyük paralarla aldığımız yıldızlara değil, bu şehirde doğup büyüyen Alan Smith'e oluyor. Eğer yerel kahramanınız yoksa taraftarın ilgisi düşer."

Nereden nereye?

BBC'de arşiv görüntülerini izliyorduk. Muhammed Ali, 70'li yıllarda şöhretinin zirvesindeyken bir talk-show programına katılıyor, "Amerikalı beyazlar şeytandır. Yanımda çalışan beyazlar dostum değil, sadece yardımcım" diyor. İtiraz etmek isteyen İngiliz sunucuyu da bir güzel azarlıyor. Aradan 30 yıl geçti. Şimdi aynı Muhammed Ali, Parkinson hastalığının pençesinde. Ve yanında birçok beyaz Amerikalı var ona destek veren. Umarız artık büyük şampiyon sporun kardeşlik olduğunu anlamıştır.

Efsane geri döndü!

"Rivaldo maça dikey olarak başlamıştı. Ama onu şu ana kadar hep yatay gördük." Bu yıl hep efsanelerden bahsedip durduk. Kimi "Fenerbahçe" dedi, kimi "Liverpool", kimi "Bayern Münih", kimi de "Göztepe". Ancak asıl efsane dönmek için Haziran sonunu bekledi. Ümit Aktan'dan 'yorumlu' maç dinlemeyeli yıllar olmuş. Barcelona-Celta İspanya Kupası yarı final serisini Kanal D'de Aktan'ın futbol literatürüne kattığı yepyeni yorumlarla izlerken o eski güzel günleri andık.

HAFTANIN GEYİĞİ

Transferdeki son gelişmelerle Türk futbolunda hülle evlilik dönemi başladı. Sırada imam nikahı var.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır