kapat
23.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

KISA KISA KISA


IMF kredi için Telekom'u bekliyor
IMF Dış İlişkiler Direktörü Tom Dawson, Türkiye'nin, ekonomik programı uygulamakta ilerleme kaydettiğini, ancak ikinci kredi diliminin serbest bırakılması öncesinde, Türk Telekom Üst yönetimine atamaların tamamlanmasını beklediklerini bildirdi. Dawson, Telekom konusunun çözülmesinin, ikinci kredi diliminin serbest bırakılması için ön koşul olmayı sürdürdüğünü belirtti. Dawson, FP'nin kapatılmasına yönelik soruya da, ''Bu konuda herhangi bir yorumum yok'' diyerek yanıtladı. Türk Hükümeti'nin ekonomik programının ana hatlarıyla yolunda gittiğini, iyi ilerleme sağlandığını söyledi.

Telekom Genel Kurulu ertelendi
Türk Telekom'un Olağanüstü Genel Kurul'u üçüncü kez ertelendi. Genel Kurul 27 Haziran Çarşamba günü yapılacak. Toplantının Meclis ve Bakanlar Kurulu'nun yoğun gündemi nedeniyle ertelendiği belirtildi. Ancak, kulislerde konuşulan başka. Önceki gün Devlet Bakanı Derviş'e sürpriz bir ziyarette bulunan Ulaştırma Bakanı Öksüz, Telekom'un yönetimine halen genel müdür yardımcısı olarak görev yapan Vedat Karaaslan'ın, Derviş ise Türk Bilişim Başkanı Faruk Eczacıbaşı'nın getirilmesini istiyor. Genel Kurul'un yapılması anlaşmazlığın çözümüne bağlı.

Ek bütçeden otoyola 130 trilyon
Şubat krizi ile birlikte artan finansman ihtiyacını karşılamak üzere çıkarılan 30 katrilyon 640 trilyon liralık ek bütçede, kamu yatırımlarına ayrılan kaynak 280 trilyon lira olarak belirlenirken, bu rakamın 130 trilyon lirası otoyol yatırımlarına gidecek. DPT'den edinilen bilgiye göre, 280 trilyon liralık kaynağın 120 trilyon lirası diğer kamu yatırımlarının kur artışı veya dış kredi kullanımı nedeniyle oluşacak KDV farkına ayrıldı. 120 trilyon liralık kaynak, sağlık ve eğitim gibi sektörlerde olası KDV artışı, kur farkı nedeniyle artan KDV gereği ve iç para için harcanacak.

Biga İstanbul arası özel uçak seferi
Çanakkale'nin Biga ilçesinde işadamı Şefik Başarır, ilginç bir girişime imza attı. Başarır, 17 kişilik uçak satın alarak, Biga-İstanbul arasında tarifeli sefer başlattı. Başarır, uçakla ilk etapta Biga-İstanbul arasında Cuma günleri karşılıklı tek sefer düzenleneceğini belirtti. Başarır, acil hastaların da çevre illere uçakla taşınabileceğini söyledi.

Emlakta yeni satış sistemi
Türkiye Kent Kooperatifleri Merkez Birliği' nin projeleri, Re/Max'in Türkiye'deki franchise ofislerinden biri olan Ata tarafından pazarlanmaya başladı. 2 bin 200 konut yapı kooperatifi, 167 binin üzerinde anahtar teslim konut ve 66 binin üzerinde inşaatına devam edilen konutun Re/Max Ata tarafından pazarlanması konusunda protokol imzalandı.

Stok ve ürün kontrolünde VTS damgası
Stok Kontrol, Mobil ve Uçakta Duty Free Sistemleri konusunda çalışan Veri Toplama Sistemleri (VTS), DAT 500 el terminallerine yeni bir özellik daha ekledi. DAT 500 el terminalleri artık GSM özelliğine de sahip olacak. Böylece şirket ve şantiye içinde mesaj kısa göndermek de mümkün olacak.

Fazilet'in piyasaya etkisi sınırlı olacak
İç piyasaların kapatılmasının ardından açıklanan Fazilet Partisi'ni kapatma kararı, yurtdışında işlem gören Türkiye'nin eurobond'larının değerinde bir miktar düşüşe neden oldu. Gelen satışlarla yüzde 14.5 seviyesine çıkan faizler, daha sonra gelen alımlarla toparlandı. Bu haber daha önce satın alıdığı ve faiz daha önce arttığı için yeni açıklama piyasalarda önemli bir sarsıntıya neden olmadı. İç piyasada da Fazilet Partisi'nin kapatılmasının aynı nedenden dolayı çok fazla etkili olmayacağı düşünülüyor. Erken seçim yapılması ihtimalini uzak gören bankacı ve borsacılar, yine de dövize bir miktar alım gelebileceği görüşünde. Buna karşılık ortalığın durulmasıyla fiyatların gerileyeceği söyleniyor.

Karacan: İktisat ve Demirbank satılır
Yapı Kredi Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Ali İhsan Karacan, İktisat Bankası ve Demirbank'ın bir an önce satılması gerektiğini söyledi. ''Dış Yatırım'' konulu konferansta konuşan Karacan, teknolojik altyapı, şube ağı, müşteri portföyü ve eğitimli işgücüne sahip Fon bankalarına bilanço değerlerine bakılmaksızın talip çıkacağını söyledi. ''Bu anlamda Demirbank ve İktisat Bankası en iyi şebeke değerine sahiptir'' diyen Karacan, ancak Fon'daki diğer bankaların için yaplarındaki sorunlar nedeniyle yabancılar tarafından alınmasının pek mümkün görünmediğini savundu.

Bireysel emeklilik için vergi teşviği
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu bireysel emeklilikle ilgili yapılan vergi değişikliklerini içeren yasa tasarısını onayladı. Buna göre bireysel emeklilik sisteminden emekli olanlar ve vefaf, tasfiye, maluliyet gibi nedenlerden sistemden ayrılanlar için yapılan ödemelerin yüzde 25'i, diğer sigorta şirketlerinden elde edilen gelirin ise yüzde 10'u gelir vergisinden muaf tutulacak. Komisyon tasarıda sadece bir değişiklik yaptı. Buna göre sigorta ve emeklilik şirketleri tarafından yapılan ve menkul sermaye iradı olarak vergilendirilecek ödemelerin yıllık beyanname ile değil, stopaj yolu ile vergilendirilmesine karar verdi. Tasarı gelecek hafta Meclis'te ele alınacak.

'Yabancı sermaye düşmanlığı var'
Yased Genel Sekreteri Abdurrahman Arıman, "Son dönemde yabancı sermaye düşmanlığı başladı" dedi. Yabancı sermaye girişinin daha çok mevcut şirketleri satın alma ve ortaklık yoluyla gerçekleştiğini belirten Arıman şöyle devam etti: "Birçok firma kapanma riski taşıyor ve bunların yaşamlarına devam etmesi önemli. İşadamları yabancı ortak konusunda istekli. Ama 'Yabancılar şirketleri ucuza kapatıyor' değerlendirmeleri düşmanlık yaratıyor."

50 milyar liralık mevduat garantide
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na en çok "Mevduata güvence ne kadar" sorusu iletiliyor. BDDK'nın internetteki sitesinde gelen sorulara yanıt veren Kurul, off-shore mevduatın, sigortaya tabi olmadığını hatırlatıyor. Kurulun garanti konusunda açıklaması ise şöyle: "1 Haziran 2000'den önce açılan veya bu tarihten önce yenilenen tasarrufların vadesi ne olursa olsun tamamı garanti altındadır. 1 Haziran ile 31 Aralık 2000 tarihi arasında açılan veya yenilenen tasarruflar 100 milyar liraya kadar garanti kapsamında bulunuyor. 1 Ocak 2001 tarihinden sonra açılan veya yenilenenlerin garanti tutarı ise maksimum 50 milyar liradır."

'Tütün Yasası zarar vermez'
Philip Morris-Sabancı Pazarlama ve Satış Şirketi'nin Genel Müdürü Kürşat Koçdağ, Meclis'te bekleyen Tütün Yasası'nın 600 bin aileye zarar vereceği yönündeki iddiaların yanlış olduğunu, yasanın çıkması halinde bile üreticilerin önemli bölümüne ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Koçdağ, "Amerikan harmanlı ürünlerin içine yüzde 10, hatta yüzde 30'lara kadar Türk tütünü konulabiliyor. Bu durumda 150,160 milyon kilo civarında tütün yetiştirilmeye devam edilecek. Korkulmasına gerek yok. Yasa tütüncüye zarar vermez. Çünkü onlara ihtiyacımız var diye konuştu.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır