kapat
23.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Krizden sonra ilk arz


Kasım krizinden sonra bıçak gibi kesilen halka arzlarda ilk adımı Menderes Tekstil atıyor. İkincil halka arz planlayan şirket, Temmuz ayında yüzde 30 hissesini daha halka açacak
Kasım ve Şubat aylarında yaşanan kriz nedeniyle bıçak gibi kesilen halka arzlara ilk hareketi Menderes Tekstil getirdi. 2000 yılının Temmuz ayında yüzde 16 hissesini borsaya açan Menderes Tekstil, Temmuz'da da yüzde 30 hissesini borsada işleme açacak. Böylece halka açıklık oranı yüzde 46'ya ulaşacak olan şirket, özellikle ABD'deki yabancı fonlardan gelen talebe güveniyor.

Menderes Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Göksan, halka arzdan yaklaşık 25 milyon dolar beklediklerini ve buradan gelecek para ile banka kredi borçlarını ödeyeceklerini anlatıyor. Denizli'deki 170 bin metrekare kapalı alana sahip Menderes Tekstil'i gezdiren Göksan, ihhracat ağırlıklı çalıştıkları için yaşanan iki krizden de çok fazla etkilenmediklerini söylüyor.

İHRACAT KURTARDI
Kriz patladığında bir ara bocaladıklarını ifade eden Göksan, "İlk önce tabi bir anda ne olduğunu kavrayamadık. Hedeflerimizi revize edip etmemekte kararsız kaldık. Ancak yaklaşık 95 milyon dolarlık satışımız içerisinde ihracatın payı 74 milyon dolar olduğu için kriz bizi etkilemedi. Türkiye'deki kriz değil, ABD'deki, Avrupa'daki kriz bizi sarsar. Şu anda böyle bir şey yok" dedi.

Türkiye'de ev tekstili alanında çalışan firma sayısının hızla eridiğini kaydeden Göksan, "Dokumada Zorlu ile biz varız. Örgüde ise Nergis'le birlikte sadece üç firmayız" diyor.

Son günlerde Ankara'yı mesken tutan Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça da zaten bu soruna çözüm için kapıları zorluyor. Geniş çarşaf pazarında aylık 2.5 milyon dolarlık satış yaparken bu rakamın yılda 5-6 milyon dolara gerilemesi moralleri bozmuş ancak yeni iş ortakları West Point Stevens bu kötü havayı dağıtmış görünüyor.

HEDEF ABD
ABD'nin en büyük ev tekstil üretim şirketi olan West Point Stevens'e üretim yapacak olan Menderes Tekstil, Mayıs'ta New York'ta kurduğu Mentex'ten de oldukça umutlu. 2001'de 33 milyon dolarlık ABD ihracatının 28 milyon dolarının Mentex üzerinden yapılması planlanıyor.

Bulgaristan 'kotasavar' oldu
Son dönemde Türk firmalarının başta Bulgaristan olmak üzere Doğu Avrupa ülkelerinde üretime geçmeleri moda oldu. Bu akıma en son olarak üretiminin önemli bir kısmını ABD'ye satan Menderes Tekstil de eklendi. ABD'deki kotaları aşmak için Bulgaristan'da Kasım'dan itibaren üretime geçecek olan tesislerin şirkete ilk etapta 15 milyon dolar gelir sağlaması bekleniyor. Genel Müdür Ali Atlamaz, Bulgaristan'da iki tesisle ilgili anlaşmak üzere olduklarını söylüyor.

Hacer GEMİCİ

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır