kapat
21.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.itsakiss.com
 

Fazilet'e ret


FP'nin kapatılma davasını görüşmeye devam eden Anayasa Mahkemesi, davanın ertelenmesi için yapılan başvuruyu reddetti. Karar bugün ya da yarın açıklanacak
Fazilet Partisi'nin, Anayasa Mahkemesi'nde devam eden kapatma davasını erteletme girişimi sonuçsuz kaldı. Anayasa Mahkemesi, dün sabah FP Milletvekili Şeref Malkoç'un verdiği erteleme dilekçesini akşam üzeri karara bağladı. Mahkeme, FP'nin ileri sürdüğü gerekçelerin ertelemeyi gerektirmediğine oybirliğiyle karar verdi.

FP dilekçesinde erteleme talebini iki gerekçeye dayandırdı. Gerekçelerden biri uzlaşma komisyonunun üzerinde mutabık kaldığı anayasa değişikliğinin parti kapatmaya ilişkin de değişiklikler getirmesiydi. Diğer gerekçe ise, Refah Partisi'nin kapatılmasıyla ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde görülen davanın 15 Temmuz'a kadar karara bağlanacak olması idi. AİHM'den kapatılan RP'nin yöneticilerine bu yönde bir bilgi ulaştığını belirten Malkoç, FP kapatılan RP'nin devamı olmakla suçlandığı için bunu da erteleme gerekçesi olarak sunduklarını söyledi.

Anayasa Mahkemesi'nin dün sabahki toplantısı, 2 saat 15 dakika sürdü. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, toplantıdan ayrılırken, FP'nin, davanın ertelenmesine ilişkin istemi konusunda kararın öğleden sonraki oturumda verileceğini açıkladı. Anayasa Mahkemesi heyeti dün saat14.00'de ikinci tur görüşmelere devam etti ancak kapatılma konusu için karara varılamadı. Yüksek mahkeme görüşmelere bugün saat 10.00'da yeniden başlayacak.

ECEVİT "ERTELEME BENCE İYİ OLUR" DEDİ
Başbakan Bülent Ecevit, dün Anayasa Mahkemesi'nin ertelemeyi görüştüğü saatlerde, FP'nin başvurusuyla ilgili bir değerlendirme yaptı. Ecevit FP hakkındaki davanın ertelenmesinin faydalı olacağını söyledi. Ecevit gerekçesini de "Meclis'in önünde bir anayasa değişikliği demeti var. Bu demetin içinde de partilerin kapatılmasını güçleştirici hükümler var. Bunun için bir erteleme söz konusu olabilirse bence de iyi olur" diye açıkladı. Ancak "Takdir Yüksek Mahkeme'nindir" demeyi de ihmal etmedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin de Başbakan'ın sözlerini "temenni" olarak değerlendirdi. Bumin öğleden sonraki oturuma girerken gazetecilerin sorusu üzerine "Bu sözler Başbakan'ın temennilerinden ibaret" dedi.

HAŞİM KILIÇ: OYBİRLİĞİ İLE REDDEDİLMİŞTİR
Mahkeme'nin öğleden sonraki toplantısı yaklaşık iki saat sürdü. Başkanvekili Haşim Kılıç, toplantının ardından alınan kararı basına açıkladı. Kılıç, FP'nin erteleme başvurusunun değerlendirildiğini ve FP Genel Başkanı Recai Kutan'ın başvuru dilekçesinde ileri sürdüğü gerekçelerin davanın ertelenmesini gerektirmediğine oybirliğiyle karar verildiğini söyledi. Anayasa Mahkemesi'nin, daha önce Başkan Mustafa Bumin'in belirttiği gibi esas üzerindeki çalışmalarını cuma günü tamamlayıp kesin kararını vermesi bekleniyor.

Kararlar mevcut yasalara göre verilir
Fazilet Partisi'nin kapatılması davası devam ederken tüm gözler Anayasa Mahkemesi'ne çevrildi. Dün FP'nin erteleme başvurusunun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin (sağda), gelişmelerin karar sürecini etkilemeyeceğini belirtti. Bumin, Anayasa Mahkemesi'nin mevcut Anayasa hükümlerine göre karar vereceğini, bu hükümlerin değişebilme ihtimalinin karar verirken dikkate alınmasının söz konusu olamayacağını kaydetti. Bumin, "Böyle bir kural ne yasalarda yer alıyor ne de teamülde var. Ben, kişisel oyumu söylüyorum. Bu, davayı erteletecek bir başvuru değil" dedi. Öğleden sonra ret kararını açıklayan Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç da (solda) kararın oybirliği ile alındığını belirtti.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır