kapat
21.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Guncel Veri
 

Artık yorulmayın


Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) nihayet yapıldı.
Yaklaşık 1 buçuk milyon adayın başvurduğu bu sınavda, gençlerin ancak 300 bini üniversiteli olabilecek. Kısacası adayların heyecanı, Ağustos ayına kadar sürecek. Bu sistem her adayı, alanına ve puan türüne bakılmaksızın Sözel, Sayısal tüm soruları çözmek zorunda bıraktı. Adaylar bu olumuz tabloya rağmen, olanakları dahilinde en iyi şekilde hazırlandılar. Sınava girdiler ve bilgileri doğrultusunda başarılı olmaya çalıştılar. Artısıyla, eksisiyle bir sınav daha bitti. Şimdi sıra doğru tercih yapmaya geldi.

Sınavın ardından gazetelerden ya da televizyonlardan yanıtları aldınız. Daha sonra netlerinize göre puan hesapları yaptırdınız. Sakın şunu unutmayın! ÖSS puanlarının çözüm ortalamaları, standart sapma değerleri ve puan katsayıları 2000 ÖSS'ye ait. Bu yıl testlerin soru çözüm ortalamaları ve standart sapmaları değişeceğinden, sizlere verilen puan değerleri kesinlikle 2001 ÖSS'yi yansıtmamakta; yalnızca size fikir verme amacını taşımaktadır.

BOŞUNA ÜZÜLMEYİN
Bugünlerde "Benim puanım şu kadar... Kazanır mıyım? Kaybeder miyim?" diye kendi kendinize soruyorsunuz. Bir süre sonra bu sınav sendromu da geçecek. Rahatlayacak, yavaş yavaş normal yaşama döneceksiniz.

Bu yıl uygulanan sınavın, kesinlikle geçen yılla ilgisi olmadığı için, boş yere kendinizi üzüyorsunuz. Burada yapacağınız en doğru hareket, dinlenmek ve Temmuz ayını beklemek olacak. 26 Temmuz'a doğru sınav sonuçlarınız açıklanacak. ÖSS puanlarınızı ve yüzdelik sıralarınızı göreceksiniz. Bir bilenle tercih listenizi hazırlamakta yarar var. Fakülte ve Yüksekokulların taban puanları, Ağustos'ta sizin ağırlıklı ÖSS puanlarınızdan oluşacak. Bugünlerde söylenen taban puanlar, geçen yılın donelerine göre hesaplandığından, hiçbir geçerliliği yok. Boş yere canınızı sıkmayın ve de üzülmeyin.

Evet... Temmuz ve Ağustos ayları sizin için çok yoğun geçecek. Sonuç ne olursa olsun elinizden geleni yaptınız. Bu saatten sonra sınavın sonucunun değişmeyeceğini de biliyorsunuz. O nedenle lütfen kendi kendinizi gereksiz yere bunalıma itmeyin, üzmeyin. Şunu unutmayın ki, başarı her zaman sizden yanadır.

Kontenjanlar belirlendi
YÖK Genel Kurulu'nun onayıyla kesinleşecek 2001 Kontenjan Kılavuzu'na göre, üniversitelerin 4 yıllık lisans programları toplam kontenjanı 11 bin 73 arttı. Geçen yıl 169 bin 844 kontenjan ayrılan 4 yıllık programlara, bu yıl 180 bin 917 öğrenci yerleştirilecek.

SAİTGÜRSOY

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır