kapat
21.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Guncel Veri
 

www.siddet.com


Çocuklar monitörün kan gölüne döndüğü 'Counter-Strike' adlı oyunun tutkunu oldular. Oyunda aldıkları isimler de ürkütücü... Saddam, Psikopat Terörist, Adolf, Hain Katil, Şeytan
Son günlerde internet kafelerde, bol kan ve ceset görüntüleriyle dolu bir savaş ve strateji oyunu olan 'Counter-Strike' fırtınası esiyor. Çocukların kısa sürede gözde oyunu haline gelen Counter-Strike'ı ister internet aracılığıyla dünyanın öbür ucundaki bir Counter-Strike fanatiğiyle isterseniz internet kafede iki grup oluşturarak karşılıklı oynayabiliyorsunuz. Oyunun en büyük özelliği olarak şimdiye kadar yapılan savaş-strateji oyunları içinde en gerçekçi simülasyona sahip olması gösteriliyor.

NASIL OYNANIYOR?
Counter-Strike genellikle iki grup halinde oynanıyor. Birinci grup terör timini oluştururken diğer grup anti-terör timi oluyor. Her grup savaş stratejisini ve planını gizli olarak hazırlıyor. Yapılacak operasyonlar, vur-kaçlar, taktikler önceden belirleniyor. Oyunu gerçekçi kılan en önemli özelliklerin başında kullanılan silahlar geliyor. Counter-Strike'ta G3'ten, el bombasına kadar birçok silah seçeneği mevcut.

Oyuna başlarken her oyuncunun bıçağı, basit bir tabancası ve 800 doları bulunuyor. Oyunda her iki grup karşı taraftan bir rakibini öldürdükçe ya da verilen görevleri başarıyla tamamladıkça para kazanıyor. Bu parayla da daha güçlü olmak için fiyatı 2 bin 500 dolar olan Kaleşnikof'tan, Sniper'ların kullandığı ve değeri 5 bin dolar olan suikast silahına kadar envaiçeşit silah alınıyor.

ASKERİ DİSİPLİN ŞART
Tam anlamıyla bir takım oyunu olan Counter-Strike'ı tek başına hareket eden bir kişinin kazanması neredeyse imkânsız. Ayrıca belirlenen stratejilerin dışına çıkan oyuncu, takım arkadaşlarını da tehlikeye atmış oluyor. Oyun bu özelliği ile gerçek hayattaki gibi sıkı bir askeri disiplin gerektiriyor. Ayrıca oyun içinde sık sık ölen kişilerin cesetleri ve kanlarıyla karşılaşılıyor.

Çılgınlık boyutuna varan Counter-Strikte'ta belirli görevler var. Bunlardan ilkinde, terörist grup, ellerindeki rehineleri 'counter' denen anti-terör timine kaptırmamak için kıyasıya savaşıyor. Counter'ların ise rehineleri sağ salim kurtarmaları gerekiyor. Diğer bir görevde ise terörist grup belli stratejik noktalara bomba koymaya çalışıyor. Bombanın konduğu yerleri sadece terörist gruptaki oyuncular biliyor. Bombaların yerinden habersiz olan anti-terör timi oyuncularının önemli görevlerinden biri ise, bomba koyma eylemlerini engellemek ya da konulan bombaları patlamadan imha etmek.

YAŞ 13... LAKABI ADOLF
Oyunda belli adlar seçerek oynayan çocukların nick'leri (isimleri) de bir hayli ilginç. Çocuklar terörist liderlerden film kahramanlarına kadar geniş bir isim yelpazesinden nick'lerini belirliyorlar. Bunların arasında Saddam, Kaddafi, Adolf, Kobra, Rambo, Arnold, Psikopat Terörist, Terminatör, Hain Katil, Şeytan gibi isimler gözde.

ALTAN SABANCI (14) Kara Bela

Büyüyüp özel time gireceğim
İkİ yıldır neredeyse her gün Counter-Strike oynuyorum. Bir gün oynamazsam krize giriyorum. Ama derslerimi de şimdiye kadar hiç aksatmadım. Arkadaşlarla grup kurarak operasyon düzenlemek çok hoşuma gidiyor. Bu oyundan sonra artık büyüyünce bodyguard ya da özel tim komandosu olmak istiyorum. Mahallede kavga edeceğime bilgisayarda birilerini öldürüp rahatlıyorum. Kan görmek artık beni çok etkilemiyor. O kadar çok ceset ve kan gördüm ki. Bu oyunu burada en iyi ben oynadığım için hep ben öldürüyorum zaten.

ONUR KARUN (12) İmparator 2001

Kan ve gerçek silah etkiliyor
Evde bilgisayarım var ama her gün internet kafeye gidip Counter-Strike oynuyorum. Çünkü evde tek başıma oynamak beni kesmiyor. Bu oyunu sevmemdeki en büyük neden kan ve gerçek silahların olması. Burada tim kurup oynamak çok zevkli. Arkadaşları öldürünce onlara 'enayi silahı kaptım', 'kafadan koparttım', 'bıçakla deldim' diyerek kızdırıyorum.

EMRE GÜLTEKİN (12) İmansızca

Kafadan vurmak büyük bir zevk
Küçüklükten (!) beri silah oyunlarını çok severim. Bu oyunda da gerçek silahlar olduğu için oynuyorum. Oynarken benim dışarıyla, yani hayatla bütün bağlantım kesilir. En çok kafaya nişan alıp öldürmekten zevk alıyorum. Bazen benden üç yaş büyük abimle de oynuyoruz. Ben daha iyi oynadığım için genelde ben onu öldürüyorum. Ama gerçek hayatta tam tersi bir durum var. Eğer ben yenersem o beni biraz pataklıyor. Counter-Strike'ı çok seviyorum.

YAVUZ ŞİMŞEK (14) Terminatör

Tüm harçlığım bu oyuna gidiyor
Grup halinde savaşmak çok hoşuma gidiyor. Çünkü devamlı şakalaşıyoruz. Ben hep yenen takımdan olurum. Her gün 5-6 saat oynuyorum. Haftalık harçlığımı Counter-Strike'a yatırıyorum. Oyunda çoğu zaman polis oluyorum. Çünkü polislerin silahlarının vurucu gücü çok yüksek.

İlker AKGÜNGÖR

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır