kapat
21.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Guncel Veri
 

Bahtı 'altın' Hasan


Tuncelili ilkokul öğretmeni Hasan Sitoci inanılmazı başardı. Hollanda'ya gurbetçi olarak giden Sitoci, zengin olma hayallerini gerçekleştirmek için Gana'ya yerleşti
Sitoci'nin talihi ilk kez keşfettiği altın arazisini dünyanın ikinci büyük firmasına sattıktan sonra döndü. Adı 'Altın Hasan'a çıktı. Sitoci şimdi kendi arazisinde kendi altınını çıkarıyor

Hasan Sitoci, Türkiye'deki yüzbinlerce Hasan'dan biriydi... Tunceli'de doğup büyüyen, ilk ve ortaöğrenimini orada tamamlayan yoksul bir ailenin çocuğuydu. Fakat onun bir farkı vardı. Sitoci, Anadolu insanının yoksulluğu kader bilen geleneksel düşüncelerine kendini kaptırmadı. Şikayet etmeyi sevmiyordu, ama zengin olma hayallerinden hiçbir zaman vazgeçmedi. Sonunda da amacına ulaştı. İşte Sitoci'nin öyküsü:

KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ
Hasan Sitoci, Kars Kazım Karabekir İlköğretmen Okulu'nda öğrenciydi. Okulunu bitirince öğretmen olacaktı. Ekonomik şartlar onu ancak buraya kadar getirebilmişti. O ise ekonomi dalında yüksek öğrenim yapmayı istiyordu. Böyle bir öğrenim ufkunu açabilir, zengin olmanın yollarını gösterebilirdi. Kafasında hep ticaret vardı. Finans dünyasına ise hep ilgi duydu. Banknotlar, dolarlar ve marklar ise sadece gözlerinin önünde uçuşmuyor, düşlerini de süslüyordu.

Hasan sonunda ilkokul öğretmeni oldu. Bunu çok istemiyordu ama bir yerden başlaması gerektiğine inanıyordu. İlk durağı Kars, ikinci durağı ise Samsun'du. Öğretmenliğe bu iki kentte adım attı.

AMSTERDAM'DA TABAK TAŞIDI
ÖĞretmenlİĞİ sevmesine rağmen aldığı maaşla ancak karnını doyurabilen Sitoci, düşündü, taşındı ve hayallerini gerçekleştirmenin yollarını yurt dışında aramaya karar verdi.

Sitoci, Samsun'da üç yıl öğretmenlik yaptıktan sonra, "gurbetçiler kervanı"na katıldı. Şansına Hollanda düşmüştü. Amsterdam'da garsonluk yapmaya başladı. Yeni bir dünyaya kanat açmış, gözleri de iyice açılmıştı. Garsonluktan sıkıldı. Breda'da fırıncılığa başladı. Yetmedi, bir acente kurtu ve Hollanda'dan Türkiye'ye turist göndermeye başladı.

Fakat Hasan Sitoci kazandığıyla yetinmek istemeyen biriydi. Gana'da altın madenciliği yapan Hollandalı bir müşterisiyle dost oldu. Altın işine bu dostlukla başladı. Önce turizmci ortağı Bülent Akkan ile birlikte 500 bin dolarlık bir sermaye oluşturdu. Sonra Gana'ya gitti. İlk altını çıkarmadan önce uzun bir fizibilite çalışması yapan Sitoci, bu çalışma sırasında keşfettiği bir altın arazisini, Gana'nın en büyük, dünyanın ikinci büyük altın üretici firması Ashandi Gold Fielde'a sattı.

Ashandi Gold Fielde, altın üretiminde imparatordu. Yılda 1.5 milyon ton altın üreterek altın piyasasını önemli ölçüde etkileyen bir firmaydı.

HAYALLER GERÇEK OLUYOR
Hasan Sitoci, Ashandi Gold Fielde firmasına yaptığı satıştan elde ettiği kazançla kamyon, vinç ve kazıcılar satın aldı. Artık ne yapacağını iyi biliyordu. Düşleri sonunda gerçek olacaktı.

Kendisine ayırdığı verimli arazide kendi altınını çıkarmaya başladı.

"Gözlerimden iki damla yaş süzüldü" diye anlatıyor Hasan Sitoci o günü... "Çünkü zengin olmak en büyük amacım, idealim, ihtirasımdı. Zenginliğin simgesi ise altındı. Artık altın çıkarıyor, altın üretiyordum. Gözümle görüyor, elimle dokunuyordum sarı sarı altınlara... Tanrıma, 'sana şükürler olsun' diye dua ettim. Dileğimi yerine getirmişti. Bundan sonrası bana kalıyordu. Çalışacak, uğraşacak, didinecek başarılı olacaktım. O kadar kararlıydım ki..."

ALTIN HASAN İŞBAŞINDA
Hasan Sitoci, altın çıkarmak için gerekli olan tüm yasal izinleri ve lisansları aldı. Yöre halkı ona "Altın Hasan" adını taktı. Altın Hasan'ın madeninde şimdi tam 120 işçi çalışıyor. 1966 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi'nden mezun olan Ganalı Mohammed Tamimo ise üretim müdürü olarak işi ve işçileri kontrol ediyor.

Altın ve kakao cenneti Gana
Zengin maden yataklarıyla ünlü Gana aynı zamanda dünyanın üçüncü büyük kakao üreticisi Tuncelİlİ Hasan Sitoci'yi "Altın Hasan" yapan Gana, kalabalık, tarımı etkin, madenlerle, sanayilerle, önemli kentleri ve liman ağıyla donanan bir ülke... Kakao işletmelerinin yaygınlığı ülkenin en özgün yanını oluşturuyor. Dünyanın üçüncü büyük kakao üreticisi olan Gana, yılda 300 bin tondan fazla kakao üretiyor. Eski kıvrımların mineralleşmesi sayesinde, ülkenin güneybatı kesiminde altın, elmas, manganez gibi madenler yoğun bulunuyor. Gana, yılda 600 milyon dolarlık altın ihraç ediyor. Maden yataklarının çoğu Accra-Kumasi-Takoradi demiryolunun geçtiği üçgenin içinde yer alıyor. Takoradi ve Sekondi de kereste, kakao ve maden filizlerinin çıkış limanları olarak biliniyor.

Ülkede hemen hemen hiç petrol yok. Sanayileşme ise yetersiz. İthalat nedeniyle dış ticareti sürekli açık veren Gana, en çok ABD, İngiltere ve Almanya ile ticaret yapıyor.

Köylere okul ve yol yaptırdı
Hasan Sitoci Gana'da maden sahibi olduktan sonra yeğenlerini yanına çağırdı. Kilit noktaları onlara teslim etti. Türkiye'de tanıştığı maden uzmanı Mohammed Tamimo da Tuncelili öğretmenin sağ kolu oldu. Altın Hasan, zengin olduktan sonra toplam 4 bin kişinin yaşadığı köylere yol, okul ve dispanser yaptırdı. Halkın gözünde bir kral kadar değerli hale geldi.

Altın Hasan, şimdi şafakla birlikte işe koyuluyor. Kamyonlar, kazıcılar ve altınlı toprağı ayrıştıran makineler arı gibi çalışıyor, üretiyor. Ve o çok kazanıyor.

YarIn:
'Altın Kıyısı'nda altın kavgası

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır